Yulaf, son derece sağlıklı, vücudu zinde tutan lif ve takviyeler bakımından zengin bir besin kaynağıdır. Yulafın sağlıklı pek çok özelliği olması ile birlikte yulaf, bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bağışıklık sistemi yulaftaki avenin adı verilen proteine karşı alerjik reaksiyon geliştirebilir. Yulaf alerjileri hem solunum hem de cilt alerjeni olabilir ve bu alerjinin belirtileri hafiften şiddetliye kadar değişir. Yulaf yedikten sonra belirti veren herkesin yulaf alerjisi olmayabilir. Bunun yerine çölyak hastalığı ya da gluten duyarlılığı olabilir. Yulaf gluten içermez ancak genellikle buğday ve gluten içeren diğer besinlerle işlenir.
Yulaf Alerjisi Belirtileri
Yulaf alerjisi yaygın olmamakla birlikte; bebekler, çocuklar ve yetişkinlerde de ortaya çıkabilir. Yulaf alerjisinin belirtileri hafif ile şiddetli arasında değişebilir. Bu belirtiler genellikle yulafa maruz kaldıktan kısa süre sonra ortaya çıkar.
Yulaf alerjisinin belirtileri ise şunlardır:
- Mide bulantısı,
- Kusma, ishal,
- Karın ağrısı,
- Burun akıntısı ya da tıkanması,
- Yorgunluk,
- Kaşıntılı ve sulu gözler,
- Öksürük,
- Hapşırma, hırıltı,
- Kurdeşen,
- Deride kızarıklık, kaşıntı, egzama,
- Kabızlık,
- Astım, nefes almada zorluk,
- Baş ağrısı, uyku problemleri,
- Ağızda kaşınma ya da karıncalanma,
- Anafilaksi.
Yulaf alerjisine karşı en şiddetli belirti anafilaktik şoktur. Anafilaktik şok, çarpıntı, nefes almada zorluk, vücudun çeşitli yerlerinde şiddetli şişlik olarak belirti veren ve hayati risk oluşturan bir durumdur. Yulaf alerjisi olan kişilerin, alerjik reaksiyon sırasında hangi belirtileri vereceği önceden bilinemez. Bazı kişilerde çok hafif belirtiler olurken bazı kişilerde ise şiddetli belirtiler oluşur. Yulaf alerjisi olan kişilerin, içeriğinde yulaf olan krem ve benzeri ürünleri kullanması da ciltte egzamaya neden olabilir. Yulaf alerjisinin belirtilerinin ortaya çıkmasında bazen gecikme olabilir. Bu gecikme, yulafa maruz kaldıktan 4 ya da 6 saat sonra oluşur. Gecikmiş yulaf alerjisinde; egzama, huzursuzluk, kabızlık, ishal, mide ağrısı gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Yulaf alerjisinin belirtileri bazen gribal enfeksiyonlara da benzeyebilir. Yulafı yedikten sonra burun akıntısı ya da tıkanması, mide bulantısı ve öksürük gibi belirtiler soğuk algınlığını akla getirebilir.
Yulaf Alerjisinde Kaçınmanız Gereken Ürünler
- Yulaf unu,
- Yulaf bazlı süt ve kremler,
- Kurabiye, puding,
- Bira,
- Müsli,
- Bazı cilt bakım ürünleri, makyaj malzemeleri…
Yulaf pek çok yerde kullanılır. Bu sebeple dışarda yemek yerken son derece dikkatli olmalısınız. Aklınıza gelmeyecek yiyeceklerde bile yulaf kullanılmış olabilir. Özellikle paketli gıdaların içeriğini iyi okumanız gerekir.
Yulaf Alerjisi Teşhisi ve Tedavisi
Yulaf alerjisi çok sık görülen bir alerji değildir. Ancak yulaf alerjisinin belirtilerinden birini yaşadıysanız mutlaka bir alerji uzmanına görünmeniz gerekir. Yulaf alerjisi dahil olmak üzere, alerji uzmanlarının alerjinin sebebini bulmak için kullandığı çeşitli testler ve yöntemler bulunur. Bu testler ve alerji uzmanının deneyimi yulaf alerjinizin olup olmadığını net bir şekilde ortaya koyacaktır. Bu testlerden biri de deri prick testi olarak adlandırılan ve şüpheli alerjenin cilt altınıza yerleşmesi ile yapılan deri testidir. Deri testinde, alerjenin yerleştirildiği bölgede herhangi bir kabarıklık ya da kızarma varsa bu durum alerjiniz olduğu anlamına gelebilir. Yama testi de yulaf alerjisinin teşhisinde kullanılabilen bir testtir. Yama testinde, yulafa karşı gecikmiş bir alerjinizin olup olmadığı belirlenir. Alerjen içeren bir parça, kolunuzda ya da sırtınızda 48 saat kalır. Vücudunuzun alerjene vereceği tepki gözlemlenir. Hastanın durumuna göre alerji uzmanı yulaf yemenizi isteyebilir. Yulaf yedikten sonra vereceğiniz tepkiyi, alerji uzmanı gözlemler. Yulafa karşı ciddi bir belirti verebileceğiniz bu testin tıbbi bir merkezde ve doktor gözetiminde yapılması gereklidir. Yulaf alerjisi teşhisi yapıldıktan sonra, yulaf alerjisini tedavi etmenin en iyi yolu yulaf ve yulaf içeren tüm ürünlerden uzak durmanız olacaktır. Alerjeni dışlamak, alerjik reaksiyonu engellemenin en iyi yoludur. Bazı durumlarda hafif belirtileri ortadan kaldırmak için alerji uzmanınız antihistaminik ilaçlar kullanmanızı önerebilir. Bu ilaçlar alerjiyi ortadan kaldırabilecek etkiye sahip değildir sadece belirtilerin hafif olmasını ve geçici bir rahatlık sağlar. Yulaf alerjisine karşı ciddi semptomlar geçirme durumuna karşı alerji uzmanınız bir epinefrin oto enjektör reçete edebilir. Bu oto enjektörün kullanım şekli ve kullanım zamanı ile ilgili uzmanınız sizi bilgilendirecektir. Alerjinizi kontrol altına alıp daha iyi yönetmek için dilerseniz bir alerji diyetisyeninden de yardım alabilirsiniz. Alerji diyetisyeniniz sizinle beraber bir beslenme planı oluşturarak yulafı hayatınızdan tamamen dışlamanıza yardımcı olacaktır.