Armut; yüksek oranda lif içeren, antioksidan içeren, bakır içeren ve vitaminler bakımından da oldukça zengin olan bir meyve çeşididir. Çok sayıda armut çeşidi vardır ve bunlar şekil ve tatlılık bakımından farklılık gösterir. Bazı armut türleri şunlardır; yeşil anjou, kırmızı bartlett, seckel, comice, concorde olarak bilinen türlerdir. Bazı insanların bağışıklık sistemi, armutta bulunan proteinleri zararlı olarak algılayabilir. Bu algının sonucunda ise alerjik reaksiyon ortaya çıkar. Armut intoleransı ve armut alerjisi çoğu zaman birbiri ile karıştırılır ancak ikisi farklı şeylerdir. Armut intoleransı sindirim sistemi ile alakalıdır ve ciddi belirtiler içermez. Ancak armut alerjisi bağışıklık sistemi ile alakalıdır ve ciddi durumlara sebebiyet verebilir. 

Armut Alerjisi Belirtileri

Armut alerjisinin belirtileri, hafif, orta ve şiddetli olabilir. Alerjik reaksiyon belirtiler armut yedikten, armuda temas ettikten ya da pişen armudu soluduktan sonra da ortaya çıkabilir. Belirtiler genellikle kısa sürede ortaya çıkar ancak nadir de belirtilerin ortaya çıkması birkaç saati bulabilir.

Armut alerjisinin belirtileri şunlardır:

  • Ağız, dudak ve boğaz çevresinde kaşıntı ve karıncalanma hissi,
  • Gözlerde kaşıntı,
  • Dudak, dil ve yüzde şişlik,
  • Boğazın kaşınması ve şişmesi,
  • Nefes almada zorluk,
  • Kontakt dermatit (armuda dokunduktan birkaç saat sonra alerjenler kan dolaşımına girebilir ve kronik cilt rahatsızlıklarını tetikleyebilir.),
  • Kırmızı, pullu, iltihaplı deri döküntüleri,
  • Sindirim sorunları; mide krampları, kusma, ishal ve karın ağrısı.
  • Anafilaksi; nadir görülen hayati risk oluşturan bir reaksiyondur ve acil müdahale edilmediği durumlarda ölüme sebebiyet verebilir. 

Armut Alerjisi ve Çapraz Reaksiyon

Farklı proteinleri bağışıklık sistemin aynı olarak algılaması aşırı duyarlılığa neden olabilir. Örneğin huş ağacı poleni ve armutta bulunan proteinler benzerlik gösterir. Huş ağacı polenine alerjisi olan kişiler, çiğ armut yediklerinde alerjik reaksiyon yaşayabilirler. Bu durum oral gıda sendromu olarak adlandırılır. Oral gıda sendromunda belirtiler genellikle ağzı çevresinde oluşur. Bu gibi durumlarda pişmiş meyve herhangi bir alerjik reaksiyona neden olmaz. ancak hangi yiyeceği yemeniz gerektiği ile ilgili kesin bilgiyi alerji uzmanınızdan alabilirsiniz. 

Armut Alerjisinin Teşhisi 

Armut alerjinizin olup olmadığını bir alerji uzmanı kesin olarak belirleyebilir. Alerji uzmanları, alerji konusunda üst ihtisas yapan ve alerji konusunda uzmanlaşan doktorlardır. Alerji uzmanınız detaylı bir tıbbi geçmişini ve aile öykünüzü alarak muayeneye başlayacaktır. Armut alerjisinin teşhisinde alerji uzmanınız kan testi ya da deri delme testini kullanabilir. Kan testinde, kanınızdaki antikor miktarına detaylı bir şekilde bakılır. Deri delme testinde, çok az miktarda armut alerjeni derinizin altına yerleştirilir ve vücudunuzun bu alerjene vereceği tepki gözlemlenir. Alerjenin uygulandığı yerde herhangi bir kabarıklık ya da kızarıklık gibi bir bulgu varsa alerjiniz olduğu sonucuna varılabilir. Alerji uzmanınızın teşhis konusunda izleyeceği yöntemler, belirtilerinize ve durumunuza göre değişkenlik gösterebilir. 

Armut Alerjisinin Tedavisi

Armut alerjisinin en etkili tedavisi armut ve armut içeren tüm ürünlerden uzak durmaktır. Ancak bu her zaman mümkün olmayabilir ve farkında bile olmadan alerjene maruz kalabilirsiniz. Bu gibi durumlarda alerji uzmanınız, alerjik reaksiyondan kaynaklanan belirtilerin rahatsız edici özelliklerini ortadan kaldıracak antihistaminik ilaç kullanmanızı tavsiye edebilir. Bu ilaçlar sizi rahatlatmaya yardımcı olacaktır. Alerjik reaksiyonun şiddetine göre alerji uzmanınız adrenalin oto enjektör reçete etmeyi de gerekli görebilir. Adrenalin oto enjektör alerjik reaksiyonun şiddetli ve ciddi belirtilerinde kullanılması gereken bir ilaçtır. Adrenalin oto enjektörün kullanım detayları ile ilgili, alerji uzmanınız size eğitim verecektir.