Baharat kullanımı neredeyse yiyeceklerin tümünde yaygındır. Çoğu kişinin severek tükettiği baharatlar bitkilerden elde edilir. Baharatların bitkiden elde edilmesi alerjik reaksiyonların ortaya çıkmasına neden olabilir. Bazı insanlarda baharatlardan kaynaklanan alerjiler meydana gelir. Ancak gerçek baharat alerjileri yaygın değildir ve genel olarak intolerans olarak adlandırılan durumlardır. Alerjik olmayan reaksiyonlarda, deride kızarıklık, ağızda kaşıntı ve baharatın solunması nedeni ile öksürük görülebilir. Örnek vermek gerekirse tarçın, ciltte temas ettiği yerde kızarıklık oluşturabilir, ancak bu durum tarçına karşı alerjik reaksiyonun olduğu anlamına gelmez. Bu durumlar alerjik olmayan reaksiyon olarak adlandırılır. Gerçek baharat alerjileri, baharatın içerdiği bir protein nedeniyle oluşur ve yüksek çapraz reaksiyon nedeniyle alerji meydana gelir. Örneğin hardal ve ağaç yemişleri arasında yüksek çapraz reaktivite vardır. Fındık ya da ağaç polenine alerjiniz varsa baharatlara da alerjiniz olabilir. 

Baharat Alerjisi Belirtileri

Baharat alerjisinin belli başlı belirtileri vardır. Bu belirtiler şunlardır:

  • İshal,
  • Dudakların şişliği,
  • Mide bulantısı, 
  • Şişkinlik,
  • Kurdeşen,
  • Nefes darlığı,

Anafilaksi, gibi belirtiler baharat alerjisi belirtiler arasında yer alır. Bu alerjilerin şiddeti kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Belirtiler hafif olabilirken ciddi sonuçlar da doğurabilir. Aynı anda bir ya da birden fazla belirti de kendini gösterebilir. Belirli bir baharat sürekli semptomlara neden oluyorsa bir alerji uzmanına danışmakta fayda vardır. Bazen vücudun baharata verdiği tepki alerjik olmayan bir nedenden de kaynaklanabilir. Ayırıcı tanı alerji uzmanları tarafından yapılabilir. 

Baharat Alerjisi Teşhisi

Baharat alerjisinde, alerjeni bulmak çok zordur. Besinlerde çok sayıda baharat ve diğer alerjen maddeler bulunabilir. Bu sebeple hangi baharata karşı alerjiniz olduğunu tespit etmek zorlaşabilir. Bundan dolayı bir yemek günlüğü tutmanız ve yediğiniz her şeyi yazmanız doğru teşhis için önemli olmaktadır. Yediğiniz yemeklerden sonra herhangi bir belirtiyi de detaylı olarak bu besin günlüğüne yazmanız gerekir. Baharat alerjisinden şüpheleniyorsanız bir alerji uzmanından destek almanız gerekir. Alerjiniz olduğundan şüphelendiğiniz baharatı, alerjiniz olduğundan emin olmak adına, fazla tüketirseniz ciddi bir alerjik reaksiyon geçirebilirsiniz. Alerji uzmanınız baharat alerjinizin olup olmadığını belirlemek için test yapabilir. Alerji uzmanınızın yapacağı test ve yöntemler ile neye karşı alerjiniz olduğu anlaşılır. Baharat alerjisi teşhisini koyabilecek en yetkili kişiler alerji uzmanlarıdır. 

Baharat Alerjisinin Tedavisi

Baharat alerjisinin tedavisinde, tıpkı diğer alerji türlerinde olduğu gibi, alerjiye neden olan maddeden kaçınmak en etkili yoldur. Ancak pek çok yiyecek önceden baharatlanmış ya da içerisinde baharat kullanılmış olabilir. Bu sebeple baharattan kaçınmak biraz zor olabilir. Yiyeceğinizi besinin içeriğine hakim olmak alerjiniz olan baharattan kaçınmanızı sağlar. Özellikle dışarıda yemek yediğinizde yediğiniz şeyin içinde neler olduğunu, yemeği hazırlayan kişiye mutlaka detaylı bir şekilde sormanız gerekir. Paketli gıdaları alırken içeriklerini detaylı bir şekilde okumak yararlı olacaktır. İçeriğinden emin olmadığınız ya da şüphelendiğiniz yiyecekleri yememeniz alerjik reaksiyon ihtimalini de en az seviyeye indirecektir. Baharat alerjisinin tedavisi, yaşadığınız belirtilerin türüne ve şiddetine göre farklılık gösterir. Bazı tedavilerde histaminin aktifliğini sınırlayıp rahatlamak için antihistaminik ilaçlar kullanmanız, alerji uzmanınız tarafından önerilebilir. Bu ilaçlar belirtilerin daha hafif olmasını sağlayarak rahatlatıcı bir etki bırakacaktır. Cildinizde meydana gelen belirtiler için topikal kortikosteroid merhem kullanmanız önerilebilir. Bu merhemler, iltihabı ve kızarıklığı azaltıcı etkiye sahiptir. bazı durumlarda baharat alerjisi belirtileri hayatı tehdit eden ve koma hatta ölüme neden olabilen alerjik şoka sebep olabilir. Bu durum anafilaksi olarak adlandırılır. Bu durumlar için alerji uzmanınız epinefrin oto enjektörü reçete edebilir. Bu enjektörün kullanılması gereken durumlar ve kullanım şekli ile alakalı alerji uzmanınız size detaylı bir eğitim verecektir. Baharat alerjilerinin etkileri ve belirtileri hayat kalitesini düşürebileceği için baharat alerjisinden şüphelenen kişilerin mutlaka bir alerji uzmanına görünmeleri gerekmektedir.