Avokado, günümüzde popülerliği gittikçe artan, ılık iklimlerde yetişen, yumuşak dokulu ve büyük ve sert çekirdekli bir besindir. Avokadonun popülerliğinin artması pek çok tarife de eklenmesine sebep olmuştur. Pek çok yararı olan avokado, vitamin bakımından da zengindir. Tok tutma özelliği olan avokado faydalı yağlar da içerir. Cilt sağlığını desteklerken göz sağlığı için de faydalıdır. Bağışıklık sisteminin gelişimine katkı sağlar ve kalp sağlığı için de yararlı bir besindir. Yeterli lif oranı ile bağırsak hareketlerini de destekler. Çok sayıda faydası olması ile birlikte bazı kişiler, avokadoya maruz kaldığında alerji geliştirebilir. Avokado alerjisi, oral alerji sendromu ve lateks alerjisi olarak iki türlü gerçekleşir.
Oral Alerji Sendromu
Ağızdan avokado ile temasa geçildiğinde oral alerji sendromu belirtileri başlar. Oral avokado alerjisinde, avokado yedikten sonra bağışıklık sisteminiz avokadoyu tehlike olarak algılar ve bu duruma bir karşılık verir. Oral alerji sendromu genellikle, huş ağacı poleni ile çapraz reaksiyona girer. Vücudunuz huş ağacı proteinlerini avokado proteini ile karıştırabilir. Oral avokado alerjisinin belirtileri şunlardır; ağızda kaşınma, boğazda kaşınma, ağız ve boğaz çevresinde şişlik.
Lateks Alerjisi
Latekse karşı alerjiniz varsa avokadoya tepki verme olasılığınız çok yüksektir. Lateks ve avokado alerjileri çapraz reaktiviteye bir örnektir. Latekse alerjisi olan kişilerin aynı zamanda, muz, kivi, kestane gibi besinlere de alerjisinin olma ihtimali yüksektir. Lateks – besin alerjisinin belirtileri şu şekilde sıralanabilir; dudakların şişmesi, hapşırma, gözlerde kaşınma, mide rahatsızlıkları, kurdeşen, anafilaksi.
Avokado Alerjisi Teşhisi
Avokado alerjisi belirlemek için alerji uzmanınız kan testi yapabilir. Kan testinde spesifik IgE antikoruna bakılır. Bunun dışında alerji uzmanınız yükleme testi de yapabilir. Yükleme testinde alerjiye neden olduğundan şüphelenilen besinden az miktarlarda kademeli olarak size verilir. Besini yedikten sonra durumunuz gözlemlenir. Bu testin klinik ortamında ve alerji uzmanı tarafından yapılması gereklidir. Yapılan bu testler sonucu avokado alerjinizin olup olmadığı netlik kazanır. Alerji uzmanınız ayrıca, polen ve lateks testi de yapabilir. Bunun sebebi avokado alerjisi geliştirme riskini belirlemektir. Avokadoya alerjiniz varsa muhtemelen bu besinlere de alerjiniz olacaktır.
Avokado Alerjisi Tedavisi
Alerjik reaksiyonlarda alerjiye sebep olan maddeden uzak durmak en etkili yollardan biridir. Ancak bazen bu durum pek mümkün olmayabilir. Avokado alerjinde uygulanacak tedavi, belirtilerinize ve mevcut durumunuza göre farklılık gösterebilir. Belirtileriniz hafifse, alerji uzmanınız antihistaminik bir ilaç kullanmanızı önerebilir. Cildinizde herhangi bir reaksiyon belirtileri varsa (kurdeşen, kabarma vs.) bu şikayetlerinizi giderecek bir krem kullanabilirsiniz. Tedavide ilaç ya da merhem kullanımı alerji uzmanınız tarafından tavsiye edilirse kullanılmalıdır. Avokado alerjisinin hayati risk oluşturan anafilaksi gibi bir belirtisi de olabilir ve bu duruma acil müdahale edilmesi gereklidir. Bu durumun gelişme riskine karşı alerji uzmanınız bir epinefrin oto enjektörü reçete edebilir. Bu enjektörün kullanılması gereken durumlar ve kullanım şekli ile alakalı size detaylı bir eğitim verilecektir. Bir başka tedavi yöntemi de alerji aşısı olarak bilinen immünoterapi yöntemidir. Alerji aşı tedavisinin avokado alerjisini de tedavi etmesi mümkündür. Bu aşı, alerjik rahatsızlığı olanları polen ve diğer çevresel faktörlere karşı zamanla duyarsızlaştırır. Polenle ilgili avokado alerjisinin tedavisinde aşılar etkilidir. Avokadonun çok sayıda alanda kullanılması alerjisi olan kişilerin farkında olmadan da avokadoya maruz kalmasına sebep olabilir. Bazı tariflerde tereyağı yerine kullanılan avokadoyu fark etmeden de tüketebilirsiniz. Bu sebeple özellikle dışarda yemek yediğiniz zaman yediğiniz yemeğinin içeriğini çok iyi bilmeniz gereklidir. Tükettiğiniz paketli besinlerin içindekiler bölümünü okumanız da önemlidir. Avokadonun kozmetik sektöründe de çok geniş bir yeri vardır. Kremler, makyaj malzemeleri, sabunlar, şampuanlar gibi günlük kullanılan ürünlerde sıklıkla karşınıza çıkabilir. Bu ürünleri de kullanırken mutlaka içindeki maddeleri incelemelisiniz ve avokado olan ürünlerden kaçınmalısınız.