Bebeklerde besin alerjisi yaygın görülen bir durumdur. Bağışıklık sisteminin zararsız bir besini zararlı olarak algılaması, alerjik reaksiyon oluşmasına sebep olur. Bağışıklık sistemi, bu maddeye karşı savaş açar ve antikor üretir. Bu durum besin alerjisi oluşmasını sağlar. Bebeklerde pek çok besin alerjiye neden olabilir. Ancak bebeklerde yaygın bir şekilde besin alerjisine sebep olan 8 temel besin bulunur. Bu besinler; yumurta süt, soya, fındık, fıstık, balık, kabuklu deniz ürünleri ve buğdaydır. Bebeklerde besin alerjisine neden olan bu yaygın besinlerden bazıları yaşın ilerlemesi ile ortadan kalkarken bazıları ise ömür boyu alerjik reaksiyon yaratır. Kimi bebeklerde de birden fazla besine karşı alerjik reaksiyon da gelişebilir. Bazı araştırmalara göre bir besine alerjisi olanların başka bir besine karşı alerjik yatkınlığı olabileceğini ortaya koymuştur. Çoklu besin alerjisi belirtileri arasında; egzama, deri döküntüsü, kurdeşen veya ürtiker, reflü ya da tükürme, kusma, kabızlık, ishal, mide bulantısı, sinirlilik, dışkıda kan veya mukus, beslenme sorunları, büyüme sorunu veya gelişememe, hırıltılı solunum, nadir durumlarda da anafilaksi gibi durumlar yer alır. Bu belirtilerden bir ya da daha fazlası bebeğinizde gelişebilir. Bu belirtiler hafif seyredebilirken bazen çok ciddi boyutlara da ulaşabilir. 

Bebeklerde Çoklu Besin Alerjisi Tedavisi

Bebeklerde besin alerjisine sebep olan besinlerin belirlenmesi için alerji uzmanının bir dizi test ya da uygulama yapması gereklidir. Deri testi ile alerjen olabilecek besinin çok az bir miktarı bebeğinizin derisinin altına yerleştirilir ve bebeğinizin o maddeye karşı nasıl bir tepki geliştirdiği gözlemlenir. Uygulama yerinde kızarıklık veya kabarıklık olması durumunda bebeğinizin o besine karşı alerjisi olduğu sonucu ortaya çıkar. Uygulama bölgesinde herhangi bir belirti yok ise başka bir besin ile test tekrarlanabilir. Alerji uzmanınız alerjeni bulmak için farklı test ve yöntemler de deneyebilir. Alerjeni bulmak tedavi bakımından çok önemli olmaktadır. Alerji uzmanınız, alerjik reaksiyona neden olan alerjeni bulduktan sonra çoklu besin alerjisinin kontrolü ve yönetimi çok daha kolay bir hale gelecektir. Besin alerjisinin en önemli tedavi yöntemi alerjenden uzak durmaktır. Örneğin bebeğinizin süt alerjisi varsa süt ve süt içeren ürünlerin tümünü beslenmesinden çıkarmanız gerekmektedir. alerjik reaksiyonun önüne geçmenin en etkili yolu alerjeni hayatınızdan dışlamaktır. 

Çoklu Besin Alerjisi Olan Bebeklerde Beslenme

Çoklu besin alerjisi olan bebeklerin beslenmesine ebeveynlerinin son derece dikkat etmesi gereklidir. Çoklu besin alerjisi olan bebeklerde alerjiye neden olan besini bulduktan sonra bu yiyeceklerin beslenme listesinden çıkarılması gerekmektedir. Beslenmeyi doğru bir şekilde ilerletebilmek için tüm alerji kaynaklarının öğrenilmesi gerekir. Çoklu besin alerjisi olan ve ek mamaya ihtiyaç duyan bebeklerde alerji uzmanınız tarafından önerilen mamayı bebeğinize verebilirsiniz. Bazı alerjenlerin hangi besinlerde bulunduğu konusunda şüpheniz olabilir. Bu sebeple alerji diyetisyeni ile yapacağınız bir beslenme programı bebeğinizin alerjisini yönetmeniz konusunda daha emin adımlar atmanızı sağlayacaktır. Bebeğinizin süt ya da yumurtaya alerjisi olabilir. Bu besinlerden alabileceği proteinleri ve faydaları alabileceği alternatif besinler diyetisyen ya da alerji uzmanı tarafından size bildirilecektir. Bebeğinizin hem gelişiminin sağlıklı olması hem de alerjik reaksiyon geliştirmemesi için beslenme konusunda mutlaka biz uzmandan destek almalısınız. 

Çoklu Besin Alerjisi Olan Bebeklerin Anneleri Nasıl Beslenmelidir?

Çoklu besin alerjisi bebekliğin ilk aylarında ortaya çıkabilen bir durumdur. Sadece anne sütü ile beslenilen dönemde de çoklu besin alerjisi ortaya çıkabilir. Anne sütünden bebeğe geçen proteinler alerji oluşmasına neden olur. Bu durumda emziren annenin beslenmesine dikkat etmesi gerekmektedir. Bebeğini alerji geliştirdiği besinleri annenin de diyet listesinden çıkarması alerjik reaksiyonu önlemede oldukça önemli rol oynar. Örneğin; bebeğinizin yumurtaya alerjisi varsa yumurta ve yumurta kullanılarak yapılan hiçbir yiyeceği tüketmemeniz gerekir. Paketli gıdaların çoğunda yumurta bulunur. Tüketilen paketli gıdaların içeriklerinin okunması gerekir. İçerisinde alerjen besin olduğundan şüphelenilen hiçbir yiyecek yenmemelidir. Annelerin diyet yapması gereken durumlarda bir alerji diyetisyeninden destek almaları çok önemli bir konudur. Bazı alerjenlerin hangi besinlerde bulunduğu konusunda kesin bir bilginiz olmayabilir. Diyetisyeniniz sizi alerjen besinin bulunduğu yiyecekler konusunda bilgilendirecektir. İyi bir beslenme programı ile bebeğinizin çoklu gıda alerjisini rahat bir şekilde kontrol altına alabilirsiniz.