Buğday alerjisi çocuklarda en sık görülen alerji türlerindendir ve genellikle yetişkinlikten önce aşılır. Buğday alerjisi olan çocukların üçte ikisi 12 yaşına kadar alerjilerini aşıyorlar.

Buğday Alerjisi Belirtileri

Bir buğday alerjisi reaksiyonunun belirtileri, kurdeşen gibi hafif, anafilaksi gibi şiddetli olabilir. Alerjik reaksiyonlar tahmin edilemez olabilir ve çok az miktarda buğday bile buna neden olabilir.

Buğday alerjiniz varsa, her zaman yanınızda bir epinefrin oto enjektörü bulundurun. Epinefrin anafilaksi için ilk seçenek tedavidir.

Buğday Alerjisinden Korunma

Bir reaksiyonu önlemek için, buğdaydan uzak durmanız çok önemlidir. Daima gıda etiketlerini okuyun ve başkasının hazırladığı bir yemeği yemeden önce malzemelerle ilgili sorular sorun.

Buğday, Türkiye’nin en yaygın tahıl ürünüdür. Hala çok çeşitli yiyecekleri yiyebilirsiniz, ancak tahıl kaynağı buğdaydan başka bir şey olmalıdır. Amarant, arpa, mısır, yulaf, kinoa, pirinç, çavdar ve tapyoka gibi diğer tahılları arayın.

Buğday içermeyen unların bir kombinasyonu genellikle pişirme için en iyi sonucu verir. Size arzu ettiğiniz dokuyu verecek bir karışım bulmak için farklı karışımları deneyin.

Buğday veya aşağıdaki bileşenlerden herhangi birini içeren yiyeceklerden kaçının:

  • Galeta unu
  • Bulgur
  • Tahıl özü
  • Topbaş buğday
  • Kuskus
  • Kraker unu
  • Makarnalık buğday
  • Siyez
  • Gernik buğdayı
  • İrmik
  • Kavılca buğdayı
  • Un (çok amaçlı, ekmek, kek, makarnalık, zenginleştirilmiş, graham, yüksek gluten, yüksek proteinli, hazır, hamur işleri, kendi kendine yükselen, yumuşak buğday, çelikle öğütülmüş, taşla öğütülmüş, tam buğday)
  • Firik bulguru
  • Hidrolize buğday proteini
  • Makarna
  • Seitan
  • Kılçıksız buğday
  • Filizlenmiş buğday
  • Tritikale
  • Buğday (kepek, makarnalık, çimlenme, gluten, ot, malt, filizlenmiş, nişasta)
  • Buğday kepeği hidrolizatı
  • Buğday tohumu yağı
  • Buğday çimi
  • Buğday proteini izolatı
  • Tam buğday çekirdeği

Karabuğday: buğday ile bağlantılı değildir ve yemek için güvenli olarak kabul edilir.

Buğday bazen aşağıdakilerde bulunur:

  • Glikoz şurubu
  • Soya sosu
  • Nişasta (jelatinleştirilmiş nişasta, modifiye nişasta, modifiye gıda nişastası, sebze nişastası)
  • Surimi

Beklenmedik Buğday Alerjisi Kaynakları

  • Bir çeşit bira
  • Asya yemekleri, sığır eti, domuz eti ve karides gibi görünmesi için aromalı ve şekilli buğday unu içerebilir.
  • Fırın ürünleri
  • Pişirme karışımları
  • Hamuru kızartılmış yiyecekler
  • Bira
  • Ekmekli yiyecekler
  • Kahvaltılık mısır gevrekleri
  • Şeker
  • Kır tarzı çelenkler genellikle buğday ürünleri ile dekore edilmiştir.
  • Kraker
  • Sosisli
  • İmitasyon yengeç eti
  • Dondurma
  • Marinara sosu
  • Oyun hamuru
  • Patates cipsleri
  • İşlenmiş etler
  • Pirinç kekleri
  • Salata sosları
  • Soslar
  • Çorbalar
  • Hindi köftesi

Alerjenler bu yiyeceklerde ve ürünlerde her zaman bulunmaz, ancak şaşırtıcı yerlerde buğday ortaya çıkabilir. Gıda etiketlerini okumak ve bir öğenin malzemeleriyle ilgili emin değilseniz, o öğe hakkında sorular sormak faydalı olacaktır.