Tarçın, antioksidan ve anti-inflamatuar özelliği bulunan, kalp hastalığı riskini azaltan, kan şekerini düşüren, bakteriyel ve mantar enfeksiyonları ile mücadele edebilen yararlı bir besindir. Tatlılarda, keklerde, yemeklerde sıklıkla kullanılan tarçının popülerliği günden güne artıyor ve kullanım alanı genişliyor. Ancak tarçın bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabiliyor. 

Tarçın Alerjisi Nedenleri

Tarçın alerjisine, bağışıklık sisteminin tarçında bulunan bir maddeyi zararlı olarak görmesi neden olur. Bağışıklık sistemi bu zararlı olarak gördüğü bu maddeyi tehdit olarak algılar ve bu durumla mücadele içine girerek antikor ve histamin üretir. Oluşan bu alerjik reaksiyonun belirtileri hafif bir hapşırmadan hayati risklere kadar değişkenlik gösterebilir. Tarçın, en yaygın baharat alerjisi tetikleyicilerinden biridir. Baharat alerjilerinde, baharatı solumak, baharata dokunmak bile alerjik reaksiyona neden olabilir. Tarçın, güzel kokusu nedeniyle oda kokularında ya çeşitli kokularda da kullanılabilir ve bu kokular bile alerjik reaksiyona neden olabilir. Tarçın alerjisi reaksiyonlarına, çok yaygın olmamakla birlikte, sakız, diş macunu ve gargaralarda bulunan tarçın aroması da sebep olabilir. Yapay tarçına karşı nadir görülen bu reaksiyona “kontakt stomatit” denir ve ağızda yanma veya kaşıntıya neden olur. Genellikle bu yapay aromayı bıraktığınız anda bu belirtiler kaybolur. Tarçın alerjisinde bazı risk faktörleri vardır. Ailesinde tarçın alerjisi olan kişilerde, tarçın alerjisinin gelişme riski daha yüksektir. Herhangi bir besin alerjisi olan kişilerin tarçın alerjisi geliştirme riski daha yüksektir. Tarçının kozmetik alanında çok fazla kullanılması sebebi ile kozmetik ürün kullanımı fazla olan kişilerin tarçın alerjisi geliştirme riski daha yüksektir. 

Tarçın Alerjisi Belirtileri

Tarçın alerjisi belirtileri tarçına maruz kaldıktan kısa süre sonra ortaya çıkabilir. Bu belirtilerin şiddeti değişkenlik gösterir ve çok şiddetli ya da çok hafif belirtiler yaşanabilir.

Tarçın alerjisinin belirtileri şunlardır:

  • Dudak, yüz ve dilde karıncalanma,
  • Dudak, yüz ve dilde kaşıntı hissi ve şişlik,
  • Vücudun diğer bölgelerinde şişlik,
  • Nefes darlığı,
  • Hırıltılı solunum,
  • Burun tıkanıklığı,
  • Kurdeşen,
  • Kaşıntı,
  • Karın ağrısı,
  • İshal,
  • Baş dönmesi,
  • Mide bulantısı, kusma,
  • Baygınlık hissi, bayılma,
  • Anafilaksi.

Anafilaksi; nadir görülen bir durumdur ve hayatı tehdit eder, komaya ve hatta ölüme sebep olabilir. Anafilaksi durumunda acil tıbbi destek alınması gereklidir. 

Tarçın Alerjisinde Kaçınılması Gerekenler

Tarçının kullanım alanı çok geniştir ve bu alan gittikçe de genişlemektedir. Tarçın alerjisi olan kişilerin dikkat etmesi gereken bazı besinler ve maddeler şunlardır:

  • Sakız,
  • Diş macunu,
  • Elma püresi,
  • Yulaf ezmesi,
  • Kahvaltılık tahıllar, 
  • Kurabiyeler, kekler, turtalar, bisküviler ve hamur işleri,
  • Şekerler,
  • Gargaralar,
  • Aromalı çaylar ve kahveler,
  • Bazı kozmetik ürünleri,
  • Bazı oda kokuları,
  • Bazı parfümler,
  • Bazı kişisel bakım ürünler…

Olası ikameler şunları içerir:

  • Anason,
  • Yenibahar,
  • Kimyon,
  • Rezene,
  • Zencefil,
  • Karanfiller,
  • Vanilya. 

Tarçın Alerjisi Teşhisi 

Baharat alerjilerini belirlemek biraz zor bir durumdur. Tarçın alerjiniz olduğundan şüpheleniyorsanız bir alerji uzmanına gitmeniz sizin için faydalı olacaktır. Alerji uzmanları, yapacağı test ve uygulayacağı yöntemlerle alerjiniz olup olmadığını net bir şekilde ortaya koyacaktır. Tarçın alerjisinin teşhisinde, deri prick testi ya da alerji kan testi yapılabilir. Alerji uzmanınız tıbbi öykünüzü irdeledikten sonra belirtilerinize ve durumunuza uygun olan testi yapacaktır. Deri prick testinde, az miktarda bir alerjen deri altına yerleştirilir. Daha sonra alerjenin yerleştirildiği bölgede oluşabilecek değişiklikler gözlemlenir. Uygulama yapılan bölgede herhangi bir kızarıklık ya da kabarma meydana gelmişse, alerjiniz olduğu sonucu ortaya çıkar. Alerji kan testinde ise, bağışıklık sisteminizin şüpheli alerjen için ürettiği antikorlara bakılır. Bu değerler yüksekse alerjiniz olduğu sonucuna varılabilir. 

Tarçın Alerjisinin Tedavisi

Diğer besin alerjilerinde de olduğu gibi tarçın alerjisinde de en etkili tarçın ve tarçın içeren tüm ürünlerden uzak durmanızdır. Alerjene olan maruziyeti ortadan kaldırmanız alerjik reaksiyon geçirme ihtimalinizi oldukça düşürecektir. Tarçın çok yaygın bir kullanım alanına sahiptir. Bu sebeple tükettiğiniz her şeyin içeriğine hakim olmanız gerekir. Paketli gıdaları almadan önce mutlaka içeriğini okumalısınız. Alerji uzmanınız, tarçın alerjisinin hafif belirtilerini ortadan kaldırıp sizi rahatlaması için antihistamik ilaç kullanmanızı önerebilir. Bu ilaçları doktorunuza danışmadan kullanmamanız gereklidir. Tarçın alerjisinin anafilaksi gibi bir duruma neden olabilme olasılığı vardır. Bu gibi durumlarda kullanılması için bir epinefrin oto enjektörünü alerji uzmanınız reçete edecektir. Bu enjektörün kullanım şekli ve kullanılması gereken durumlar ile ilgili alerji uzmanınız sizi bilgilendirecektir.