Mısır pek çok alanda kullanılan, sağlığa zararı olmayan yaygın bir besin kaynağıdır. Soslar, yağlar, unlar gibi çeşitli alanlarda kullanılan mısır bazı kişilerde alerjik reaksiyona neden olabilir. Alerji; bağışıklık sisteminin zararlı olmayan bir maddeyi zararlı olarak görmesi sonucu ortaya çıkar. Bağışıklık sistemi tehdit algılar ve zararlı olmayan maddeye karşı savaş açar. Bunun neticesinde antikor üretir ve zararlı olarak gördüğü madde ile mücadele eder. Mısır alerjisinde; bağışıklık sistemi tarafından zararlı olarak algılanan protein “Zein” proteinidir. Mısır alerjisi diğer besin alerjileri ile kıyaslanınca nadir olarak görülür.
Mısır Alerjisi Belirtileri
Mısır alerjisi belirtileri, mısır yedikten kısa süre sonra ortaya çıkar. Mısır alerjisi hafif belirtiler verebileceği gibi çok şiddetli belirtiler de verebilir. Mısır alerjisinin belirtileri genellikle hafif seyirlidir ve kısa sürede geçebilir.
Mısır alerjisi başlıca belirtileri şunlardır:
- Kusma,
- Karın krampları,
- Hazımsızlık,
- İshal,
- Hırıltılı solunum,
- Nefes darlığı, nefes almada zorluk,
- Tekrarlayan öksürük,
- Boğazda gerginlik, ses kısıklığı,
- Zayıf nabız,
- Kurdeşen,
- Soluk ten rengi,
- Şişlik,
- Baş dönmesi,
- Bilinç bulanıklığı,
- Oral alerji sendromu (özellikle ağız içinde veya ağız çevresinde kaşıntı)
- Burun tıkanıklığı, burun akıntısı, hapşırma,
- Hızlı kalp atışı,
- Anafilaksi.
*Anafilaksi çok ciddi bir durumdur ve hemen acil tıbbi destek gerektirir. Anafilaksi, hemen müdahale edilmediğinde, koma ya da ölüme neden olabilir.
Mısır İçerebilecek Besinler
Mısır ve mısır ürünleri paketlenmiş çok sayıda üründe bulunabilir. Birkaç örnek vermek gerekirse:
- Şeker,
- Reçeller,
- Şuruplar,
- Konserve meyveler,
- Atıştırmalıklar,
- Soslar,
- Sosisli sandviç ve şarküteri ürünleri gibi hazırlanmış etler,
- Bazı içecekler,
- Paketli çorbalar,
- Fıstık ezmesi,
- Peynir ezmesi,
- Dondurmalar,
- Şekerler ve sakızlar,
- Hazır kahveler,
- Gazlı içecekler,
- Ketçap ve hardal (hazır),
- Kabartma tozu, pudra şekeri, kek mayası…
Mısır bazlı bileşenler ayrıca; diş macunu, şampuan, solüsyonlar, kozmetikler, boya kalemleri, plastikler, bulaşık deterjanı, evcil hayvan yiyecekleri gibi çeşitli yerlerde bulunabilir.
Mısır Alerjisi Teşhis ve Tedavisi
Mısır alerjisi belirtilerinden herhangi birini yaşamanız ya da mısır alerjiniz olabileceğinden şüphelenmeniz durumunda bir alerji uzmanı ile görüşmeniz gerekecektir. Mısır alerjisinin teşhisi diğer besin alerjilerine kıyasla biraz karmaşık ve zor olabilir. Alerji uzmanınız size belirtilerini ve bu belirtilerin etkilerini soracaktır. Alerji uzmanınız; ailenizde herhangi bir alerjik hastalık olup olmadığını, sizin tıbbi geçmişini ve benzeri soruların cevapların hareket ederek ilerleyecektir. Mısır alerjisinin kesin teşhisinin deri testi ya da kan testi ile teşhis edilmesi zordur. Bu sebeple alerji uzmanınız sizi bir besin eliminasyon diyetine sokabilir. Eliminasyon diyeti 2 ya da 4 hafta sürebilir. Bu diyette il etapta mısır ve mısır içeren tüm besinleri ve maddeleri beslenme listenizden çıkarmanız gerekmektedir. Bu süreçte yediğiniz yiyecekleri ve yaşadığınız belirtileri, durumları beslenme günlüğüne yazmanız gerekmektedir. Mısır ve mısıra bağlı herhangi bir şey yemediyseniz ve belirtileriniz oluşmadıysa mısıra alerjinizin olduğu yönünde bir eğilim olur. Bazı durumlarda alerji uzmanınız besin yükleme testi de yapabilir. Besin yükleme testinde, alerjen olabilecek besin kademeli olarak size verilir ve bu besini yemeniz istenebilir. Bu testin sadece tıbbi bir klinikte ve doktor gözetiminde yapılması gereklidir. Mısır alerjisinin şiddetli belirtileri olabileceği için bu yöntemi kendi başına denememeniz gerekir. Alerji uzmanınız belirtilerinizi ve yapılan testleri baz alarak mısır alerjisi teşhisini yapabilecektir. Bir alerjide, alerjik reaksiyonu önlemenin en iyi alerjenden uzak durmaktır. Mısır alerjisinde de en etkili tedavi yöntemi, mısır ve mısır içeren tüm ürünlerden uzak durmanız olacaktır. Dışarıda yemek yediğiniz zaman, yediğiniz yiyeceğinin içeriğinde ne olduğunu mutlaka öğrenmeniz gerekir. Paketli gıdalar aldığınızda içeriğini detaylı bir şekilde okumalısınız. İçeriğinde mısır ya da mısır ürünü olabileceğinden şüphelendiğiniz hiçbir şeyi tüketmemeniz gerekir. Dilerseniz bir alerji diyetisyeni yardımı alerjisini kontrol altında tutacak ve yönetecek bir beslenme programını rahat bir şekilde hazırlayabilirsiniz.