Muz, sağlıklı atıştırmalıklar arasında yer alan doyurucu bir meyvedir. Çoğu insan, bebekleri katı gıdaya geçince muzu ilk besin olarak kullanır. Muz, A, B, C vitaminleri, lif ve demir açısından zengin bir besindir. Bazı insanlarda muza karşı alerjik reaksiyon gerçekleşir. Muz alerjisi genel olarak yaygın değildir ve çok az kişide olur. Muz alerjisi, genellikle bir lateks alerjisine bağlı olarak gelişir. Bunun nedeni; kauçuk ağaçlarındaki lateks üreten proteinlerin, muzda bulunan proteinlere benzemesidir. Bu sendrom, lateks gıda sendromu ya da lateks meyve alerjisi olarak bilinir. 

Muz Alerjisi ve Çapraz Reaksiyon

Muz alerjisi, başka kaynaklardan gelen alerjenlerle çapraz reaksiyona girer. Muz ağaçları ve kauçuk ağaçları benzer proteinlere sahiptir, bu nedenle latekse alerjisi olan muza da tepki verir. Bu duruma çapraz reaksiyon denir. Lateks alerjisi olan kişilerin muhtemelen muza da alerjisi vardır. Bunun yanı sıra aynı durum, kivi, kestane, avokado için de geçerlidir. Muz alerjisi latekse bağlı olabilirken huş ağacı polenine bağlı da olabilir. Polen alerjisi olan kişiler, genellikle belli yiyeceklere tepki verebilirler. Muz alerjisinin görülebileceği risk grupları vardır.

Bu risk faktörlerinden bazıları şunlardır:

  • Gıdalar, polenler ve başka bitkiler olmak üzere başka herhangi bir şeye alerji,
  • Astım,
  • Egzama ve atopik dermatit öyküsü olanlar,
  • Bir besin ile oral alerji sendromu öyküsü olanlar,
  • Ailede muza karşı alerji öyküsü.

Muz Alerjisi Belirtileri

Muz alerjisi olan kişilerde belirtiler, genellikle muzu yedikten hemen sonra ya da 1 saat sonra ortaya çıkar. Belirtiler hafif olabilirken bazı kişilerde şiddetli de olabilir. Muz alerjisinin belirtileri şu şekilde detaylandırılabilir:

Ağız Kaşıntısı

Kaşıntı; dudaklarda, dilde ve boğazda başlar ve şiddetli olabilir. Birkaç dakika içinde gözler ve cilt de kaşınmaya başlar. 

Şişme

Kaşıntıyı takiben vücutta şişlik oluşur. Şişlik de kaşıntı gibi yaygındır. Belirtiler sadece ağızda görülüyorsa oral alerji sendromu olarak adlandırılır. Gözler ve yüzde şişlik oluşabilir ve bu da ağrıya neden olabilir. 

Solunum Sorunları

Hava yollarındaki iltihaplanma, hava yollarını daraltır ve şişlik; dil, boğaz ve sinüs bölgelerini etkileyebilir. Bu durum neticesinde yutma ve nefes almada zorluk yaşanabilir. Bu belirtiler, kalp sorunlarına bile yol açabilir. Hırıltılı solunum, hapşırma gibi belirtiler solunum sorunları belirtileri arasında gösterilebilir. 

Karın Ağrısı

Muz alerjilerinde gastrointestinal belirtiler sık görülür. Muz yedikten dakikalar sonra ağrı ve hazımsızlık meydana gelebilir. Çoğu kişide de kusma ve ishal olur. 

Ani Şok

Muz alerjileri, kan basıncında ani düşüşlere sebep olabilir ve bu durum da ani nöbetlere neden olabilir. Solunum sorunları, oksijen seviyelerini düşürerek anafilaksiye (alerjik şok) ve ardından şoka neden olur. Bu, çok ciddi bir durumdur ve acil tıbbi müdahale gerektirir. 

Muz Alerjisi Teşhis ve Tedavisi

Muz alerjisi belirtilerinden birini yaşamanız durumunda vakit kaybetmeden bir alerji uzmanına başvurmanız gerekir. Alerji uzmanı, muz alerjinizin olup olmadığının teşhisi koyabilecek en yetkili kişidir. Muz alerjisinin teşhisinde uzmanınız size tıbbi geçmişinizi aile öykünüzü soracaktır. Bunun akabinde teşhis için birtakım testler yapılabilir. Bu testler arasında deri prick testi veya kan testi olabilir. Testler sonucunda alerji teşhisi konulursa bir alerji yönetimi planı hazırlanması gerekecektir. Muz alerjiler çapraz reaksiyon sebebi ile olduğu için uzak durmanız gereken bazı besinler ve maddeler olacaktır. Alerji uzmanınız sizde alerjik reaksiyona neden olabilecek maddeler ile ilgili size bilgi verecektir. Alerjinin en iyi tedavisi, alerjik reaksiyona neden olan alerjenden uzak durmaktır. Ancak bu her zaman mümkün olmayabilir ve farkında olmadan da alerjene maruz kalabilirsiniz. Alerjik reaksiyonun belirtilerini minimize etmek için alerji uzmanınız size antihistaminik ilaçlar önerebilir. Bu ilaçlar, belirtilerden kaynaklanan rahatsızlıkları azaltacaktır. Şiddetli alerjik reaksiyon geçirme riskiniz varsa alerji uzmanınız sizin için bir epinefrin oto enjektör reçete edecektir. Bu oto enjektörün kullanılması gereken durumlar ve kullanım şekli ile ilgili, uzmanınız size bilgi verecektir.