İncir, sindirim sistemini düzenleyen, kalp sağlığı için faydalı ve daha pek çok açıdan sağlığa yararı bulunan zengin bir besin kaynağıdır. Bazı kişilerde incir, alerjik reaksiyon oluşmasına yol açar. Aşırı duyarlı kişilerde incir ya da incir bitkilerinin deri teması alerjik reaksiyona neden olabilir. İncir ağacının yaprak ve kök özsuyu, meyveye ve ağacın diğer kısımlarına göre daha fazla alerjik reaksiyona neden olur. Olgunlaşmamış meyvede var olan lateksin kullanılması da alerjik reaksiyona neden olabilir. İncir veya incir ağacından polen solumak da alerjik reaksiyona neden olabilen başka bir etkendir. İncirde bulunan alerjenlerin çoğu ısıtılarak kaybolsa da bazı insanlar incirin her türüne karşı alerjik reaksiyon geliştirebilir. 

İncir Alerjisi Belirtileri

Besin alerjisi, bağışıklık sisteminin besinde bulunan zararlı olmayan maddeyi zararlı olarak algılaması sonucu oluşur. Bağışıklık sisteminin bu maddeleri zararlı olarak görmesi akabinde bir mücadele başlar ve IgE (immünoglobulin E) antikorları üretilir. Besine bir sonraki maruz kalma durumunda, alerjeni yediğinizde, kokladığınızda ya da dokunduğunuzda, antikorlar proteini algılar ve bağışıklık sistemine sinyal gönderir, ardından histamin salgılanır. Histaminler, alerjenle reaksiyona girer ve birtakım belirtiler ortaya çıkar. Bu belirtilerin şiddeti kişiden kişiye değişiklik gösterir. Bazı kişilerde hafif belirtiler olurken bazı kişilerde ise ciddi reaksiyonlar oluşabilir.

İncir alerjisinin başlıca belirtileri şunları içerir:

  • Hapşırma,
  • Öksürme,
  • Boğaz ağrısı,
  • Burun tıkanıklığı,
  • Baş ağrısı,
  • Ellerin, ayakların veya yüzün şişmesi,
  • Kaşıntı,
  • Deri döküntüleri,
  • Kurdeşen,
  • Karın krampları,
  • Karın ağrısı,
  • Astım ve anafilaksi.

Anafilaksi, ciddi bir durumdur ve acil müdahale edilmesi gerekir. Zamanında müdahale edilemeyen anafilaksi şoka neden olabilir, hayati risk oluşturur. 

İncir Alerjisi ve Çapraz Reaksiyon

Çapraz reaksiyon, bağışıklık sisteminin farklı besinlerdeki benzer proteinleri aynı olarak algılaması sonucu oluşur. İncire alerjisi olan kişilerin, Moraceae ailesinin tüm üyelerine karşı aşırı duyarlılığı olabilir. Bu ailenin üyeleri arasında, banyan, ekmek meyvesi ve dut gibi çeşitli besinler bulunur. İncir ve huş ağacı polenleri de aynı antijenleri taşır ve bağışıklık sistemi bu iki proteinle de temas ettiğinde alerjik reaksiyon başlayabilir. 

İncir Alerjisinin Teşhisi ve Tedavisi

İncir alerjisi belirtilerini yaşamanız durumunda bir alerji uzmanına gitmeniz gerekmektedir. Alerji uzmanının yapacağı testler ve yöntemler ile alerjinizin tanısını net bir şekilde ortaya koyacaktır. Alerji uzmanınızın yapacağı testler, mevcut durumunuza ve belirtilerinize göre değişkenlik gösterebilir. İncir alerjisinin teşhisinde, alerjik reaksiyonu neden kaynaklandığını belirlemek de önemli bir unsurdur. Alerjik reaksiyonun kaynağına inmek, alerji yönetim planınızda oldukça işe yarayacaktır. Diğer besin alerjilerinde de olduğu gibi, incir alerjisinin en etkili tedavisi incir ve incir içeren tüm ürünlerden uzak durmak olacaktır. Alerji uzmanınız çapraz reaksiyondan kaynaklanabilecek diğer alerjenler ile ilgili de size bilgi verecektir. İncir alerjisinin hafif belirtilerinde kullanabileceğiniz ilaçları alerji uzmanınız önerebilir. Bu ilaçlar, alerjik reaksiyonun oluşmasını önleyemez. Alerjik reaksiyondan kaynaklanan, rahatsız edici belirtilerin hafiflemesini sağlayarak sizi rahatlatmaya yardımcı olur. Nadir de olsa incir alerjisi alerjik şoka neden olabilir. Alerjinizin şiddetine göre alerji uzmanınız gerekli görürse adrenalin oto enjektör de reçete edebilir. Adrenalin oto enjektörün ne zaman ve ne gibi durumlarda kullanılması gerektiği hakkında alerji uzmanınız sizi bilgilendirecektir.