Kakao, tatlılarda ve pastalarda sıklıkla kullanılan bir besin kaynağıdır. Kilo kontrolüne de yardımcı olabilen kakaonun çeşitli yararları vardır. Ancak bununla birlikte bazı kişilerde kakao alerjisi gelişebilir. Bağışıklık sisteminin kakaoda bulunan proteinleri zararlı olarak algılaması alerjik reaksiyon oluşmasının zeminini hazırlar. Bağışıklık sistemi bu “zararlı” maddeye karşı savunmaya geçer histamin ve antikor üretir. Bu durumunun sonucunda kakao alerjisi meydana gelir. Kakao alerjisinin ve kakao duyarlılığı aynı şeyler değildir. Kakao alerjisinin belirtileri ciddi olabilirken kakao duyarlılığının riskli belirtileri yoktur. Kakao alerjisi bağışıklık sistemi ile alakalı bir durum iken kakao duyarlılığı sindirim sistemi ile alakalı bir durumdur.
Kakao Alerjisi Belirtileri
Kakao alerjisinin belirtileri genellikle kakao ve kakao içeren bir besin tüketildikten kısa süre sonra ortaya çıkar. Bu belirtilerin şiddeti kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Kakao alerjisinin belirtileri şöyle detaylandırılabilir:
Deri döküntüleri; ciltte kızarıklıklar, yüz, boyun, eller ve vücudun diğer kısımlarında kızarıklıklar, kaşıntı.
Baş ağrısı; bazı kişilerde kafein baş ağrısına sebep olabilir ve çikolatadaki kafein bu ağrıyı tetikleyebilir, kakao alerjisi olan kişilerde baş ağrısı gibi belirtiler yaşanabilir.
Nefes problemi; solunum problemlerine, mide ağrısı, kusma, göğüste sıkışma hissi, nefes darlığı ve baş dönmesi eşlik edebilir.
Kaşıntı; kakao alerjisi olan kişilerde, kakaoya temas edilen bölgede kaşıntı ve tahriş görülebilir.
Anafilaksi; alerjik şok nadir görülen bir durumdur. Hayati risk oluşturan anafilaksi, acil tıbbi müdahale edilmemesi durumunda ölüme sebebiyet verebilir.
Astım; kakao alerjisi nadir de olsa astım belirtilerine sebep olabilir.
Kakao Alerjisi Teşhis ve Tedavi
Kakao alerjisi belirtilerinden birini ya da daha fazlasını yaşamanız durumunda alerji uzmanı ile görüşmeniz gerekmektedir. Alerji uzmanları; size ve belirtilerinize uygun olan test ve yöntemler ile alerjinizi teşhis edecek en yetkili kişilerdir. Kakao alerjisinin teşhisinde deri prick testi, kan testi ya da besin yükleme testi gibi testler yapılabilir. Bu testlerden hangisinin yapılacağına alerji uzmanınız mevcut durumunuza göre karar verecektir. Kakao alerjisinin en etkili tedavisi; kakao ve kakao içeren tüm besinlerden uzak durmanız olacaktır. Alerjik reaksiyona neden olan madde “alerjen” olarak adlandırılır. Alerjenden uzak durmak, alerjik reaksiyonu önlemenin en iyi yoludur. Ancak bazen farkında olmadan ve istemeyerek alerjene maruz kalabilirsiniz. Bu tarz bir durumun gerçekleşmesi durumunda alerji uzmanınız; alerjik reaksiyon hafif ve rahatsız edici etkilerini ortadan kaldırmak antihistaminik ilaç kullanmanızı tavsiye edebilir. Antihistaminik ilaçlar, alerjik reaksiyondan kaynaklanan rahatsız edici belirtilerin tedavisinde kullanır ve rahatlamanızı sağlar. Antihistaminik ilaçlar, alerjik reaksiyon gelişmesi durumunun önüne geçemez sadece alerjik reaksiyonun etkilerini azaltabilir. Kakao alerjisinin belirtilerinin şiddetli olabileceği durumlarda alerji uzmanınız önlem amaçlı bir adrenalin oto enjektörü reçete edebilir. Adrenalin oto enjektörü, anafilaksi gibi şiddetli reaksiyonlara anında müdahale edebilmek için kullanılır. Adrenalin oto enjektörün uygulama şeklini ve kullanılmasını gereken durumları alerji uzmanınız size detaylı bir şekilde anlatacaktır.