Deniz kabukluları, en yaygın besin alerjilerinden biridir. Bu alerji genellikle yaşam boyu sürmektedir. Deniz kabukluları alerjisi olan kişilerin yaklaşık yüzde 60’ı ilk alerjik reaksiyonunu yetişkin olarak yaşar.
İki kabuklu deniz hayvanı grubu vardır: kabuklular (karides, yengeç ve ıstakoz gibi) ve yumuşakçalar (midye, istiridye ve tarak gibi). Kabuklular, çoğu kabuklu deniz hayvanı reaksiyonuna neden olur ve bunlar ciddi olma eğilimindedir.
Balıklar ve kabuklu deniz ürünleri akraba değillerdir. Birine alerjik olmak her zaman her ikisinden de kaçınmanız gerektiği anlamına gelmez.
Deniz Kabukluları Alerjisi Belirtileri
Deniz kabukluları ağır ve potansiyel olarak yaşamı tehdit edici alerjik reaksiyonlara (anafilaksi gibi) neden olabilir. Alerjik reaksiyonlar tahmin edilemez olabilir ve çok az miktarda kabuklu deniz hayvanı bile buna neden olabilir.
Deniz kabukluları alerjiniz varsa, her zaman yanınızda bir epinefrin oto enjektörü bulundurun. Epinefrin anafilaksi için ilk seçenek tedavidir.
Deniz Kabukluları Alerjisinden Korunma
Bir reaksiyonu önlemek için, tüm deniz kabuklularından ve deniz kabukluları ürünlerinden kaçınmak çok önemlidir. Daima gıda etiketlerini okuyun ve başkasının hazırladığı bir yemeği yemeden önce malzemelerle ilgili sorular sorun.
Deniz kabuklularının bir grubuna alerjisi olan çoğu kişi diğer tiplere de alerjisi vardır. Alerji uzmanınız genellikle her tür deniz kabuklularından kaçınmanızı önerir. Belirli bir deniz kabuklusuna alerjiniz varsa, ancak diğer kabuklu deniz ürünlerini yemek istiyorsanız, daha fazla alerji testi hakkında doktorunuzla konuşun.
Yiyecek çapraz temas riskinin yüksek olduğu deniz ürünleri restoranlarından uzak durun. Ayrıca deniz kabuklularına dokunmaktan ve balık pazarlarına gitmekten de kaçınmalısınız. Deniz kabuklularının pişirildiği herhangi bir alanda olmak, kabuklu deniz hayvanı proteini buharda olabileceğinden sizi tehlikeye atabilir.
Deniz kabukluları veya bu malzemelerden herhangi birini içeren yiyeceklerden kaçının:
- Kaya midyesi
- Yengeç
- Kerevides (karavide, kerevit)
- Kril
- Istakoz (dikenli istakoz, norveç istakozu, Moreton defne böcekleri, büyük karides, istakoz ciğeri)
- Karidesler
Doktorunuz yumuşakçalardan veya bu maddelerden uzak durmanızı tavsiye edebilir:
- Deniz kulağı
- İstiridye (cherrystone, geoduck, littleneck, pismo, quahog)
- Mürekkepbalığı
- Deniz salyangozu
- Midye
- Ahtapot
- Deniz hıyarı
- Deniz kestanesi
- Deniz tarağı
- Salyangoz
- Kalamar
- Deniz salyangozu(whelk)
Deniz kabukluları bazen aşağıdakilerde bulunur:
- Balık türlüsü
- Mürekkep balığı mürekkebi
- Glukozamin
- Balık stoğu
- Deniz mahsulleri aroması
- Surimi
Peki Ya…?
Karragenan veya “İrlanda yosunu” kabuklu deniz ürünleri değildir. Süt ürünleri gibi birçok gıdada emülgatör, dengeleyici ve koyulaştırıcı olarak kullanılan kırmızı deniz yosunudur. Besin alerjisi olan çoğu kişi için güvenlidir.
Deniz kabukluları alerjisi bazen iyot alerjisiyle karıştırılmaktadır, çünkü kabuklu deniz hayvanlarının iyot elementi içerdiği bilinmektedir. Ancak iyot, deniz kabukluları alerjisi olan kişilerde reaksiyonu tetikleyen şey değildir. Deniz kabukluları alerjiniz varsa, iyot veya radyo-kontrast madde ile çapraz reaksiyonları hakkında endişelenmenize gerek yoktur (ki bunlar iyot içerebilir ve bazı radyografik tıbbi işlemlerde kullanılır).