Kavun, sağlığa yararı olan besleyici bir besindir. Ancak bazı kişilerde kavun alerjisi görülebilir. Bağışıklık sisteminin kavunda bulunan zararsız bir maddeyi zararlı olarak algılaması kavuna karşı alerjik reaksiyon oluşmasına neden olur. Bağışıklık sistemi zararlı olarak nitelendirdiği bu maddeler ile karşılaştığında histamin salgılar ve bunun neticesinde alerjik reaksiyon belirtileri ortaya çıkar. Kavun alerjisi çocuklarda ve yetişkinlerde görülebilir. Bazı besinler, belirli çevresel alerjenler ile ilişkilidir. Örneğin, çeşitli kavun türlerine alerjiniz varsa muhtemelen yakupotu poleninin neden olduğu alerjik rinit de yaşarsınız. Kavun gibi taze meyveler yediğinizde oral alerji belirtilerinden etkilenirseniz, vücudunuz meyvenin proteinlerine tepki verirken ağızda, boğazda ve dilde kaşıntı, yanma veya batma hissi yaşayabilirsiniz. Semptomlara neden olan proteinler tükürük tarafından hızlı bir şekilde parçalandığı için semptomlar genellikle sadece birkaç saniye veya dakika sürer.
Kavun Alerjisi Belirtileri
Kavun alerjisinin belirtilerinin şiddeti kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Kavun alerjisinin belirtileri hafif ve çok şiddetli olabilir ve genellikle çok az miktarda kavuna maruz kalma da alerjik reaksiyonu tetikleyebilir.
Kavun alerjisinin belirtileri şunlardır:
- Ağızda kaşıntı,
- Ağızda karıncalanma hissi,
- Yüzün şişmesi,
- Boğaz, dudaklar veya dilin şişmesi,
- Kaşıntılı cilt,
- İshal, mide bulantısı veya kusma,
- Hırıltılı solunum,
- Nefes almada zorluk,
- Burun tıkanıklığı.
Kavun alerjisinin çok şiddetli olduğu durumlarda anafilaksi olarak bilinen ciddi bir reaksiyon yaşanabilir. Anafilaksi çok ciddi bir durumdur ve acil tıbbi müdahale gerektirir.
Anafilaksinin belirtileri şunlardır:
- Hava yollarının daralması,
- Nefes almayı engelleyen ciddi dil veya boğaz şişmesi,
- Kan basıncında şoka neden olabilecek kritik düşüş,
- Zayıf nabız,
- Hızlı nabız,
- Baş dönmesi, baş dönmesi veya bilinç kaybı.
Anafilaksi hemen tedavi edilemediğinde komaya hatta ölüme neden olabilir.
Kavun Alerjisi ve Kavun İntoleransı
Bir besin intoleransı, bir besin alerjisini taklit eder ancak iki durum birbirinden farklıdır. Besin alerjileri genellikle daha şiddetli olur. Kavuna karşı intoleransınız yani duyarlılığınız varsa herhangi bir reaksiyon göstermeden az miktarlarda kavun yemeye devam edebilirsiniz. Kavun duyarlılığında gelişecek belirtiler sindirim sistemi ile alakalıdır. . Kısacası, çok miktarda kavun midenizi rahatsız ediyorsa, muhtemelen buna karşı bir tahammülsüzlüğünüz vardır. Yine de, az miktarda kavun midenizi rahatsız ediyorsa ve kaşıntıya veya sindirim sistemi olmayan sistemlere neden oluyorsa, muhtemelen alerjiniz vardır. Kavun alerjisi bağışıklık sistemi ile alakalı bir durumdur.
Kavun Alerjisinin Teşhisi ve Tedavisi
Kavun alerjisinin teşhisinde alerji uzmanınız çeşitli testler uygulayabilir. Kan testi, deri delme testi, besin yükleme testi gibi yöntemler alerji uzmanınızın kullanacağı yöntemler arasında olabilir. Kan testinde, kanınızda bulunan antikor miktarına bakılır. Deri delme testinde az miktarda kavun alerjeni derinizin altına yerleştirilir ve bulgular gözlemlenir. Uygulama bölgesinde kızarıklık ya da kabarma gibi belirtiler varsa alerjiniz olduğu sonucuna varılabilir. Besin yükleme testinde alerji uzmanınız sizden kavun yemenizi isteyebilir. Bu test alerji uzmanının gözetiminde ve tıbbi bir merkezde yapılmalıdır. Doktorunuz kavun yedikten sonraki belirtilerinize bu sayede bizzat gözlemleyebilecektir. Kavun alerjisi olan kişilerin kavundan uzak durması en önemli noktadır. Ancak bazen farkında olmadan alerjene maruz kalabilirsiniz. Kavun alerjisinin kritik durumlara yol açabileceği durumlar için alerji uzmanınız, uygun görmesi durumunda, size bir adrenalin oto enjektör reçete edebilir. Bu enjektörün kullanım şekli ve kullanılması gereken durumlar ile ilgili alerji uzmanınız size eğitim verecektir. Kavun alerjisinin rahatsız edici belirtilerini hafifletmek için doktorunuzun önerisi ile antihistaminik ilaçlar da kullanabilirsiniz. Bu ilaçlar, alerjik reaksiyon oluşmasına engel olmaz sadece belirtilerin hafiflemesini sağlar.