Şeftali; antioksidan kapasitesi yüksek, sindirime yardımcı olan, kalp sağlığına iyi gelen, cildi koruyucu etkisi olan, bağışıklığı güçlendirme özelliği de olan, besin içeriği bakımından zengin bir meyvedir. Ancak bazı kişilerde şeftali alerjisi gelişebilir. Taze meyve ve sebzelere karşı gelişen pek çok alerji gibi şeftali alerjisi de iki şekilde gerçekleşebilir. Huş ağacı polenine alerjisi olan bazı insanlar şeftaliye karşı da alerji geliştirebilir. Bunun nedeni ise huş ağacı proteini ile şeftalide bulunan proteinin arasında benzerlik olmasından kaynaklanır. Bu durum genel olarak şeftali yedikten 5 ya 15 dakika içinde ortaya çıkan ağızda kaşıntı ve karıncalanma gibi belirtiler verir. Buna “oral alerji sendromu” denir. Bazı kişilerin ise doğrudan şeftaliye karşı alerjisi vardır ve bu durum nadir görülür.
Şeftali Alerjisi Belirtileri
Şeftali alerjisinin belirtileri genellikle şeftaliyi yedikten sonraki dakikalar içinde ortaya çıkar. Bazı kişilerde belirtilerin ortaya çıkması biraz daha uzun sürebilir. Şeftali alerjisinin belirtileri hafif ve şiddetli olabilir ve kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Şeftali alerjisinin belirtilerinden bir ya da daha fazlasını aynı anda gösterebilirsiniz.
Bu belirtiler şunlardır:
Oral Belirtiler
- Ağızda kaşıntı,
- Boğazda kaşıntı veya tahriş,
- Dudaklarda kızarıklık ve şişlik,
- Dilin şişmesi.
Ciltteki Belirtiler
- Deride kızarıklık,
- Kurdeşen,
- Kaşıntı hissi,
- Çıbanlar ve benzer durumlar.
Gastrointestinal Belirtiler
- Karın ağrısı veya yanma hissi,
- Kramplar,
- Mide bulantısı,
- İshal,
- Kusma,
Solunum Belirtileri
- Burun kaşıntısı,
- Hırıltı,
- Hapşırma,
- Öksürük,
- Göğüste gerginlik hissi,
- Alerjik rinit,
- Nefes darlığı veya boğulma hissi,
Anafilaksi (Alerjik Şok)
Anafilaksi, hayati risk oluşturan bir durumdur ve acil müdahale edilmediği durumlarda komaya hatta ölüme de sebep olabilir.
Anafilaksi belirtileri ise şunları içerir:
- Kan basıncında ani düşüş,
- Hızlı nabız,
- Bilinç kaybı,
- Konuşma bozukluğu,
- Hava yollarının daralması veya nefes almada zorluk,
- Bayılma.
Şeftali Alerjisinde Risk Faktörleri
*Huş ağacı polenine alerjisi olan kişilerin, şeftaliye karşı alerjik reaksiyon geçirme riski daha yüksektir.
*Ailede şeftali alerjisi olan kişilerin, şeftali alerjisi geçirme riski daha yüksektir.
*Rosaceae ailesinden herhangi bir meyveye alerjisi olanların şeftali alerjisi geliştirme riski daha yüksektir.
*Oral gıda sendromu olan kişinin şeftali alerjisi geliştirme riski daha yüksektir.
Şeftali Alerjisinin Teşhisi ve Tedavisi
Şeftali alerjisi belirtilerini yaşadıysanız bir alerji uzmanına gitmeniz gerekir. Alerji uzmanları, alerjinizin olup olmadığı konusunda net teşhisi koyabilecek en yetkili kişilerdir. Şeftali alerjisinin teşhisinde; kan testi, deri prick testi ya da besin yükleme testi yapılabilir. Kan testinde; kanınızda bulunan ve alerjiler için gelişen immünoglobulin E antikoruna bakılır. Deri prick testinde; çok az miktarda şeftali alerjeni, derinizin altına küçük bir çizik açılarak yerleştirilir. Daha sonra uygulama bölgesi gözlemlenir ve bölgede herhangi bir kızarıklık ya da kabarma varsa alerjiniz olduğu sonucuna varılır. Besin yükleme testinde; alerji uzmanınız şeftali yemenizi isteyebilir. Yediğiniz şeftalinin miktarını alerji uzmanınız belirler ve sizi gözetim altında tutar. Bu testin bir alerji uzmanı tarafından ve tıbbi bir klinikte yapılması gereklidir. Bu testler neticesinde şeftali alerjinizin olup olmadığı teşhis edilir. Şeftali alerjisinde en etkili tedavi yöntemi, şeftali ve şeftali içeren tüm ürünlerden uzak durmaktır. Alerjeni dışlamak, alerjiyi kontrol altında tutmayı sağlar. Bazı durumlarda fark etmeden şeftali içeren bir besin tüketebilirsiniz. Alerjik reaksiyonun rahatsız edici etkisini ortadan kaldırmak için alerji uzmanınız antihistaminik ilaç kullanmanızı önerebilir. Antihistaminik ilaçlar alerjik reaksiyona engel olamaz sadece alerjinin belirtilerini azaltabilir. Ciddi bir alerjik reaksiyon geçirme riskine karşı uzmanız bir epinefrin oto enjektörü reçete edebilir. Bu oto enjektörün kullanım detayları ile alerji uzmanınız size eğitim verecektir.