Meyve ve sebzeler sağlıklı beslenme rutininin olmazsa olmazlarındandır. Metabolizma bozuklukları, kalp ve damar hastalıklarının önlenmesi adına meyve ve sebzeler tüketilmesi gereken gıdaların başında gelmektedir. Ancak bazı meyve sebzelerin tüketilmesi alerjik reaksiyonları tetikleyebilmektedir. Bireyin vücuduna meyve alınımından sonra dudakta kızarma ve şişme, ağız içinde kaşıntı, boğazda kızarıklık ve kaşıntı benzeri hafif reaksiyonların yanı sıra ölümcül alerjik reaksiyonlarda oluşabilir.
Meyve Alerjisi Yaygın Mıdır?
Meyve alerjisinin görülme sıklığı, bulunulan jeopolitik konuma ve yaşanılan mevsime göre değişmekle birlikte her yüz kişiden beş kişide rastlandığı bildirilmiştir.
Birçok insan meyve alerjisi belirtilerini önemsemez fakat bazı durumlarda ciddi reaksiyonlar ortaya çıkabilmektedir. Spesifik olarak şeftali meyvesi en sık alerji yapan meyvedir. Devamında ise sırasıyla elma ve kivi alerjik reaksiyonlar meydana getirmektedir. Temelde her meyve alerjiye neden olabilir. Meyvelerin içerisinde yer alan bileşenler çoğu zaman öteki meyvelerle çapraz reaksiyon meydana getirip, alerji oluşumuna neden olabiliyorlar.
Meyve Mi Yoksa Kabuğu Mu Alerji Yapıyor?
Meyveler ham ya da işlenmiş şekilde tüketilmekle birlikte hem kabuk kısmı hem de etli bölgesi alerjen içerebilmektedir. Kayda değer alerjenler meyvelerin kabuk kısmında daha yoğundur. Kabuk kısmında yer alan alerjenler pişme işlemine karşı dirençlidir. Öte yandan etli bölgede yer alan alerjenlerin yapısı daha az alerjiktir ve pişme işlemi içerisinde daha da hassastır. Bu sebeple meyve alerjisi bulunan bireylerde meyvenin kabuğu soyularak ve parçalanarak, püre kıvamına getirilerek fırınlanması durumunda alerjenite özelliği azalacaktır. Fakat bazı meyveler fırınlanmaya karşı direnç gösterebilirler. Birçok meyvenin alerjen olma faktörü öteki meyvelere göre değişiklik gösterebilir. Bu durumun temel sebebi içeriğinde mevcut olan alerjenlerin yapısındaki farklılıklar olabilmektedir.
Meyve Alerjisinin Belirtileri Nelerdir?
Meyve alerjilerinin belirtileri genelde dudak, ağız ve boğaz bölgesinde görülmektedir. Rastlanan en bilindik semptomlar; dudaklarda, ağız içinde, damakta ve boğazda hafif ödem, kaşıntı ve karıncalanma hissidir. Alerjik belirtiler, birey için alerjen özelliği olan meyveyi vücuda aldıktan 5-10 dakika gibi kısa bir süre sonra görünür olmaktadır. Proteolitik sindirim ve mide asidi enzimleri tarafından alerjenin yapısının bozulması sebebiyle, gıda yutulduğu vakitte semptomlar genelde dakikalar içinde düzelir. Meyve birkaç gün saklandıktan sonra daha fazla alerjik semptoma neden olur. Bunun nedeni, depolama sonucunda alerji belirtisinin artmasına neden olan meyvedeki proteinlerdeki bir artış olabilmesidir.
Meyve Alerjisini Ne Tetikler?
Meyve alerjisi sıklıkla huş ağacı poleni ve çim polenlerine alerjisi bulunanlarda daha sık görülür. Elma alerjisi genelde polen alerjisi olanlar kişilerde ortaya çıkar. Meyve alerjisinde, vücuda meyve alınımı birey açken gerçekleşirse risk daha fazladır. Bunun sonucunda meyvelerin alkolle birlikte alınması veya meyve alımından hemen sonra egzersiz yapılması durumunda meyve alerjisi riski daha fazla gelişmektedir. Meyve alerjisi işlenmiş ve yüksek ısıya maruz kalmadan sonra gelişmişse, ciddi boyutlarda alerji gelişme riski oldukça fazladır. Alerji testlerinde polenlere karşı alerji hassasiyeti yüksek olan kişilerde, çoklu polen alerjisi olanlarda ve polen alerjisi belirtileri fazla olanlarda, bunun yanı sıra huş ağacı ve çim poleni alerjisi yoğun olan bölgelerde yaşayanlarda daha fazla oranda meyve alerjisi görülmektedir.
Meyve Alerjisinin Tedavisi Nasıl Yapılır?
Meyve alerjisinin tedavisinde alerjinin boyutu kritik noktadır. Ciddi boyutlarda meyve alerjisi olanlarda alerjik olan meyvenin tüketilmemesi elzemdir. Bazı durumlarda meyve alerjileri ısı işlemi sonrasında alerjen özelliği azalabileceği gibi meyvenin kabuk kısmı soyularak ve sonrasında fırınlanarak tüketilmesi iyi bir öneri olabilir. Alerji uzmanlarınca yapılan gerekli testler sonucu beslenme önerilerinin uygulanması büyük önem taşır. Bunun yanı sıra meyve alerjisi olanlarda meyve tüketimiyle vücutta kaşıntı ve kızarıklık görülenlerde bu belirtileri düzelten antihistaminik ilaçlar kullanılabilir. Ciddi alerji belirtileri riski karşısında ise adrenalin oto-enjektörü kullanılmalıdır.