Besin alerjisi, son yıllarda gittikçe arttı ve artmaya da devam ediyor. Her yaştan kişiyi etkileyen besin alerjisi özellikle çocukluk çağında daha sık görülüyor. Besin alerjisine; bağışıklık sisteminin vücuda giren, genellikle zararsız olan bir maddeyi, zararlı olarak görmesi sebep oluyor. Bağışıklık sistemi vücudun tehlikede olduğunu düşünerek bu madde ile başa çıkabilmek için antikor üretiyor. Bu durumun neticesinde alerjik reaksiyon meydana geliyor. Besin alerjisi; kusma veya mide krampları, kurdeşen, hırıltı, nefes darlığı, tekrarlayan öksürük, zayıf nabız, yutma güçlüğü, ,baş dönmesi, baygınlık hissi gibi belirtiler veriyor. Bu belirtilerin sadece birini ya da birden fazlasını da aynı anda yaşayabilirsiniz. Belirtilerin şiddeti kişiden kişiye değişiklik gösterebiliyor ve bazı kişiler hafif belirtiler verirken bazı kişilerde ise çok ciddi belirtiler meydana gelebiliyor. Nadir olarak görülen belirtilerden anafilaksi, hayati risk oluşturup ölümlere sebep olabiliyor. 

Besin Alerjisi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Besin alerjisinin tedavisinin en iyi yöntemlerden biri alerjenden uzak durmaktır. Alerjen; bağışıklık sistemini harekete geçirerek alerjik reaksiyona yol açan maddeye denir. Ancak her zaman alerjenden uzak durmanın mümkün olmadığı durumlar da olabilir. Bu gibi durumlarda alerji uzmanı gözetiminde birtakım yollar izlenebilir. Örneğin besin yüklemesi yapılarak alerjik reaksiyona neden olan besine karşı bağışıklık kazandırabilir. Ancak yapılacak tüm yöntemler alerji uzmanının gözetiminde ve kontrolünde yapılmalıdır. Besin alerjilerinin ciddi sonuçları olabilir. Şiddetli bir alerjik reaksiyon geçirme durumuna karşı alerji uzmanınız yanınızda taşıyabileceğiniz bir oto enjektör verebilir. Bu oto enjektörün hangi durumlarda kullanılacağı ve nasıl kullanılacağı size detaylı bir şekilde anlatılacaktır. Besin alerjisini ortadan kaldıracak kesin bir besin alerjisi tedavisi olmamasına rağmen besin alerjinizi kontrol altına alabilirsiniz. Bir alerji diyetisyeni yardımı ile beslenme şeklinizi düzenleyebilir ve alerjinizi yönetebilecek bir program hazırlayabilirsiniz. 

Besin Alerjisi Testi

Besin alerjisinin teşhisinde kullanılan bazı testler ve yöntemler vardır. Bu testler ve yöntemler alerji uzmanının kontrolünde ve mevcut durumunuza göre belirlenir. Öncelikle dikkatli bir muayene ve tıbbi öykünüzü dinleyecektir alerji uzmanınız. Akabinde birtakım testler uygulanabilir. 

Deri testi:

Deri delme testi, belirli bir yiyeceğe vücudunuzun verdiği tepkiyi belirleyebilir. Bu testte, çok az miktarda alerjik reaksiyona sebep olduğundan şüphelenilen gıda kolunuzun ya da sırtınızın derisine yerleştirilir. Daha sonra bu maddenin cildinizin yüzeyinin altına işlemesi için cildinize bir iğne batırılır. Teste kullanılan maddeye karşı bir alerjiniz varsa kabarma ya da başka reaksiyonlar meydana gelir. Uygulama bölgesinde gerçekleşen duruma göre o besine alerjiniz olup olmadığı belirlenir. Alerjik reaksiyonun ciddi sonuçları olabileceği için bu testin uzman kontrolünde ve gerekli teçhizatın olduğu yerlerde yapılması gereklidir. 

Kan testi:

Kan testinde, immünoglobulin E (IgE) olarak bilinen alerji ile ilgili antikoru ölçerek bağışıklık sisteminizin belirli yiyeceklere tepkisini ölçülebilir. Alınan kan örneği farklı yiyeceklerin test edilebileceği bir tıbbi laboratuvarda incelenir. 

Eliminasyon diyeti:

Bu diyette, bir ya da iki hafta boyunca şüpheli yiyecekleri diyetinizden çıkarmanız ve ardından kontrollü bir şekilde teker teker diyetinize geri eklemeniz istenebilir. Bu süreç belirtilerinizin belirli yiyecekler ile ilişkilendirilmesine yardımcı olur. 

Bazı durumlarda alerji doktorunuz alerjiye yol açtığından şüphelenilen gıdayı küçük ancak artan miktarlarda yemeniz için size verebilir. Verilen yiyeceğe karşı herhangi bir reaksiyon göstermiyorsanız bu yiyeceğe karşı alerjiniz olmayabilir. 

Besin Alerjisi Testi Nerede Yapılır?

Besin alerjilerinin hayatı tehdit edebilecek ve ölüme yol açabilecek çok ciddi sonuçları olabilir. Besin alerjisi belirtilerinden herhangi birini göstermeniz durumunda mutlaka bir alerji uzmanına gitmeniz gerekir. Besin alerji testleri çeşitlilik göstermektedir ve kişinin durumuna göre değişkenlik gösterir. Besin alerjisi testlerinin mutlaka bir alerji doktoru gözetiminde yapılması gereklidir. Alerji doktorunun klinik ya da ofisinde olası komplikasyonlara müdahale edecek gerekli ekip ve ekipmanlar bulunması ciddi olabilecek sonuçların önüne geçer.