Besin alerjisinin gittikçe yaygınlık göstermesi birtakım soruları da beraberinde getiriyor. Besin alerjisi olanlar ya da besin alerjisinin olduğundan şüphelenenler, sorularının yanıtlarını aşağıda bulabilirler.
Nedir?
Besin alerjisi; belirli bir yiyeceği yedikten hemen ya da bir iki saat sonra ortaya çıkan bir bağışıklık sistemi reaksiyonudur. Genellikle zararsız olan bir besini bağışıklık sistemi zararlı olarak algılar ve bu besinle savaşmak için antikorlar üretir. Bu durumun sonucunda besin alerjisi oluşur.
Besin Alerjisinin Belirtileri Nelerdir?
Besin alerjisi oluştuğunda vücutta bazı belirtiler ortaya çıkar. Bu belirtiler hafif diye nitelendirilebilecek belirtiler olabilirken çok şiddetli belirtiler de meydana gelebilir. Besin alerjisinin belirtileri arasında; ağızda karıncalanma ya da kaşıntı, kurdeşen, kaşıntı ve egzama, hırıltı, burun tıkanıklığı, nefes almada güçlük, karın ağrısı, ishal, bulantı veya kusma, baş dönmesi veya baygınlık hissi, dudakların, yüzün, dilin veya vücudun diğer kısımlarının şişmesi gibi durumlar yer alabilir. Besin alerjisi gerçekleştiğinde bu belirtilerden bir ya da daha fazlasını yaşayabilirsiniz. Besin alerjisi belirtilerini göstermeniz durumunda bir alerji uzmanı ile görüşmeniz sağlığınız açısından faydalı olacaktır. Besin alerjisinin belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterebilir.
Besin Alerjisi Ateş Yapar mı?
Besin alerjisinin çok sayıda belirtisi vardır. Ancak besin alerjisinin ateş yaptığına ilişkin herhangi bir kesin bilgi bulunmamaktadır.
Besin Alerjisi Nasıl Anlaşılır?
Besin alerjisi teşhisini net bir şekilde koyabilecek kişi alerji uzmanıdır. Alerji uzmanları çeşitli test ve yöntemler ile besin alerjiniz olup olmadığını kesin bir şekilde söyleyebilecek uzmanlardır. Örneğin deri testi ile bağışıklık sisteminizin hangi besine karşı alerjik reaksiyon oluşturduğu belirlenebilir. Belirtileriniz ve alerji uzmanının yapacağı testler ile besin alerjinizin olup olmadığı anlaşılır.
Geçer Mi?
Bazı bebeklerde alerjik reaksiyona neden olan belli yiyecekler çocukluk çağının ilerleyen dönemlerinde geçme eğilimi gösterir. Örneğin süt ve yumurta alerjisi olan çocukların çoğunluğu yaşlarının ilerlemesi ile bu alerjiyi geride bırakır. Bu sebeple yetişkinlerde süt ve yumurta alerjisi çok yaygın değildir. Ancak kabuklu deniz ürünleri alerjisi yaşam boyu devam edebilen alerjilerdir.
Besin Alerjisine Ne İyi Gelir?
Besin alerjisinin etkisini hafifletmek için bazı antihistaminik ilaçlar reçete edilebilir. Ancak doktor bilgisi dışında ilaç kullanmak oldukça zararlı sonuçlara sebebiyet verebilir. Besin alerjiniz var ise öncelikle yapmanız gereken alerji uzmanınız ile birlikte bir alerji kontrol planı oluşturmanız olur. Alerji uzmanınız yapmanız ve kaçınmanız gereken şeyleri size detaylı bir şekilde anlatarak alerjinizi yönetmenizi sağlayacaktır.
Tedavisi Nasıl Yapılır?
Besin alerjisinde başvurulacak en etkili yöntem alerjenden uzak durmaktır. Alerjen; alerjik reaksiyona neden olan madde olarak tanımlanır. Alerjen madde tespit edildikten sonra bu yiyeceğin olmadığı bir beslenme programı yapılmalıdır. Bazı alerjilerin ciddi sonuçları olabileceği için bu beslenme planını bir alerji diyetisyeni ile hazırlamanız gerekmektedir. Örneğin içeriğinden emin olmadığınız bir yiyecek alerjen içeriyor olabilir ve bunu yemeniz sizde çok ciddi sorunlara yol açabilir. Bu sebeple diyetisyen ile hazırlayacağınız beslenme planının büyük oranda faydası olacaktır.