Mercimek, baklagiller ailesine aittir ve bu aileye; fasulye, soya fasulyesi, yer fıstığı gibi besinler de dahildir. Mercimek, sağlıklı, vitamin ve protein açısından zengin bir besindir. Kahverengi mercimek, yeşil mercimek ve kırmızı mercimek olarak üç türü bulunur ve lif açısından da zengindir. Soya fasulyesinden sonra, mercimek kalori başına en yüksek protein oranına sahiptir. Fosfor, demir ve çinko açısından da zengindir.  Mercimek son derece besleyici ve sık kullanılan bir besindir. Ancak bununla birlikte bazı kişilerin bağışıklık sistemi mercimekteki proteinleri zararlı olarak görebilir ve alerjik reaksiyon oluşabilir. Mercimek alerjisi, genellikle çapraz reaksiyona neden olabilen bir alerji türüdür.

Çapraz Reaksiyon

Bazı besinlerde ve maddelerde bulunan benzer bileşikler ve proteinler, farklı besinlere karşı alerji geliştirebilir. Bu durum çapraz reaksiyon olarak adlandırılır. Mercimeğe alerjisi olan kişilerin neredeyse yarısından fazlasının bezelye ve nohut alerjisi olduğu da belirlenmiştir. Bunun yanı sıra mercimeğe alerjisi olan kişiler arasında yer fıstığına da alerjisi olan kişiler vardır. 

Mercimek Alerjisi Belirtileri

Mercimek alerjisinin belirtileri, mercimek yedikten kısa süre içerisinde ortaya çıkar. Bazı kişilerde pişen mercimeği solumak bile alerjik reaksiyona sebep olabilir. Mercimeğe alerjisi olan kişilerin, muhtemelen aynı protein yapısına sahip diğer besinlere de alerjisi vardır ve bunların belirtileri de benzerlik gösterir. Mercimek alerjisinin belirtileri, kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bazı kişilerdeki belirtiler hafif olabilirken bazı kişilerde de şiddetli belirtiler olabilir.

Mercimek alerjisinin bazı belirtileri şunlardır;

  • Astım,
  • Alerjik rinit,
  • Solunum problemleri,
  • Oral alerji sendromu (ağız, dudak, dil ve boğazda kaşıntı hissi),
  • Dil, yüz, boğazda şişme,
  • Kurdeşen, deri döküntüsü,
  • Deride kızarıklık ve kaşıntı,
  • Anafilaksi.

*Anafilaksi yani alerjik şok hayatı tehdit eden bir durumdur; komaya hatta ölüme bile sebebiyet verebilir. Anafilaksi durumunda vakit kaybetmeden tıbbi müdahale yapılmalıdır. 

Mercimek Alerjisinin Teşhisi ve Tedavisi

Mercimek alerjisi belirtilerinden bir ya da daha fazlasını gösteriyorsanız ya da mercimek alerjiniz olduğundan şüpheleniyorsanız mutlaka bir alerji uzmanına gitmeniz gerekir. Alerji uzmanınız yapacağı test ve yöntemlerle mercimek alerjinizin olup olmadığının tanısını net bir şekilde ortaya koyacaktır. Alerji uzmanının, yapacağı testler ve izleyeceği yollar belirtilerinize ve durumunuza göre değişkenlik gösterebilir. Alerji uzmanınız; deri çizme ya da kan testinden birini teşhis için yapabilir. Mercimek alerjisinde çapraz reaksiyon durumu fazla olduğu için alerji uzmanınız çapraz reaksiyon olabilecek besinlere ya da maddelere karşı da test yapabilir. Alerji teşhisiniz kesinleştikten sonra tedavi aşamasına geçilir. Alerjinin en etkili tedavisi; alerjik reaksiyona neden olan tüm durumlardan kaçınmaktır. Alerjenden kaçınmak, alerjik reaksiyon geçirme olasılığını minimize edecektir. Bazen farkında olmadan da alerjene maruz kalabilirsiniz. Bu durumlar içinde alerjik belirtilerin etkilerini azaltacak, sizi rahatlatacak antihistaminik ilaç kullanmanızı alerji uzmanınız tavsiye edebilir. Antihistaminik ilaçlar, alerjiyi ortadan kaldırmaz, alerjiden kaynaklanan belirtilerin hafiflemesini sağlayarak sizi geçici olarak rahatlatır. Alerjik reaksiyonun şiddetli olabilme ihtimaline karşı, alerji uzmanınız bir epinefrin oto enjektör reçete edebilir. Bu oto enjektörü kullanmanız gereken durumlar hakkında size detaylı bilgiyi alerji uzmanınız verecektir. Alerjinizi kontrol altına alıp etkili bir alerji yöntemini planı yapmak isterseniz bir alerji diyetisyeninden destek alabilirsiniz. Alerji diyetisyeni, sizi şüpheli besinler ve risk oluşturabilecek besinler konusunda uyaracaktır. Beslenme listenizi düzenleyerek sağlıklı bir diyet oluşturmanıza yardımcı olacaktır.