Kuruyemiş alerjileri, çocuklarda ve yetişkinlerde en yaygın görülen alerji türlerinden biridir. Besin alerjileri içerisinde yer alan ve 8 yaygın besin alerjenlerinden olan kuruyemiş alerjileri, çoğu çocukta ilerleyen yaşlarda da düzelme göstermez. Kuruyemiş alerjileri genel olarak ömür boyu sürebilen alerjilerdendir. Tehlikeli olabilecek reaksiyonlara neden olma potansiyeli olan kuruyemiş alerjileri gittikçe yaygınlaşmaktadır.
Kuruyemiş Alerjileri Nedenleri
Tüm alerjilerde olduğu gibi kuruyemiş alerjisine de, bağışıklık sisteminin zararsız bir maddeyi zararlı olarak görmesi neden oluyor. Bağışıklık sistemi tehdit olarak algıladığı bu madde ile mücadele içine giriyor ve histamin adı verilen kimyasalın salınımına neden olan antikorlar üretiyor. Bağışıklık sistemini harekete geçirerek alerjik reaksiyona neden olan moleküller çeşitli besinlerde de bulunabilir ve bu besinlere karşı da alerjik reaksiyon geçirebilirsiniz. Bu nedenle bazı kişilerde, kaju fıstığı ve Antep fıstığındaki aynı alerjene karşı alerji gelişir. Bu durum “çapraz reaksiyon” olarak adlandırılır.
Ağaç fıstığı olarak bilinen kuruyemişlerin farklı çeşitleri vardır ve şunları içerir:
- Badem,
- Brezilya fındığı,
- Kaju fıstığı,
- Fındıklar,
- Cevizler,
- Macadamia fıstığı,
- Cevizli fındık,
- Çam fıstığı,
- Antep fıstığı,
- Kaju fıstığı.
Bir ağaç yemişine karşı alerjiniz varsa diğer ağaç yemişlerine de alerji geliştirme olasılığınız yüksektir. Ayrıca kuruyemiş alerjisi olan çocukların kardeşlerinde de kuruyemiş alerjisi olma olasılığı daha yüksektir.
Kuruyemiş Alerjileri Belirtileri
Kuruyemiş alerjilerinin belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bazı kişilerde çok şiddetli reaksiyonlar olabilirken bazı kişilerde ise hafif reaksiyonlar olabiliyor.
Kuruyemiş alerjilerinin hafif belirtileri şunları içerir:
- Ciltte kabarık kırmızı yumrular – kurdeşen (ürtiker)
- Dudakların şişmesi
- Boğazda ve ağızda karıncalanma
- Kaşıntılı ve kızarık cilt
- Burun akıntısı
- Sindirim belirtileri; kramplar, mide ağrısı, mide bulantısı veya kusma.
Kuruyemiş alerjilerinin ciddi belirtileri ise şunları içerir:
- Nefes almada zorluk yaşama,
- Dilin şişmesi,
- Boğazda şişme ve gerginlik,
- Hırıltılı solunum,
- Tekrarlayan öksürük,
- Konuşma güçlüğü veya sesin kısılması,
- Baş dönmesi veya baygınlık,
- Anafilaksi.
Anafilaksi yani alerjik şok çok ciddi bir durumdur ve acil tıbbi müdahale edilmesi gerekebilir. Anafilaksi, komaya hatta ölüme sebep olabilecek semptomları içerir.
Kuruyemiş Alerjisinin Teşhisi
Kuruyemiş alerjisi belirtileri yaşadıysanız ya da kuruyemiş alerjisinden şüpheleniyorsanız vakit kaybetmeden bir alerji uzmanına gitmelisiniz. Kuruyemiş alerjilerinin çok ciddi sonuçları olabileceği için bu konuda doğru teşhis çok önemlidir. Alerji uzmanınız tıbbi geçmişini detaylı bir şekilde inceleyerek size birtakım sorular sorabilir. Başka bir alerjinizin olup olmadığı ya da ailenizde ne tür alerjilerin olduğu gibi sorular alerji uzmanınız tarafından size yöneltilebilir. Kuruyemiş alerjilerinin teşhisinde genellikle deri delme testi ve kan testi kullanılır. Deri delme testinde, şüpheli alerjenin çok az bir miktarı derinizin altına yerleştirilir. Daha sonra bu bölge 15-20 dakika gözlemlenir. Bu bölgede kızarıklık ya da kabarıklık gibi bir belirti varsa alerjiniz olduğu sonucuna varılabilir. Bir diğer test olan kan testinde ise vücudunuzun alerjene karşı ürettiği antikora bakılır. Besin alerjilerinin teşhisinde kullanılan bir diğer yöntem ise besin yükleme testidir. Bu testte alerji uzmanınız sizden alerjik reaksiyona sebep olduğundan şüphelenilen besini yemenizi isteyebilir. Bu testin alerji uzmanı gözetiminde ve acil ekip ve ekipmanların olduğu bir klinikte yapılması gereklidir.
Kuruyemiş Alerjisinin Tedavisi
Diğer besin alerjilerinde de olduğu gibi kuruyemiş alerjilerinde de en etkili tedavi yöntemi alerjik reaksiyona neden olan maddeden uzak durmaktır. Her ne kadar uzak kalmaya çalışsanız da bazı durumlarda farkında bile olmadan alerjene maruz kalabilirsiniz. Bu durumlarda oluşabilecek şiddetli reaksiyonlara müdahale edilebilmesi için alerji uzmanınız size bir adrenalin oto enjektör reçete edecektir. Adrenalin oto enjektörün kullanım şekli ve kullanılması gereken durumlar ile ilgili alerji uzmanınız size detaylı bir eğitim verecektir. Kuruyemiş alerjilerinde çapraz reaksiyon meydana gelebilir. Yani; benzer protein yapısına sahip bir besin de sizde alerjik reaksiyona neden olabilir. Alerji uzmanınız uzak durmanız gereken ve tüketebileceğiniz besinlerle ilgili de sizinle bir çalışma yapacaktır. Paketli bir gıda yemeden önce mutlaka etiketini okumanız gerekir. İşlenmiş besinlerin büyük bir kısmında kuruyemiş kullanılmış olabilir. Bu sebeple herhangi bir yiyeceği yemeden önce içeriğini mutlaka öğrenmeniz oluşabilecek alerjik reaksiyonu engeller.