Çok sık görülmese de karpuz alerjisi, gündelik hayatta karşılaşılabilen bir besin alerjisi çeşididir. Karpuz, yaz aylarının en çok tercih edilen, lezzetli meyvelerden biri olarak tüketilir. Karpuz bazen de yoğurt, şekerleme, meyve suyu ya da soğuk içecekleri tatlandırmak için kullanılır. Karpuz alerjisinin belirtileri, diğer gıda alerjilerine benzer özellikler taşır. Bazı gıda alerjileri çocukluk döneminde gelişse dahi yaş aldıkça görünür olabilmektedir. Karpuzu yıllarca tüketmekte sorun yaşamayan bir birey, hayatın ilerleyen dönemlerinde karpuza karşı alerjik reaksiyonlar sergileyebilmektedir.

Karpuz Alerjisinin Belirtileri Nelerdir?

Karpuz alerjisinin belirtileri, öteki besin alerji belirtilerine benzerlik göstermektedir. En sık rastlanan belirtiler; kusma, öksürük, dudak, dil veya boğazda kaşıntı, karıncalanma, kurdeşen, mide ağrısı ya da kramp şeklinde sıralanabilir. Karpuz alerjisine sahip birçok bireyde alerjik reaksiyonlar, karpuz vücuda alındıktan birkaç dakika sonra ortaya çıkmaktadır. Ancak bazı durumlarda ise daha belirgin reaksiyonların ortaya çıkmasından söz edilebilir, bazı durumlarda alerjik belirtilerin görünür olması saatleri bulabilmektedir. Ciddi dereceyi bulmayan alerjik tepkimeler, bir uzman önerisiyle hafif antihistaminikler aracılığıyla tedavi edilebilir.

 Karpuz tükettikten sonra ilk defa alerjik belirtiler ortaya çıkıyorsa, kesinlikle bir alerji uzmanına muayene olunmalıdır. Bu sayede alerji testleri ile bireyin alerjisinin olup olmaması durumu ya da hangi derecede alerjisi olduğu belirginleşir. Belirtmekte yarar vardır ki şiddetli bir karpuz alerjisi anafilaksiye neden olabilir. Anafilaksi, ciddi ve potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bir alerjik reaksiyondur. Bazı anafilaksi belirtileri; yutma güçlüğü, tansiyon düşmesi, nefes darlığı, dil, yüz ve boğaz şişmesi, hırıltılı solunum, baş dönmesi, karın ağrısı, mide bulantısı veya kusma şeklinde sıralanabilir. Anafilaksi tipik olarak karpuz alerjilerinde ortaya çıkmasa da olağan dışı bir durum değildir. Kişi herhangi bir anafilaksi belirtisi yaşamaya başlarsa derhal tıbbi yardım almalıdır.

Karpuza Alerjiniz Varsa Ne Yapmalısınız?

Karpuz alerjisinin görülmesi durumunda anafilaksi belirtileri yaşanıyorsa, acil tıbbi yardım alınmalıdır.

Anafilaksi belirtileri tipik olarak bir alerjene maruz kaldıktan sonra saniyeler veya dakikalar içinde kendisini gösterir. Tedavi edilmediği taktirde, anafilaksi yaşamı tehdit eden boyutlara ulaşabilir.

Karpuz Alerjisinde Uzak Durulması Gereken Gıdalar

Karpuz alerjisi olan bireyler, kabak ailesindeki diğer kavunlarla da temastan kaçınmalıdır. Bunlar; şeker kavunu, kavun ve salatalık, kivi, muz, kereviz, kabak, avokado, şeftali, portakal ve papaya olarak sıralanabilir. Sıralanan yiyecekler benzeri bir alerjik reaksiyonu tetikleme potansiyeline sahiptir. Yaz mevsiminde yaygın olarak görülen Yakup Otu Poleni de benzeri bir alerjik reaksiyonu tetikleyebilmektedir. Bireyler dışarıda yemek yiyorsa, sipariş edilen yemeğin herhangi bir alerjen madde barındırmadığından emin olmak gerekir. Tam bu noktada yiyecek etiketlerini okuma alışkanlığı kazanmak, besin alerjileriyle baş etmek adına kritik bir noktadır.