Susam, yenilebilir tohumlar üreten çiçekli bir bitkidir. Fırıncılık ürünlerinden suşi ürünlerine kadar dünya mutfaklarında yaygın bir bileşendir. Susam alerjisi olan kişilerin tam sayısı bilinmemektedir. Birkaç rapor, bu alerjinin son yirmi yılda dünya çapında önemli ölçüde arttığını göstermektedir. 2010 yılında yapılan bir anket, yüz binlerce Amerikalı’nın susam alerjisinden etkilendiğini gösterdi.
Susam Alerjisi Belirtileri
Susam duyarlılığı kişiden kişiye değişir ve reaksiyonlar tahmin edilemez olabilir. Susam alerjisi reaksiyonunun belirtileri, kurdeşen gibi hafif, anafilaksi gibi şiddetli olabilir.
Susam alerjiniz varsa, her zaman yanınızda bir epinefrin oto enjektörü bulundurun. Epinefrin anafilaksi için ilk seçenek tedavidir.
Susam Alerjisinden Korunma
Bir reaksiyonu önlemek için susamdan kaçınmak çok önemlidir. Susam içerikleri pek yaygın olmayan adlarla listelenebilir.
Daima gıda etiketlerini okuyun ve başkasının hazırladığı bir yemeği yemeden önce malzemelerle ilgili sorular sorun.
Susam veya aşağıdakilerden herhangi birini içeren yiyeceklerden kaçının:
- Susam, susam tohumu
- Susam tozu
- Helva
- Susam unu
- Susam yağı
- Susam ezmesi
- Sesamol
- İrmik
- Tahin
- Susam bitkisi
Araştırmalar, spesifik gıda proteini alerjisine sahip kişilerin çoğunun, bu yiyeceklerden yapılan yüksek oranda rafine yağları güvenle yiyebildiğini göstermektedir (örnekler, yüksek oranda rafine yer fıstığı ve soya fasülyesi yağını içerir). Ancak, rafine olmadığı için, susam alerjisi olan kişilerin susam yağından uzak durmaları gerekir.
Baharat veya Tatlandırıcılarda Susam
Susam ayrıca tatlandırıcı veya baharat karışımları gibi içeriklerde bildirilmemiş olarak da görülebilir. Bir ürünün susam içerip içermediğinden emin değilseniz, üreticisine malzemelerini ve üretim uygulamalarını sormak için başvurun.
Baharat karışımı ve lezzet verici tarifler özel bilgi olarak kabul edilir. Üretici, tüm bileşen listesini paylaşamayabilir. Bunun yerine, susamın özellikle bir bileşen olarak kullanılıp kullanılmadığını sorun.
Susam İçerebilen Yiyecekler
- Asya mutfağı (susam yağı yemeklerde yaygın olarak kullanılır)
- Fırınlanmış ürünler (simit, ekmek, ekmek çubukları, hamburger ekmeği ve rulolar gibi)
- Galeta unu
- Tahıllar (granola ve müsli gibi)
- Cipsler (örneğin simit cipsleri, pide cipsleri ve tortilla cipsleri)
- Krakerler
- Dip sosları (baba ganoush, humus ve tahin sos gibi)
- Salata sosu, et suları, turşular ve soslar
- Falafel
- Humus
- Aromalı pirinç, erişte, risotto, şiş kebaplar, güveçler ve tavada kızartma
- Otlar ve bitkisel içecekler
- Margarin
- İşlenmiş etler ve sosisler
- Protein ve enerji barları
- Atıştırmalık yiyecekler (simit, şekerleme, helva)
- Çorbalar
- Suşi
- Vejetaryen Burger
Alerjenler bu yiyeceklerde ve ürünlerde her zaman bulunmaz, ancak şaşırtıcı yerlerde susam çıkabilir. Gıda etiketlerini okumak ve bir öğenin malzemeleriyle ilgili emin değilseniz, o öğe hakkında sorular sormak faydalı olacaktır.
Susam Alerjisi İçeren Gıda Dışı Ürünler
Gıda dışı ürünlerde, susamın bilimsel adı, Sesamum indicum, etikette olabilir.
- Kozmetikler (sabunlar ve kremler dahil)
- İlaçlar
- Besin takviyeleri
- Evcil hayvan gıdaları