Kereviz sağlığa pek çok faydası bulunan bir sebzedir. Kereviz, pek çok işlenmiş besinde kullanılır. Kereviz alerjisi, mevsimsel saman nezlesi olan kişilerde huş ağacı veya pelin poleniyle bağlantılı görünmektedir. Buna çapraz reaksiyon denir ve çapraz reaksiyon besin alerjilerinin önemli bir nedenidir. Çapraz reaktiviteye bağlı kereviz alerjisi, yılın belli zamanlarında, yani pelin ve huş ağaçlarının polenlerinin olduğu zamanlarda, bu polenlerin hücre yapısı kerevize benzer olduğu için ortaya çıkar. Kerevizin pişirilmesi alerjik reaksiyonu önlemez. 

Polen Besin Sendromu

Polen besin sendromu, polenlere alerjisi olan kişiler bazı meyve ve sebzelere de alerji geliştirmesi olarak tanımlanabilir. Polenler ve bazı meyve sebzelerin benzer protein yapısına sahip olması bu durumun oluşma nedenidir. Bu benzerlik, kişinin bağışıklık sisteminin tükettiği besini, polen zannetmesine neden olur ve alerjik reaksiyon gerçekleşir. 

Kereviz Alerjisi Belirtileri

Kereviz alerjisinin belirtileri bazı kişilerde hafif olabilirken bazı kişilerde şiddetli olabilir.

Kereviz alerjisinin belirtileri şunlardır;

  • Kurdeşen,
  • Kontakt dermatit,
  • Astım,
  • Karın ağrısı,
  • Mide bulantısı, kusma,
  • Nefes almada güçlük,
  • Boğazda, ağızda şişme,
  • Ağız ve boğazda kaşıntı,
  • Hapşırma,
  • Öksürme,
  • Hırıltılı solunum,
  • Nadiren ışığa duyarlılık. Kereviz alerjisi olan kişilerde ışığa duyarlılık gelişebilir ve az miktarda güneşe maruz kaldıktan sonra ciltte kabarmaya neden olabilir. 

Alerjik reaksiyonun ilk belirtileri genellikle kereviz yedikten bir veya iki dakika sonra ağız, dudaklar, boğaz ve dilde oluşan karıncalanma ve kaşıntı hissidir. Kabarıklıklar ve kaşıntı gibi belirtiler yüze ve göz kapaklarına da yayılabilir. Kurdeşen, şişme, egzama ve deri döküntüsü de kereviz alerjisinin diğer belirtilerindendir. Bu belirtilerden bir ya da birden fazlasını yaşayabilirsiniz. Kereviz alerjisinin, alerjik şoka neden olabilen belirtileri de olabilir. Anafilaksi yani alerjik şok çok ciddi bir durumdur ve acil müdahale edilmesi gerekir. 

Kereviz Alerjisi Teşhisi

Kereviz alerjiniz olduğundan şüpheleniyorsanız ya da belirtilerden birini gösteriyorsanız bir alerji uzmanına gitmeniz gerekir. Alerji uzmanları alerji teşhisini koyabilecek en yetkili kişilerdir. Kereviz alerjisinin ciddi sonuçları da olabileceği içim alerji uzmanına gitmeyi ihmal etmemeniz gerekir. Kereviz alerjisi teşhisinde deri prick testi uygulanabilir. Bu testte, şüpheli alerjen cildinizin altına küçük bir delik ya da çizik açarak yerleştirilir. Daha sonra bu alerjene vücudunuzun vereceği tepki gözlemlenir. Alerjenin yerleştirildiği bölgede kabarıklık veya kızarıklık gibi bir belirti varsa bu alerjiniz olduğunu gösterebilir. Alerji uzmanınız kandaki antikor oranını ölçmek için kan testi de yapabilir. Bazı durumlarda yapılan testler şüpheli olabilir ve bu sebeple alerji uzmanınız kesin teşhis koymak için oral gıda yüklemesi testine başvurabilir. Yükleme testinde alerji uzmanını sizden az miktarda kereviz yemenizi isteyecektir. Kademeli olarak yiyeceğiniz kereviz sonrasından uzmanınız durumunuzu gözlemleyecektir. Bu testin uzman gözetiminde ve tıbbi bir klinikte yapılması gereklidir. Kereviz alerjisi teşhisi konulduktan sonra izlenebilecek en etkili tedavi yöntemi kereviz ve kereviz içeren tüm besinlerden uzak durmaktır. Alerjinizi kontrol altına almanın en iyi yolu alerjik reaksiyona neden olan maddeden uzak durmaktır. Ancak alerjenden uzak durmak her zaman mümkün olmayabilir. Bazen farkında olmadan da alerjene maruz kalabilirsiniz. Bu gibi durumlarda alerjik reaksiyonun hafif belirtilerini gidermek için alerji uzmanınız size antihistaminik ilaçlar verebilir. Bu ilaçlar alerjinin oluşmasını engellemez ancak alerjik reaksiyondan dolayı ortaya çıkan belirtilerin etkisini hafifletir. Alerji durumunuzun şiddetine göre alerji uzmanınız epinefrin oto enjektörü reçete edebilir. Bu oto enjektör alerjik şok gibi hayati belirtilerin tedavisinde kullanılacak bir ilaçtır. Alerji uzmanınız bu oto enjektörünün kullanım detayları ile ilgili size gerekli eğitimleri verecektir.