Alerjik reaksiyonlar, vücudun bağışıklık sistemi belli bir maddeye tepki gösterdiğinde ortaya çıkar. Alerjik reaksiyona neden olan madde alerjen diye adlandırılır ve alerjiye sebep olan çok sayıda alerjen vardır. Bu reaksiyonlara; besinler, ilaçlar, böcek sokmaları, polenler gibi pek çok şey sebep olabilir. Hardal alerjisi, baharat alerjileri arasında en yaygın olanıdır. Hardal, sarı çiçekleri olan bir bitkidir ve brokoli, karnabahar, lahana, şalgam, Brüksel lahanası gibi Brassicaceae ailesindendir. Hardal alerjisi olan kişilerin aynı aileden olan diğer besinlere karşı da dikkatli olmasında fayda vardır. Diğer besinler de hardal ile aynı proteini içerebileceği için alerjik reaksiyona neden olabilir. Hardal alerjisi genellikle çocukluk döneminde gelişir ancak yetişkinlerde de geliştiği durumlar vardır. Ailesinde alerji öyküsü olan killerin alerji geliştirme olasılığı daha yüksektir. Ancak ailesinde alerji olan herkesin alerjisi olmayabilir.
Hardal Alerjisi Belirtileri
Hardal alerjileri, şiddetli besin alerjileri arasında yer alır. Belirtilerin şiddeti değişkenlik gösterirken bazı kişilerde çok ciddi durumlara sebep olabilir. Alerjik reaksiyonun en şiddetli şekline “anafilaksi” denir. Anafilaksinin belirtileri arasında, nefes almada güçlük, kan basıncında düşüş, bilinç kaybı hatta ölüme neden olabilir. Bu çok ciddidir bir durumdur ve acil yardım gerekir. Hardal alerjisi olan biri aşağıdaki belirtilerin herhangi birine sahip olabilir:
Deri: Kurdeşen, kaşıntı, sıcaklık, kızarıklık, şişme (yüz, dudaklar, dil), egzama,
Solunum: Öksürme, hırıltılı solunum, nefes darlığı, göğüs ağrısı ya da daralma hissi, ses kısıklığı, burun tıkanması ya da akması, hapşırma, sulu ve kaşınan gözler, yutma güçlüğü,
Gastrointestinal: Mide bulantısı, midede kramp ya da ağrı, kusma, ishal,
Kardiyovasküler: Mavi ten rengi, zayıf nabız, baş dönmesi veya sersemlik, bilinç kaybı, şok,
Diğer: Kaygı bozukluğu, baş ağrısı, metalik bir tat, kramplar.
Bu belirtilerden bir ya da daha fazlasını aynı anda gösterebilirsiniz. Belirtileriniz hafif olabilirken şiddetli de olabilir. Hardal alerjisi belirtilerinden herhangi birini yaşadıysanız bir alerji uzmanı görüşmeniz gerekir. Alerji uzmanları, alerji konusunda kesin teşhis koyacak en yetkili uzmanlardır.
Hardal İçeren Besinler
Hardal, pek çok besinde kullanılan bir baharattır. Kullanım alanı çok geniş olan hardalın; beyaz, sarı, kahverengi hardal tohumları, hardal tozu, hardal yeşilliği gibi türleri vardır. Soslarda, cipslerde, mezelerde ve günlük hayatın çoğu yerinde kullanılan hardalın bulunduğu bazı besinler şöyle sıralanabilir; cips, simit, balık sosu ve balık ezmesi, turşu, işlenmiş etler, salata sosları, barbekü sosu, köri, ketçap, mayonez, pesto, sosis, baharatlar, tatlandırıcılar ve tatlandırıcılar, bazı mezeler, konserveler, bazı bebek mamaları…
Hardal Alerjisi Teşhis ve Tedavisi
Hardal alerjisi belirtilerinden herhangi birini yaşamanız durumunda alerji uzmanına görünmeniz sizin için faydalı olacaktır. Alerji uzmanınız birtakım test ve yöntemle hardal alerjiniz olup olmadığını teşhis edecektir. Alerji uzmanınız hardal alerjinizin olup olmadığını anlamak için deri prick ya da kan testi yapabilir. Deri prick testinde, çok küçük miktarda alerjen, cildinizin altına yerleştirilir ve vücudunuzun bu alerjene verdiği tepki ölçülür. Uygulama bölgesinde kızarıklık ya da kabarma oluşuyorsa hu durum alerjiniz olduğu anlamına gelebilir. Kan testinde antikor ölçümü yapılır. Alerji uzmanınız, durumuzu ve belirtilerinizi de göz önüne alarak hardal alerjisini kesin bir şekilde koyacaktır. Tüm alerji tiplerinde olduğu gibi hardal alerjisinin de en iyi tedavi yöntemi hardal ve hardalın içeren tüm besinlerden uzak durmanızdır. Bu durum her zaman kolay olmayabilir ve farkında olmadan hardal içeren bir besin tüketebilirsiniz. Özellikle dışarıda yemek yediğiniz zamanlar, yediğiniz yiyeceğin tüm içeriği hakkında detaylı bir sorgulama yapmalısınız. İçeriğinden şüphelendiğiniz besini yemememiz alerjik reaksiyonu en az seviye indirmeye yarayabilir. Paketli bir yiyecek alırken içindekiler kısmını incelemeniz gerekir. Olası kötü sonuçların önüne geçmek için alerji uzmanınız size bir adrenalin oto enjektörü reçete edecektir. Bu oto enjektör belirtilerin şiddetli olduğu durumlarda acil müdahale için kullanılacak bir ilaçtır. Enjektörün kullanılması gereken durumları ve kullanım şeklini alerji uzmanı size detaylı bir şekilde anlatacaktır.