Meyve ve sebzelere karşı gelişen diğer pek çok alerji gibi kiraz alerjisi de iki farklı şekilde gerçekleşebilir. Birincil tip alerjide, alerjik reaksiyon meyvenin kendisine karşı gelişir. Bu genellikle yaygın değildir ve nadir görülür. İkinci bir durum ise oral alerji sendromu adı verilen bir durumdur. Polen gıda sendromu olarak da adlandırılan oral alerji sendromu çiğ veya taze meyve yedikten sonra ağız ve yüz bölgesinde oluşan şişlikleri içerir. Huş ağacı polenine alerjisi olan kişilerde kiraza karşı da duyarlılık olabilir. Bunun nedeni ise huş ağaç poleni kirazdaki proteinin benzerlik göstermesidir. Bağışıklık sistemi bu benzerlikten dolayı iki proteini de zararlı olarak nitelendirir ve alerjik reaksiyon meydana gelir.
Oral alerji sendromunda kirazla birlikte alerjik reaksiyona sebep olabilecek besinler şunlardır:
- Badem,
- Elmalar,
- Kayısı veya diğer çekirdeksiz meyveler,
- Havuçlar,
- Kereviz,
- Fındıklar,
- Kivi,
- Armutlar,
- Ceviz.
Kiraz Alerjisi Belirtileri
Kiraz alerjisinin belirtileri, alerjinin nedenine göre değişkenlik gösterebilir. Bazı kişilerde hafif belirtiler yaşanırken bazı kişilerde ise şiddetli belirtiler yaşanabilir.
Kiraz alerjisinin belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
- Nefes almada zorluk,
- Göğüs ve boğazda gerginlik hissi,
- Yüzün şişmesi,
- Ciltte kaşıntı,
- Kurdeşen (ürtiker),
- Düşük kan basıncı,
- Hızlı kalp atımı,
- Karın ağrısı,
- Mide bulantısı ya da kusma,
- Baş dönmesi,
- Baygınlık hissi, bayılma,
- Anafilaksi.
Anafilaksi, kiraz alerjisinde nadir görülen bir durumdur. Anafilaksi yani alerjik şok çok ciddi durumlara sebebiyet verebilir. Acil müdahale edilmeyen anafilaksi komaya ve hatta ölüme sebep olabilir.
Kiraz Alerjisinin Teşhisi
Kiraz alerjisinin teşhisinde genellikle besin alerjilerinin teşhisinde de olduğu gibi kan testi ya da deri delme testi yöntemleri kullanılabilir. Kan testinde spesifik olarak IgE (immünoglobulin E) antikoruna bakılır. Deri delme testinde, alerjik reaksiyona neden olduğundan şüphelenilen alerjenden çok az miktarda cildinizin altın yerleştirilir. Daha sonra vücudunuzun bu alerjene vereceği yanıt gözlemlenir. Alerjenin yerleştirildiği bölgeden herhangi bir kızarıklık ya da kabarma varsa alerjiniz olduğu sonucuna varılır. Alerji uzmanınızın yapacağı test ve uygulayacağı yöntemler belirtilerinize ve durumunuza göre değişkenlik gösterebilir. Alerji uzmanınız zamanda kiraz alerjisine sahip olmanızdan kaynaklanabilecek başka alerjenler ile ilgili de test yapabilir.
Kiraz Alerjisinin Tedavisi
Kiraz alerjisinin en etkili tedavisi, kiraz ve kiraz içeren her türlü besinden ve madden uzak durmanız ile mümkün olur. Alerjenden uzak durmak alerjik reaksiyonun oluşma olasılığını en az seviyeye indirme konusunda en etkili yöntemdir. Kirazın kullanım alanı oldukça geniştir. Kekler, pastalar, kurabiyeler, jöleler ve daha pek çok yerde kiraz kullanılabilir. Bu sebeple özellikle işlenmiş ve paketli bir gıda almadan önce içeriğini detaylı okumanız gereklidir. İçeriğinden şüphelendiğiniz ürünü almamanız en doğru seçim olacaktır. Kiraz alerjisinin tedavisinde, alerjinin hangi grupta yer aldığı da önemli bir etkendir. Birincil gruptaki alerjiler nadir görülmekle birlikte daha ciddi etkilere sebep olabilir. Alerjinizin şiddetine göre alerji uzmanınız adrenalin oto enjektör de reçete edebilir. Adrenalin oto enjektör, alerjik reaksiyonların çok ciddi belirtileri olduğu zamanlarda kullanılması gereken bir enjektördür. Bu enjektörün kullanım şekli ve zamanı ile ilgili alerji uzmanınız sizi bilgilendirecektir. Kiraz alerjisinin hafif belirtilerinde rahatlamanız için alerji uzmanınız antihistaminik ilaç kullanmanızı da önerebilir. Bu ilaçlar alerjik reaksiyondan kaynaklanan belirtilerin etkisini azaltarak rahatlamanızı sağlar ancak alerjik reaksiyonun gelişmesine engel olamaz.