Yaban mersini, keklerde, pastalarda, reçellerde kullanılan bazen de kurutularak tüketilen bir besin kaynağıdır. Yaban mersininin kabuğu, antosiyanin içerir ve hemeralopi (gündüz körlüğü) tedavisinde spesifiktir. Bu meyveler, deneysel olarak kan damarlarını genişlettiği ve onları varisli damarlar, hemoroitler ve kılcal kırılganlık için potansiyel olarak değerli bir tedavi haline getirdiği gösterilen zengin bir antosiyanosit kaynağıdır. Yaban mersini bazı kişilerde alerjik reaksiyona neden olabilir. Alerjik reaksiyon; bağışıklık sisteminin genellikle zararsız bir maddeyi zararlı olarak nitelendirmesi sonucu oluşur. Bağışıklık sistemi bu madde ile sonraki karşılaşmasında kimyasallar salgılar ve alerjik reaksiyon ortaya çıkar. Yaban mersini, bitkilerde doğal olarak oluşan kimyasallar olan salisilatlar içerir. Bu bileşik, yaban mersini için en çok alerjik reaksiyona neden olan şeydir. Salisilatlar çeşitli yiyeceklerde de bulunan bir maddedir. Kişi, hayatının herhangi bir döneminde yaban mersinine karşı alerji geliştirebilir.

Yaban Mersini Alerjisi Belirtileri

Yaban mersini alerjisinin belirtileri, yaban mersini yedikten ya da yaban mersinine dokunduktan kısa süre sonra ortaya çıkar. Yaban mersini alerjisi çocuklarda ve yetişkinlerde görülebilir. Yaban mersini alerjisinin belirtileri bazı kişilerde hafif olurken bazı kişilerde ise ciddi reaksiyonlara sebebiyet verebilir.

Yaban mersini alerjisinin belirtileri ise şunlardır:

  • Solunum rahatsızlıkları, örneğin hırıltılı solunum,
  • Burun tıkanıklığı,
  • Kaşınan cilt,
  • Mide bulantısı, mide krampları,
  • Yüzün, ayakların veya potansiyel olarak ellerin şişmesi,
  • Dilin şişmesi,
  • Baş dönmesi veya halsizlik,
  • Kusma veya ishal,
  • Hızlı kalp atış hızı,
  • Yüksek tansiyon,
  • Anafilaksi.

Anafilaksi ( Alerjik Şok)

Anafilaksi ciddi bir reaksiyondur ve hızlı bir şekilde tedavi edilmesi gerekir. Anafilaksi durumunda, boğazın şişmesi, kan basıncında ciddi bir düşüş, hızlı kalp atışı, bilinç bulanıklığı, dengesizlik gibi durumlar ortaya çıkar. Anafilaksinin acil tedavi edilmediği durumlar ölüme sebebiyet verebilir. 

Yaban Mersini Alerjisi Teşhisi ve Tedavisi

Yaban mersini alerjisi belirtilerini yaşamanız durumunda, yaban mersinine alerjinizin olup olmadığını öğrenmek için bir alerji uzmanına gitmeniz gerekmektedir. Alerji uzmanınız belirtilerinizi ve mevcut durumunuzu göz önüne alarak bir dizi testler yapacaktır. Alerji uzmanının teşhis için kullanacağı yöntemler kişiye ve belirtilere göre değişiklik gösterebilir. Besin alerjilerinde genellikle, deri delme testi, kan testi, besin yükleme testi gibi testler kullanılır. Alerji uzmanınız size uygun yöntem ile alerji teşhisini ortaya koyacaktır. Yaban mersini tedavisinde en etkili yöntem yaban mersininden ve yaban mersini içeren tüm ürünlerden uzak durmanız olacaktır. Ancak alerjenden uzak durmak her zaman mümkün olmayabilir. Bu gibi durumlarda yaban mersini alerjisinin hafif etkilerini ortadan kaldırıp sizi rahatlatması için alerji uzmanınız antihistaminik ilaç kullanmanızı önerebilir. Alerjik reaksiyonunuzun ciddi belirtiler verme olasılığında kullanabilmeniz için alerji uzmanınız adrenalin oto enjektör reçete edebilir. Bu ilaç alerjik reaksiyonun ciddi belirtilerinde, anafilaksi gibi, kullanılması gereken bir ilaçtır. Adrenalin oto enjektörün kullanılması gereken durumlar ve kullanım şekli hakkında alerji uzmanınız size detaylı bir eğitim verecektir.