Karabuğday, Polygonaceae familyasına aittir ve çok çeşitli yerlerde kullanılır. Karabuğday unu da sıklıkla kullanılan besinler arasındadır. Özellikle gluten içermemesinden dolayı çölyak hastaları ve buğday alerjisi olan kişiler tarafından sıklıkla tercih edilir. Karabuğday; protein, lif, mineraller ve vitaminler bakımından zengin bir besindir. Karabuğday, dünyada gittikçe yaygın kullanılan bir besin kaynağıdır. Bazı kişilerde karabuğdaya karşı alerjik bir reaksiyon meydana gelir. Çok küçük miktarlarda karabuğdayın yutulması ya da solunması durumunda dahi alerjik reaksiyon yaşanabilir. Karabuğdayda alerjik reaksiyona neden olabilecek çeşitli alerjenler tanımlanmıştır. Karabuğday, pişirildikten sonra da alerjik reaksiyona neden olabilir. Vücudun bağışıklık sisteminin karabuğdayda bulunan proteinleri zararlı olarak algılaması alerjik reaksiyona neden olabilir. Bağışıklık sistemi bu zararlı proteinlerle savaşmak için antikor üretir ve histamin salgılar. Bunun neticesinde alerjik reaksiyon ortaya çıkar. 

Karabuğday Alerjisi Belirtileri

Karabuğday alerjisi belirtileri genel olarak karabuğdaya maruz kaldıktan kısa süre sonra başlar. Karabuğday ununun solunması bile ciddi alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebilir. Bu belirtiler kişiden kişiye değişiklik gösterebilirken bazı kişilerde şiddetli belirtiler bazı kişilerde ise hafif belirtiler yaşanabilir.

Yetişkinlerde karabuğday alerjisinin ilk belirtisi şişmiş dudaklardır ve daha sonra şunlar gelir:

  • Hapşırma,
  • Burun akması,
  • Dudakların ve dilin şişmesi,
  • Öksürme,
  • Ağızda ve boğazda kaşıntı hissi,
  • Baş ağrısı,
  • Sinüslerde ağrı,
  • Karın ağrısı,
  • Mide bulantısı,
  • Kusma,
  • İshal, 
  • Anafilaksi.

Anafilaksi çok ciddi bir durumdur ve hayati risk oluşturur. Anafilaksinin doğuracağı ciddi durumları önlemek için çok acil tıbbi müdahale edilmesi gereklidir. 

Çocuklarda görülen karabuğday alerjilerinin belirtileri arasında, ciltte kızarıklık, gözlerde kızarıklık ve burun akıntısı gibi belirtiler yer alır. 

Karabuğday Alerjisi Teşhisi

Karabuğday alerjisi belirtilerini yaşamanız durumunda vakit kaybetmeden bir alerji uzmanı ile görüşmeniz gerekmektedir. Alerji uzmanınız ayrıntılı klinik öykünüzü alıp fizik muayenenizi yaptıktan sonra bir dizi test de yapabilir. Alerji uzmanınız mevcut durumunuza ve belirtilerinize göre; deri prick testi veya kan testi de yapabilir. Deri prick testinde, şüpheli alerjenin çok küçük bir miktarı cilt altınıza yerleştirilir. Şüpheli alerjenin yerleştirildiği bölgede herhangi bir kızarıklık ya da kabarma mevcut ise bu durum alerjiniz olduğu anlamına gelebilir. Kan testinde, kanınızda bulunan antikor miktarına detaylı bir şekilde bakılacaktır. Karabuğday alerjisi güçlü bir alerjidir ve bu sebeple karabuğdaydan ve karabuğday içeren her şeyden uzak durmanız gerekmektedir. Karabuğday unu gittikçe yaygınlaşmaya başlayan bir besin haline geldi. Bu sebeple yediğiniz tüm yiyeceklerin içeriğine hakim olmanız oldukça önemli olmaktadır. Paketli besinler satın almadan önce etiketini mutlaka okumalısınız ve içeriğinden şüphelendiğiniz hiçbir besini almamalısınız. Farkında olmadan da karabuğdaya maruz kalabileceğiniz durumlar olabilir. Karabuğday alerjisinin bazı belirtilerini hafifletmek için alerji uzmanınız size antihistaminik ilaçlar verebilir. Bu ilaçlar alerjik reaksiyona engel olabilecek ilaçlar değillerdir. Bu ilaçlara sadece belirtilerinizin hafiflemesi ve rahatlamanız konusunda size yardımcı olabilir. Alerji uzmanınız aynı zamanda karabuğday alerjisinin ciddi belirtilerini yaşamanız durumunda kullanabileceğiniz bir adrenalin oto enjektör de reçete edebilir. Bu oto enjektörün kullanılması gereken durumlar ve uygulama şekli ile ilgili uzmanınız sizi bilgilendirecektir.