Kabak çekirdeği, potasyum, kalsiyum, demir, bakır, magnezyum, manganez, fosfor ve çinko açısından zengin bir besin kaynağıdır. Kabak çekirdeği aynı zamanda A vitamini ve E vitamini ve C vitamini de içerir. Antioksidan ve antimikrobiyal özellikleri de olan kabak çekirdeği popüler bir besin kaynağıdır. Ancak bazı kişilerde kabak çekirdeğine karşı alerjik reaksiyon gelişebilir. Kabak çekirdeği alerjisine sebep olan asıl alerjen cucurbitacin maxima molekülüdür. Özellikle, polen, yer fıstığı, kuruyemiş alerjisi olan kişilerde kabak çekirdeğine karşı alerji gelişebilir. 

Kabak Çekirdeği Alerjisi Belirtileri

Kabak çekirdeği alerjisi belirtileri genellikle kabak tükettikten kısa süre sonra ortaya çıkar. Bu belirtilerin şiddeti kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Bazı kişilerde hafif belirtiler olurken bazı kişilerde nadir de olsa hayati belirtiler oluşabilir. Kabak çekirdeği alerjisi belirtileri öncelikle cildi etkileyen reaksiyonlardır. Cildinizde deri döküntüleri, kurdeşen ve egzama gelişebilir. Egzama pullu bir görüntü ve kırmızı bir cilde neden olur. Bazı durumlarda kabak çekirdeği alerjisinin belirtileri alerjik astıma da neden olabilir. Bu belirtiler nefes almada güçlük ve öksürük ile ortaya çıkabilir.

Kabak çekirdeği alerjisinin belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Hapşırma,
  • Burun tıkanıklığı,
  • Boğaz ve ağızda şişme,
  • Kaşıntı,
  • Dilde ve ağız bölgesinde karıncalanma, 
  • Ağız ve boğazda kaşıntı,
  • Ciltte kabarcıklar ve kaşıntı,
  • Anafilaksi.

Kabak çekirdeği alerjisinde anafilaksi nadir görülen bir durumdur. Anafilaksi alerjik şoka neden olan çok ciddi bir reaksiyondur ve acil tıbbi müdahale gerektirir. Acil müdahale edilmeyen anafilaksi ölüme sebebiyet verebilir. 

Bazı durumlarda kabak çekirdeği ile temasta kontakt dermatit oluşabilir. 

Kabak Çekirdeği Alerjisi Teşhisi

Kabak çekirdeği alerjisi belirtilerinden bir ya da daha fazlasını göstermeniz durumunda bir alerji uzmanına gitmeniz gereklidir. Alerji uzmanı alerjinizin olup olmadığını net şekilde ortaya koyacaktır. Kabak çekirdeği alerjisinin teşhisinde alerji uzmanınız deri delme testi ya da kan testi yöntemlerini kullanabilir. Kan testinde, kanınızda bulunan antikorlar detaylı bir şekilde incelenir. Deri delme testinde, şüpheli alerjen çok az miktarda cildinizin altına yerleştirilir ve vücudunuzun vereceği tepki gözlemlenir. Alerjenin yerleştirildiği bölgede kızarıklık veya kabarma varsa alerjiniz olduğu sonucuna varılabilir. Kabak çekirdeği alerjisinin teşhisinde en etkili yöntemlerden biri de moleküler alerji testidir. Standart testlerde kabak çekirdeğine karşı alerji olmayabilir ve bu yüzden kabak çekirdeği alerjisi gözden kaçabilir. Moleküler alerji testi kabak çekirdeği alerjisinin olup olmadığını kesin şekilde ortaya koyabilecek bir testtir.  

Kabak Çekirdeği Alerjisi Tedavisi

Kabak çekirdeği alerjisinin en etkili tedavisi kabak çekirdeğinden uzak durmayı içerir. Alerji yönetiminde en etkili yol alerjenden yani alerjik reaksiyona neden olan maddeden uzak durmaktır. Kabak çekirdeğinin kullanım alanının artması bu konuda daha dikkatli olmanızı gerektirir. Bazı durumlarda kabak çekirdeği çapraz reaksiyona sebep olabilir. Alerji uzmanınız uzak durmanız gereken alerjenler ile ilgili size detaylı bilgi verecektir. Kabak çekirdeği alerjisinden kaynaklanan bazı cilt sorunlarının belirtilerini hafifletmek için alerji uzmanınız bazı ilaçlar kullanmanızı tavsiye edebilir. Bu ilaçlar alerjik reaksiyon oluşmasına engel olmaz sadece alerjik reaksiyondan kaynaklanan belirtilerin hafiflemesi konusunda size yardımcı olur. Nadir de olsa kabak çekirdeği alerjisi, alerjik şoka neden olabilir. Alerjik şok durumunda acil müdahale çok önemlidir. Bu sebeple alerji uzmanınız, alerjik reaksiyonlarınızın şiddetine göre, size bir adrenalin oto enjektör reçete edebilir. Bu enjektörün kullanım şekli ve kullanılması gereken durumlara hakkında ayrıntılı bilgiyi alerji uzmanınız size verecektir.