Çikolata, pek çok tatlıda hatta bazı tuzlu yiyeceklerde bile bulunur. Çoğu insan tarafından keyifle ve sevilerek yenilen çikolata bazı insanlarda alerjik reaksiyona neden olabiliyor. Çikolatanın içinde bulunan bileşenlerden biri, çikolata alerjisi sebebiyet verebilir. Çikolatanın ana bileşeni kakao çekirdeğinin işlenmiş bir versiyonu olan kakao tozudur. Bu toz daha sonra, şeker, yağ ve süt gibi besinlerde karıştırılır. Süt ürünleri ile de birçok çikolata türü yapılır. Bu sebeple çikolata alerjisinde, tam olarak hangi maddeye karşı alerji olduğu değişkenlik gösterebilir. 

Çikolatada Yer Alan Yaygın Alerjenler

Bazı insanlarda çikolata yedikten sonra alerjik reaksiyon ya da duyarlılık olabilir. Çikolatanın alerjen besin bakımından zengin olması bu durumların nedenidir. Çikolatada bulunan yaygın alerjen şunlardır:

Süt: Süt alerjileri özellikle çocuklarda yaygındır ve neredeyse tüm çikolatalar süt içerir. Süt alerjisi olanların çikolata seçerken süt içermeyen bir çikolata yemesi gereklidir. 

Fıstık ve ağaç yemişleri: Bazı çikolatalar fıstık ve kuruyemiş içerir. Ancak içerik olarak fındık, fıstık içermeyen çikolatalar bile fındık veya fıstık alerjisi olan kişileri etkileyebilir. Bunun sebebi, üretim aşamasında çikolata çeşitlerinin aynı yerde yapılması ve fıstık içermeyen çikolataların da fıstık içeren çikolatalardan etkilenmesidir. 

Buğday ve gluten: Fıstık ve ağaç yemişleri için geçerli olan durum buğday ve gluten için de geçerlidir. 

Soya: Çoğu çikolatada soya kullanılır ve bu durum soya alerjisi olan kişilerde olumsuz bir etki yaratabilir. 

Mısır: Endüstriyel gıdalarda mısırdan kaçınmak çok zordur. Bazı çikolatalarda fruktozlu mısır şurubuna ek olarak mısır da kullanılır. Özellikle beyaz çikolatalarda mısır varlığına dikkat etmek gerekir. 

Meyveler: Çikolatalarda, meyveler de kullanılır ve bazı insanların çeşitli meyvelere karşı alerjisi olabilir. Çikolata alırken içeriğinde meyve olup olmadığına dikkat etmeniz gereklidir. 

Çikolata Alerjisi Belirtileri

Çikolata alerjileri genellikle çikolata yedikten birkaç dakika sonra ortaya çıkar. Bu belirtiler hafif olabilirken anafilaksi adı verilen ciddi bir alerjik reaksiyona da neden olabilir. Anafilaksi son derece ciddi bir durumdur ve acil müdahale gerektirir.

Çikolata alerjisinin belirtileri şunlardır:

  • Kurdeşen,
  • Nefes darlığı,
  • Karın krampları,
  • Dudakların, dilin, boğazın şişmesi,
  • Kusma,
  • Hırıltılı solunum,
  • Migren,
  • Öksürük,
  • Mide bulantısı,
  • Göğüste ağrılı yanma hissi,
  • Vücudun çeşitli yerlerinde şişme,
  • Cilt reaksiyonları,
  • Baş ağrısı,
  • Kan basıncında düşüş,
  • Şişkinlik. 

Bu belirtilerden bir ya da daha fazlasına sahip olabilirsiniz. Bazı kişilerde hafif belirtiler olabilirken bazı kişilerde şiddetli belirtiler olabilir. 

Çikolata Alerjisi Teşhisi ve Tedavisi

Çikolata alerjisi belirtilerinden herhangi birini yaşamanız durumunda vakit kaybetmeden bir alerji uzmanına gitmeniz gerekir. Alerji uzmanları, alerjik reaksiyona neden olan alerjeni net bir şekilde teşhis edebilir. Alerji uzmanınız belirtilerinize ve mevcut durumunuza göre uygun testi yapacaktır. Bu testler deri delme testi, kan testi ya eliminasyon diyeti de olabilir. Alerjik reaksiyona neden olan alerjen belirlendikten sonra tedavi aşamasına geçilir. Besin alerjilerinin en etkili tedavileri alerjik reaksiyona neden olan maddeden uzak durmaktır. Çikolata alerjisinde de durum aynıdır. Alerjiniz olan besinden uzak durmak, alerjinizi etkili bir şekilde yönetmenizi ve kontrol altına almanızı sağlar. Bazı durumlarda alerji uzmanınız alerjik reaksiyonun etkilerini azaltması için antihistaminik ilaç kullanmanızı önerebilir. Bu ilaçlar alerjik reaksiyonun oluşmasını engellemez sadece alerjik reaksiyondan kaynaklanan belirtilerin hafiflemesini sağlar. Alerji uzmanınız aynı zamanda ciddi bir reaksiyon anında hızlı çözüm için bir adrenalin oto enjektörü de reçete edebilir. Adrenalin oto enjektörü; anafilaksi gibi ciddi durumların tedavisinde kullanılır. Adrenalin oto enjektörün kullanım şekli ve kullanılması gereken durumlar ile ilgili alerji uzmanınız size bilgi verecektir.