Kinoa, meyve ailesine ait olan, tahıl benzeri bir besindir. Görünüşü nedeniyle ve tadıyla tahıllara benzer. Kinoa, protein bakımından zengin olduğu için genellikle süper gıda olarak adlandırılır.  Kinoa, sodyum açısından düşük, kalsiyum, lif, potasyum ve demir açısından zengin bir besin kaynağıdır. Bu özellikleri ile kinoa, özellikle diyet listelerin bir parçası haline gelmiştir. Gluensiz bir besin olan kinoa, çölyak hastaları ve buğday alerjisi olan kişiler tarafından da sık tercih edilebiliyor.  Ancak bazı insanlar kinoa yedikten sonra birtakım rahatsızlıklar yaşayabiliyor ve kinoaya karşı alerjik reaksiyon geliştirebiliyor. Kinoa alerjisi, her yaştan ve cinsiyetten kişide gelişebilir. Kinoa alerjisinin nedenleri arasında saponine karşı tepki de vardır. 

Saponin Alerjisi

Kinoanın dış tabakasında “saponin” adı verilen kimyasallar bulunur. Bazı insanlar bu maddeye karşı alerjik reaksiyon geliştirebilirler. Saponin, kinoa bitkisini mantar ve böcek saldırılarından koruyan acı bir maddedir. Saponin bazı insanlarda tahrişe ve başka sorunlara neden olabilecek toksin maddeler içerir. Saponine alerjisi olan insanlar kinoayı iyice yıkadıktan sonra tüketilebilir. Ancak yine de kinoa alerjisi olan kişilerin kinoa tüketmeden önce doktoruna danışması gerekmektedir. 

Kinoa Alerjisi Belirtileri

Kinoa alerjisinde belirtiler genellikle kinoa yedikten kısa süre sonra ortaya çıkar. Bu belirtilerin şiddeti kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. 

Kinoa alerjisinin hafif belirtileri şunlardır:

  • Öksürme,
  • Yutma güçlüğü,
  • Boğazda gerginlik hissi,
  • Mide krampları,
  • Dilin şişmesi,
  • Kusma,
  • Hırıltılı solunum,
  • Egzama,
  • Kurdeşen,
  • Kaşıntı.

Kinoa alerjisinin şiddetli belirtileri şunlardır:

  • Nefes almada zorluk,
  • Kan basıncında ani düşüş,
  • Hızlı kalp atışı.

Bu belirtiler anafilaksi adı verilen alerjik bir şoka sebep olabilir ve hemen acil tıbbi müdahale edilmesi gerekir. 

Kinoa Alerjisi Teşhisi ve Tedavisi

Kinoa alerjisi belirtilerini yaşadıysanız ya da bu durumdan şüpheleniyorsanız bir alerji uzmanına gitmeniz gerekir. Alerji uzmanınız uygulayacağı test ve yöntemlerle kinoa alerjinizin olup olmadığını belirleyecektir. Kinoa alerjisinin sebebi bulunduktan ve teşhisi konulduktan sonra tedavi aşamasına geçilecektir. Kinoa alerjisinin tedavisinde yapmanız gereken en etkili şey kinoadan uzak durmaktır. Kinoayı beslenme listenizden çıkarmanız alerjik reaksiyon geçirme riskini en az seviyeye indirecektir. Kinoa yerine tüketebileceğiniz, karabuğday, darı, arpa gibi besinleri doktorunuz size önerecektir. Aynı zamanda kinoa alerjisinde kaçınılması gereken besinler de vardır. Bazı besinler kinoa ile çapraz reaksiyona neden olabilir. Kinoa, ıspanak, pancar ve pazı ile aynı ailedendir. Bu sebeple kinoa alerjiniz varsa bu besinlere de alerjik reaksiyon geliştirebilirsiniz. Kinoa tohuma alerjiniz varsa kinoa ve kinoadan yapılmış tüm yiyeceklerden uzak durmanız gerekecektir. Kinoa içeren besinlerden uzak durabilmek için dışarıda yediğiniz yemeklerin içeriğine hakim olmanız gerekir. paketli bir gıda alırken etiketini dikkatli ve detaylı okumanız size fayda sağlayacaktır. Saponine alerjiniz varsa kaçınmanız gereken yiyecekler biraz daha artabilir. Yer fıstığı, barbunya fasulyesi, nohut, soya fasulyesi gibi besinler de saponin içerir. Bu yiyeceklerden uzak durmanız gerekip gerekmediği konusunda alerji uzmanınız size detaylı bilgiler verecektir. Alerji uzmanınızla birlikte oluşturacağınız alerji yönetimi planı ile kinoa alerjinizi kontrol altına alarak rahat bir şekilde yönetebilirsiniz.