Turunçgiller içinde yer alan, portakal, limon, greyfurt, misket limonu gibi meyveler; vitamin, mineral, lif bakımından oldukça zengin besinlerdir. Turunçgiller, viral enfeksiyonlar ve mevsimsel hastalıklarla mücadelede yardımcı olan C vitamini ve antioksidanlar bakımından zengindir. Portakal, limon, greyfurt, virüslerin ve bakterilerin saldırısını önlemek için bağışıklığı artırır. Ayrıca bu meyveler, vücudu nemlendirmeye yardımcı olan yüksek su içeriğine sahiptir. Sağlığa pek çok yararı olan bu besinler kilo verme konusunda yardımcı olabilir. Bununla birlikte bazı kişilerde turunçgil alerjisi görülebilir. Genellikle polen alerjisi olan kişiler turunçgil alerjisinden muzdariptir. Genel olarak turunçgil alerjisi,  çapraz reaksiyon sonucu oluşur. Ayrıca turunçgil alerjisi, elmada bulunan ortak bir maddeye de sahiptir. Bu kişiler içinde narenciye olan herhangi bir şeye dokunduklarında, kokladıklarında ya da tattıklarında vücutları bu duruma tepki verir. 

Çapraz Reaksiyon Nedir?

Turunçgil alerjilerinin çoğu, çapraz reaksiyona bağlı polen alerjilerinden kaynaklanır. Bu durumunun sebebi ise; turunçgillerin ve polenin ortak bir proteine sahip olmasıdır. Polen alerjisi olan biri, portakal, limon ya da greyfurt tükettiği, vücut bunu polen olarak algılar ve bu duruma tepki verir. Polen ve çimen alerjisi olan kişiler aynı zamanda turunçgillere karşı da hassas olabilirler. 

Turunçgil Alerjisi Belirtileri

Turunçgil alerjisi belirtileri genel olarak bu meyvelerle temas ettikten ya da yedikten kısa süre sonra ortaya çıkar. Belirtiler genellikle bölgeseldir. Yani alerjiniz olan meyveye dokunduğunuzda, dokunduğunuz yerde belirtiler oluşabilir.

Turunçgil alerjisinin oral alerji sendromu belirtileri şunlardır:

  • Dudak, dil ve boğazda yoğun bir karıncalanma ve kaşıntı,
  • Dudak ve dil etlerinde kızarıklık ve hafif şişlik.

Turunçgillere karşı tepki gösteren oral alerji sendromu olan kişiler, meyvenin çiğ haline tepki verirler. Bu kişiler meyveyi pişirdiklerinde yiyebilirler. Oral alerji sendromu hayatınızın ilerleyen dönemlerinde de ortaya çıkabilir. 

Turunçgil kabuklarına alerjisi olan kişiler, turunçgil kabuğuyla temas ederlerse kontakt dermatit belirtileri yaşayabilir. Alerjik kontakt dermatit, cildinizin bir alerjenle temas ettikten sonra iltihaplı kimyasallar salgılamasından kaynaklanır.

Belirtiler şunları içerir:

  • Cilt kızarıklığı,
  • Yanan cilt,
  • Kaşıntı,
  • Kuru, pul pul, dökülen cilt,
  • Şişme,
  • Kabarcıklar.

Nadir durumlarda, turunçgil alerjisi, anafilaksi olarak da adlandırılan sistemik bir alerjik reaksiyona neden olabilir. Anafilaksi tıbbi bir acil durumdur ve yaşamı tehdit edebilir. Anafilaksi belirtileri şunları içerir:

  • Kurdeşen,
  • Kızarmış cilt,
  • Nefes almayı zorlaştırabilen ağız ve boğazda şişme,
  • Astım,
  • Mide bulantısı, kusma veya ishal,
  • Kan basıncında düşüş.

Turunçgil Alerjisi Teşhisi ve Tedavisi

Turunçgil alerjisi belirtilerinden birini ya da daha fazlasını yaşadıysanız durumu netleştirmek için bir alerji uzmanına gitmeniz gerekmektedir. Alerji uzmanınız tıbbi geçmişiniz ve belirtilerinizi de göz önünde bulundurarak bir dizi test yapabilir. Polen alerjiniz varsa eğer alerji uzmanınız turunçgil alerjisinin teşhisi için deri delme testi yapabilir. Bu testte çok az miktarda şüpheli alerjen cilt altına yerleştirilir ve yaklaşık 20 dakikalık bir gözlem yapılır. testin uygulandığı bölgede kızarıklık ve kabarıklık gibi bir durumun oluşması alerjiniz olduğu anlamına gelir. Alerji uzmanınız besin yükleme testi de yapabilir. Bu testte alerji uzmanınız şüpheli besini yemenizi isteyecektir. Besine verdiğiniz tepkiyi anlık olarak gözlemleyen alerji uzmanınız net teşhisi koyacaktır. Bu testin alerji uzmanı kontrolünde ve tıbbi ekipmanların olduğu bir klinikte yapılması gereklidir. Bazı durumlarda alerji uzmanınız eliminasyon diyeti de yapmanızı isteyebilir. Bu diyette alerjik reaksiyona neden olabilecek yiyecekler beslenme listenizden çıkarılır ve belirtileriniz gözlemlenir. Daha sonra şüpheli besinler, besin listenize kademeli olarak eklenir durumunuz gözlemlenir. Bu süreçte yemek günlüğü tutmanız oldukça yararlı olacaktır. 

Turunçgil alerjisinin tedavisinde en etkili yöntem alerjik reaksiyona neden olan meyvelerden uzak durmanızdır. Bu meyvelerden uzak durmak alerjik reaksiyon geçirme riskinize engel olacaktır. Turunçgiller pek çok alanda kullanılır. Salata soslarında bile kullanılır. Bu sebeple yediğiniz yiyeceklerin içeriğini bilmeniz gerekecektir. Paketli besinlerin etiketini detaylı bir şekilde okumalısınız. İçeriğinden şüphelendiğiniz bir yiyeceği yememeniz faydalı olacaktır.