Kabuklu yemiş alerjisi, çocuklarda ve yetişkinlerde en sık görülen besin alerjilerinden biridir. Kabuklu yemişler arasında ceviz, badem, fındık, kaju, Antep fıstığı ve Brezilya fıstığı bulunur. Bunlar baklagiller veya ayçiçeği veya susam gibi tohumlar olan yer fıstığı ile aynı değildir.
Kabuklu Yemiş Alerjisi Belirtileri
Kabuklu yemişler ciddi ve potansiyel olarak yaşamı tehdit edici alerjik reaksiyonlara (anafilaksi) neden olabilir. Alerjik reaksiyonlar tahmin edilemez olabilir ve hatta çok küçük miktarda ağaç fındığı buna neden olabilir.
Bir kabuklu yemiş alerjiniz varsa, her zaman yanınızda bir epinefrin oto enjektörü bulundurun. Epinefrin anafilaksi için ilk seçenek tedavidir.
Kabuklu Yemiş Alerjisinden Korunma
Bir reaksiyonu önlemek için, tüm kabuklu yemişlerden ve kabuklu yemiş ürünlerinden uzak durmanız çok önemlidir.
Bir tür kabuklu yemişe alerjiniz varsa, diğer türlere karşı alerjik olma ihtimaliniz daha yüksektir. Bu nedenle doktorunuz tüm kabuklu yemişlerden kaçınmanızı önerebilir. Ayrıca, üretim ve işleme sırasında kabuklu yemişler ile çapraz temas olasılığının daha yüksek olması nedeniyle yer fıstığından uzak durmanız da önerilebilir.
Kabuklu yemişlerden veya bu malzemelerden herhangi birini içeren yiyeceklerden kaçının:
- Badem
- Yapay fındıklar
- Kayın fıstığı
- Siyah ceviz kabuğu ekstresi (lezzet verici)
- Brezilya fındığı
- Kaju
- Ceviz içi
- Hindistan cevizi
- Fındık
- Pikan cevizi
- Liçi
- Macadamia fındığı
- Badem ezmesi
- Doğal fındık özü (örneğin badem, ceviz – yapay özler genellikle güvenli olsa da)
- Fındık ezmesi (örneğin, kaju ezmesi)
- Fındık distilatları / alkollü ekstreler
- Fındık sütü (örneğin, badem sütü, kaju sütü)
- Fındık yağları (örneğin ceviz yağı, badem yağı)
- Fındık ezmesi (örneğin badem ezmesi)
- Pesto
- Pili fındığı
- Çam fıstığı
- Antep fıstığı
- Shea fındığı
- Ceviz
- Ceviz kabuğu ekstresi (lezzet verici)
Bazı Beklenmedik Kabuklu Yemiş Alerjileri
Alerjenler her zaman bu yiyeceklerde ve ürünlerde bulunmaz, fakat hiç bir zaman fazla dikkatli olamazsınız. Yiyecek etiketlerini okumayı ve başkasının hazırladığı bir yemeği yemeden önce malzemelerle ilgili sorular sormayı unutmayın.
Kabuklu yemiş proteinleri; tahıllar, krakerler, çerezler, şekerlemeler, çikolatalar, enerji barları, aromalı kahve, dondurulmuş tatlılar, turşular, barbekü sosları ve mortadella gibi bazı soğuk etler gibi bazı şaşırtıcı yerlerde bulunabilir.
Dondurmacılar, pastaneler ve bazı restoranlar (örneğin Çin, Afrika, Hint, Tayland ve Vietnam) kabuklu yemiş alerjisi olan insanlar için yüksek risk olarak kabul edilir. Kabuklu yemiş olmayan bir yemek sipariş etseniz bile, çapraz temas riski yüksektir.
Ceviz ve badem gibi ağaç fındığı yağları bazen losyonlarda, saç bakım ürünlerinde ve sabunlarda kullanılır.
Bazı alkollü içecekler fındık aroması içerebilir, bu yüzden bunlardan kaçınmayı da göz önünde bulundurun. Bu içeceklerde, doğal aroma gibi bileşenlerin güvenliğini belirlemek için üreticiyi aramanız gerekebilir.
Argan yağı, argan ağacının fındığından elde edilir ve nadiren alerjik reaksiyonlara neden olduğu bildirilir.
Kaju alerjisi olan kişilerde pembe biberin (Brezilya Biber, Gül Biber, Ateş Kirazı ve diğerleri olarak bilinir) alerji riski daha yüksek olabilir. Bu kurutulmuş meyve (kaju ile akraba olan Ateş Kirazı) baharat olarak kullanılır, ancak standart karabiber ve kendi adlarında (biber, kırmızı biber veya kırmızı biber) “biber” bulunan meyvelerden farklıdır. Hindistan cevizi yağı veya shea fındık yağı ve margarinin alerjik olduğuna dair bir kanıt yoktur.
Kabuklu Yemiş Alerjisi Düzelir Mi?
Kabuklu yemişlere karşı alerji, yaşam boyu olma eğilimindedir. Araştırmalar bir kabuklu yemiş alerjisi olan çocukların yaklaşık yüzde 9’unun büyüdükçe alerjilerini aştığını göstermektedir.
Kabuklu yemişlere alerjisi olan çocukların küçük kardeşlerinin kabuklu yemişlere alerjisi olma riski daha yüksek olabilir. Doktorunuz size kardeşlere de test yapılması konusunda rehberlik edebilir.