Bir insanın neredeyse her yiyeceğe alerjisi olabilir. Sadece sekiz (süt, yumurta, yer fıstığı, ağaç fındıkları, soya, buğday, balık ve deniz kabukluları) yiyecek diğer besin alerjilerinin yaklaşık yüzde 90’ını oluştururken, diğer birçok gıdaya da alerjik reaksiyonlar bildirilmiştir. Tamamlanmamış olmakla birlikte, diğer besin alerjileri daha az görülen bazı gıda alerjilerine genel bir bakış sunar.
Mısır Alerjisi
Diğer besin alerjileri arasında yer alan mısıra karşı gelişen alerjik reaksiyonlar çok nadirdir. Ancak tıbbi literatürde ortaya çıkan göreceli olarak az sayıda olgu sunumu, mısırla ilgili reaksiyonların ortaya çıkabileceğini göstermektedir. Tepkimeler hem çiğ hem de pişmiş mısırdan kaynaklanabilir. Mısıra alerjisi olan kişiler, alerji uzmanlarından kişisel rehberlik almalıdır.
Et Alerjisi
Sığır eti, tavuk, koyun eti veya domuz eti gibi etlere alerjiler de nadirdir. Bir ete alerjisi olan bir insanın diğer et türlerinden kaçınması gerekmeyebilir. Etin ısıtılması ve pişirilmesi, ürünün reaksiyona neden olma olasılığını azaltabilir.
Bir inek sütü alerjiniz varsa, merak edebilirsiniz: Sığır etinden de kaçınmalı mıyım? Bu genellikle gerekli değildir, çünkü süte alerjisi olanların çoğu sığır ürünlerini güvenle tüketebilir. Bununla birlikte, bir çalışmada süt alerjisi bulunan 62 çocuğun yaklaşık yüzde 8’inin de sığır eti reaksiyonu gösterdiği gösterilmiştir. Çalışma aynı zamanda iyi pişirilmiş sığır etinin süt alerjisi olanlara bir sorun olma ihtimalinin daha düşük olduğunu göstermektedir.
Benzer şekilde, yumurta alerjisi olan kişilerin de kümes hayvanlarından kaçınmaları gerekmez.
Memeli etine alerjisi olan bazı kişiler, sığır, domuz veya kuzu etini sindirdikten 3-6 saat sonra alerjik semptomlar yaşarlar. Bu tip bir et alerjisi, ette “Alpha-Gal” adı verilen bir şekere bağlanmıştır. Bu alerjinin kökeni kene tarafından ısırılmaya kadar izlenmiştir.
Jelatin Alerjisi
Jelatin, bir hayvanın derisi veya bağ dokusu kaynatıldığında oluşan bir proteindir. Nadir olmasına rağmen, jelatine alerjik reaksiyonlar bildirilmiştir.
Jelatine alerji, çoğu, dengeleyici olarak domuz jelatini içeren aşılara karşı alerjik bir reaksiyonun yaygın bir nedenidir. Jelatin yedikten sonra alerjik reaksiyon belirtileri yaşadıysanız, aşı yaptırmadan önce doktorunuzla konuşun. Bilinen şiddetli jelatin alerjisi olan kişiler jelatin içeren aşılardan kaçınmalıdır.
Tohum Alerjisi
Tohumlara alerjik reaksiyonlar şiddetli olabilir. Susam, ayçiçeği ve haşhaş tohumlarının anafilaksiye neden olduğu bilinmektedir. Tohum alerjisinden etkilenen insan sayısı bilinmemektedir. Bununla birlikte, 2010 yılında yayınlanan bir araştırma, genel popülasyonun yüzde 0.1’inin susam alerjisine sahip olabileceği sonucuna varmıştır.
Tohumlar fırın ve ekmek ürünlerinde sıklıkla kullanılır ve bazı tohumların özleri saç bakım ürünlerinde bulunur. Bazı tohum yağları yüksek rafine edilmiştir, bu alerjiye neden olan proteinleri yağdan alan bir işlemdir. Ancak, tüm tohum yağlarının rafine edilmemesi nedeniyle, tohum yağları ile hazırlanan yiyecekleri yerken tohum alerjisine sahip kişilerin dikkatli olması gerekir.
Baharat Alerjisi
Kişniş, sarımsak ve hardal gibi baharatlara alerji nadirdir. Baharatlara bu alerjik reaksiyonlar genellikle hafiftir, ancak ciddi reaksiyonlar bildirilmiştir.
Bazı baharatlar misk otu ve huş poleni ile çapraz reaksiyona girer. Bu çevresel alerjenlere karşı hassas olan kişiler, baharat alerjisi oluşturma riski daha yüksektir.
Meyveler ve Sebzeler
Elma, havuç, şeftali, erik, domates ve muz gibi taze meyve ve sebzelere alerjik reaksiyonlar genellikle oral alerji sendromu olarak teşhis edilir.
Diğer Ortak (Gıda Dışı) Alerjenler
Ne yazık ki, ağır, potansiyel olarak yaşamı tehdit edici bir reaksiyon olan anafilaksiye neden olabilecek tek alerjen gıda değildir.