Besin alerjisi, her yaştan kişide görülebilmek ile birlikte bebeklerde ve çocuklarda daha sık görülmektedir. Besin alerjisinin bebeklerde daha sık görülmesi ebeveynlerin aklına birtakım sorular getirir. Bu sorulardan bazılarını sizler için cevapladık.

Bebeklerde Besin Alerjisi Neden Olur?

Bağışıklık sistemi, bazı yiyecekleri zararlı olarak görür. Bu yiyecekler genel olarak zararsızdır ancak bağışıklık sisteminin bu yiyecekleri tehdit olarak algılaması alerjik reaksiyon oluşmasına neden olur. Bebeklerde besin alerjisinin oluşmasında rol oynayan belli başlı yiyecekler vardır.

Besin Alerjisi Yapan Yiyecekler Nelerdir?

Bebeklerde besin alerjisine sebep olan çok sayıda yiyecek olabilir. Ancak 8 temel besin, besin alerjisine sebep olan en yaygın besinler arasındadır. Bunlar; süt, yumurta, buğday, balık, fındık, kabuklu deniz ürünleri, fıstık ve soyadır. Bu besinlerden bazılarına karşı gelişen alerji, çocukluk çağının ilerleyen dönemlerinde geçerken bazıları ise ömür boyu devam eder.

Besin Alerjisi Ne Zaman Ortaya Çıkar?

Besin alerjisi, alerjik reaksiyona neden olan yiyecek tüketildikten dakikalar içinde bazen de bir, iki saat sonra ortaya çıkabilir. Yenidoğan ve anne sütü ile beslenen bebeklerin annelerinin yediği yiyecekler de süt yoluyla bebeğe geçerek alerjik reaksiyonun oluşmasına zemin hazırlayabilir. 

Bebeklerde Besin Alerjisi Nasıl Anlaşılır?

Bebeklerde besin alerjisi oluşunca bazı belirtiler meydana gelir. Bu belirtiler; kırmızı, döküntülü cilt (kurdeşen), kusma veya ishal, dışkıda kan, öksürük, hırıltı, nefes almada güçlük, kaşıntı, bilinç kaybı. Bu belirtilerden herhangi birinin bebeğinizde olması durumunda bir alerji uzmanına bebeğinizi götürmeniz gerekebilir. 

Bebeklerde Besin Alerjisi Ne Zaman Geçer?

Bebeklerde besin alerjisine yol açan bazı besinler çocukluk çağının ilerleyen yaşlarına doğru geçme eğilimi gösterir. Örneğin süt ve yumurta alerjisi bebeklerin çoğunda ilerleyen yaşlarda genellikle geçerken kuruyemiş alerjileri ise ömür boyu devam edebilir. 

Bebeklerde Besin Alerjisi Testi Nasıl Yapılır?

Alerji uzmanlarının, bebeklerdeki besin alerjisini teşhis etmek için kullandıkları farklı yöntemler vardır. Bu yöntemler arasından bebeğinizin belirtilerine ve mevcut durumuna göre, hangi yöntemin etkili olup kullanılacağı kararı alerji uzmanı tarafından verilir. Besin alerjisini teşhis etmede deri testi uygulanabilir. Deri testinde, alerjen olduğu düşünülen madde çok az miktarda deri altına enjekte edilir ve 15 dakikalık bir gözlem yapılır. Uygulama yapılan bölgede kızarıklık, kabarma ve benzeri bir belirti oluşursa o besin alerjen olarak kabul edilir. Herhangi bir belirti ortaya çıkmazsa farklı bir besin ile teste devam edilebilir. Bazı durumlarda kan testi de yapılabilir. 

Bebeklerde Besin Alerjisi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bebeklerde alerjik reaksiyona sebep olan alerjen belirlendikten sonra tedavi aşamasına geçilir. En iyi tedavi yöntemi alerjenden uzak durmaktadır. Bebekteki alerji sadece anne sütü ile beslendiği dönemde oluşuyorsa annenin diyetini düzenlemesi gerekir. Bazen anne sütü yoluyla bebeğe geçen proteinler alerjik reaksiyona sebebiyet verebiliyor. Alerjiye sebep olan besini ve o besinden elde edilen hiçbir yiyeceği tüketmemek gerekmektedir. Alerji uzmanınız ve alerji diyetisyeniniz kontrolünde beslenme planı hazırlayabilir ve bebeğinizin besin alerjisini kontrol altına alabilirsiniz.