Yumurta çok sayıda yiyecekte kullanılan ve protein yüklü bir besindir. Ancak besin alerjileri içinde yer alan yumurta alerjisi özellikle çocuklarda ve bebeklerde görülen en yaygın ikinci besin alerjidir. Yumurta alerjisi bebeklik döneminde ortaya çıkabilir. Yumurta alerjisi olan bebekler ve çocukların çoğu; çocukluk çağının ilerleyen zamanlarında yumurta alerjisini aşarlar. Ancak yumurta alerjisinin ömür boyu devam edebildiği nadir durumlar da vardır. Yumurta alerjisi, bağışıklık sisteminin yumurtada bulunan proteinlere tepki vermesiyle meydana gelen bir alerjidir. Bağışıklık sistemi zararlı olmayan maddeyi zararlı olarak algılıyor ve tehlike altında olduğunu düşünerek savunmaya geçiyor. Bu savunma sonra antikor ve kimyasallar üreten bağışıklık sistemi alerjik reaksiyonun oluşmasına neden oluyor. Yumurta alerjisinde alerjik reaksiyona neden olan protein genellikle yumurtanın beyaz kısmında yer alır. Ancak uzmanlar yumurta alerjisi olan kişilerin yumurtanın sarısından da uzak durması gerektiğini belirtiyor. 

Yumurta Alerjisi Belirtileri

Yumurta alerjisi belirtileri genel olarak yumurta ya da yumurta içeren yiyeceklerden yedikten birkaç dakika ve birkaç saat sonra ortaya çıkar. Yumurta alerjisinin belirtileri hafif seyredebilirken çok ciddi belirtiler meydana gelebilir. Bazı kişilerde hafif bir kızarıklık yumurta alerjisinin tek belirtisi olabilirken bazı kişilerde ise hayatı tehdit eden alerjik reaksiyonlar gerçekleşebilir. Yumurta alerjisinin belirtileri şunları içerir:

Cilt ile ilgili belirtiler: Kurdeşen, egzama, kızarıklık, şişme, deri döküntüsü, kaşıntı.

Sindirim sistemi ile ilgili belirtiler: Karın ağrısı, ishal, mide bulantısı, kusma veya ağız çevresinde yoğun kaşıntı.

Solunum sistemi ile ilgili belirtiler: Burun akıntısı, hırıltılı solunum veya nefes almada zorluk.

Kardiyovasküler sistem ile ilgili belirtiler: Hızlı kalp atışı, düşük tansiyon veya kalp problemleri.

Anafilaksi: Alerjik şok, yani anafilaksi nadir görülen çok ciddi bir durumdur. Anafilaksi durumunda kişi nefes alamayabilir ve kan basıncında ani düşüş olabilir. Anafilaksi, acil tıbbi müdahale gerektiren bir durumdur aksi durumda komaya hatta ölüme sebep olabilir. 

Yumurta Alerjisinde Risk Faktörleri

Bazı faktörler yumurta alerjisi geliştirme riskini artırabilir. Ancak risk grubunda olan her kişide yumurta alerjisinin mutlaka gelişeceği gibi bir durum söz konusu değildir. Yumurta alerjisinde risk faktörleri şu şekilde detaylandırılabilir:

Atopik dermatit: Bu tür bir cilt alerjisine sahip olan çocukların, herhangi bir cilt problemi olmayan çocuklara nispeten yumurta alerjisi geçirme olasılığı daha yüksektir. 

Aile öyküsü: Anne ya da babadan birinin veya ikisinin de astımı, besin alerjisi ya da saman nezlesi, kurdeşen, egzama gibi farklı bir alerji türü varsa, bebeğin de besin alerjisi, dolayısıyla yumurta alerjisi, geçirme riski artar. 

Yaş: Yumurta alerjisi en sık çocuklarda görülür. Yaşla birlikte sindirim sistemi olgunlaşır ve alerjik besin reaksiyonlarının meydana gelme olasılığı düşüş gösterir. 

Yumurta Alerjisinde Kaçınılması Gereken Besinler

Yumurtanın kullanım alanının çok geniş olması, yumurta alerjisi olan kişilerin ekstra dikkatini gerektiriyor. Yumurta, paketli gıdalarda farklı isimlerde de yazılabilir.

Yumurtanın etiketlerde yer alabileceği isimler şunlardır:

  • Albümin,
  • Globulin,
  • Lesitin,
  • Lizozim,
  • Ovalbümin,
  • Ovovitellin.

Bu maddeleri içeren yiyecekler aynı zamanda yumurta proteinini de içerebilir. 

Yumurtanın yer aldığı yiyeceklerin bazıları aşağıda belirtilmiştir:

  • Ekmekli ve hamurlu kızartılmış yiyecekler,
  • Sezar salata sosu,
  • Kremalı turtalar, dolgular,
  • Krep ve waffle,
  • Muhallebi, puding ve dondurma,
  • Yumurta ikameleri,
  • Cappuccino gibi kahve içecekleri (yumurtalar bazen köpüğün oluşmasına yardımcı olmak için kullanılır),
  • Lolipoplar ve diğer şekerler,
  • Marshmallow ve badem ezmesi,
  • Mayonez,
  • Köfte,
  • Beze ve şekerlemeler,
  • Makarnalar,
  • Sufleler,
  • Bazı çorbalar…

Yumurta Alerjisinin Teşhisi

Yumurta alerjisinin teşhisinde alerji uzmanlarının kullandığı bazı test ve yöntemler vardır. Bu testlerden, belirtilerinize ve durumunuza uygun olan test alerji uzmanınız tarafından belirlenecektir. Yumurta alerjisinin teşhisinde şu testler yapılabilir:

Deri prick testi: Bu testte çok az miktarda yumurta alerjeni cildin altına yerleştirilir. Alerjenin yerleştirildiği bölge 15-20 dakika gözlemlenir. Bu bölgede kızarıklık ya da kabarma gibi bir bulgu oluşursa alerji olduğu sonucuna varılabilir. 

Kan testi: Kan testi, kan dolaşımındaki alerjik reaksiyona işaret edebilecek belirli antikorların miktarını kontrol ederek bağışıklık sisteminin yumurtalara verdiği yanıtı ölçebilir.

Besin yükleme testi: Bu test, bir reaksiyona neden olup olmadığını görmek için size veya çocuğunuza az miktarda yumurta yedirmeyi içerir. Yumurta yedikten sonra oluşabilecek belirtiler bizzat alerji uzmanı tarafından gözlemlenir. Bu test şiddetli bir reaksiyona neden olabileceğinden, bir alerji uzmanı tarafından, acil durum ekip ve ekipmanlarının olduğu bir merkezde yapılması gereklidir. 

Yiyecek takibi veya eliminasyon diyeti: Bu diyette alerji uzmanınız, kendi belirleyeceği bir diyet yapmanızı isteyebilir. Şüpheli besini tüketilmediği bu diyet şeklinde belirtiler oluşup oluşmadığı gözlemlenir. 

Yumurta Alerjisini Tedavisi

Yumurta alerjisinin en etkili tedavisi; yumurta ve yumurta içeren tüm yiyeceklerden uzak durmanızdır. Alerji uzmanınız yumurta alerjisinin hafif belirtilerini ortadan kaldırmak için antihistaminik ilaç kullanmanızı önerebilir. Antihistaminik ilaçlar alerjik reaksiyonun olmasını engelleyemez. Alerjiden kaynaklanan belirtilerin hafiflemesini ve rahatlamanızı sağlar. Yumurta alerjisinin ciddi belirtilerine karşı alerji uzmanınız adrenalin oto enjektörü reçete edebilir. Bu adrenalin oto enjektörün nasıl kullanılması gerektiği ve hangi durumlarda kullanılması gerektiği ile ilgili alerji uzmanınız size detaylı bilgiler verecektir.