Fındık; kilo alımını azaltan, bağırsak hareketlerini düzenleyen, hücre hasarına karşı koruma sağlayan, kolesterolü düşüren, kalp sağlığını destekleyen, kabuklu ağaç yemişleri arasında bulunan faydalı bir besin kaynağıdır. Fındık aynı zamanda en yaygın görülen ve alerjik reaksiyona neden olan 8 besin alerjisinden biridir. Fındık alerjileri, şiddetli olma eğilimindedir ve etkileri ciddi olabilir. Fındığın kullanım alanı da oldukça geniştir. Kurabiye, kek, hamur işleri, çikolatalar, şekerleme ürünleri, dondurma, kahvaltılık gevrekler ve ekmek gibi pek çok gıda ürününde fındık bulunur. Ayrıca fındık yağı, daha düşük sıcaklıkta daha az işlemden geçirilen yağ ile işleme yöntemine bağlı olarak daha alerjik olma eğiliminde olduğundan, fındık alerjisi olan hastalar için tehdit oluşturabilir. Ağaç yemişlerine karşı oluşan alerjiler genel olarak pişirme gibi işlemlerine dirençli olan kuruyemişlerde ve tohumlarda bulunan ana proteinler tarafından tetiklenir. Ayrıca ağaç yemişlerine karşı alerjiler oral alerji sendromu denilen daha hafif alerjiler de olabilir. Oral alerji sendromunda genellikle huş ağacı polenine alerjisi olan kişilerde fındığa karşı da duyarlılık oluşur ve bu duyarlılık belirtileri ağız çevresinde ortaya çıkar. Fındığa karşı alerjik reaksiyon genel olarak çocukluk döneminde oluşur. Ancak daha önce herhangi bir alerjik reaksiyon göstermeyen yetişkinlerde fındık alerjisi gelişebilir. Fındık alerjisi diğer besin alerjilerinin aksine düzelme gösterme eğiliminde değildir ve büyük oranda ömür boyu devam eder.
Fındık Alerjisi Belirtileri
Fındık alerjisinin belirtileri hafiften şiddetliye kadar değişkenlik gösterir. Bazı kişilerde kaşıntı ya da kızarıklık gibi hafif belirtiler oluşurken bazı kişilerde ise hayatı tehdit eden reaksiyonlar oluşabilir.
Fındık alerjileri genellikle, fındık tükettikten kısa süre sonra ortaya çıkar. Bu belirtiler şunlardır:
- Cildinizde kurdeşen (ürtiker) veya egzama,
- Gözlerinizdeki alerjik konjunktivit,
- Mide bulantısı, karın ağrısı, kusma veya ishal,
- Hırıltılı solunum, öksürük veya burun akıntısı,
- Dudaklarda, dilde veya yüzde şişme (anjiyoödem olarak bilinir),
- Kaşıntı,
- Şişme,
- Ağızda ve boğazda yanma,
- Astım veya boğazda şişme),
- Anafilaksi (alerjik şok).
Anafilaksi yani alerjik şok, çok ciddi bir durumdur ve acil tıbbi müdahale gerektiren bir durumdur. Anafilaksi acil müdahale edilmediği durumlarda ölüme sebebiyet verebilir.
Fındık Alerjisinin Teşhisi
Fındık alerjisi ciddi semptomlara sebep olabilecek bir alerjidir ve bu sebeple fındık alerjisi belirtileriniz varsa vakit kaybetmeden bir alerji uzmanına gitmeniz gerekir. Alerji uzmanınız size ve belirtilerinize uygun tanı yöntemleri ile teşhis koyacaktır. Besin alerjilerinin teşhisinde deri delme testi ve kan testi sıklıkla kullanılır. Kan testinde; kanınızda bulunan antikor miktarına bakılır. Deri delme testinde, çok az miktarda şüpheli alerjen cildinizin altına yerleştirilir. 15-20 dakika alerjenin yerleştirildiği bölge incelenir. Uygulama yapılan bölgede herhangi bir kızarıklık, kabarma varsa alerjiniz olduğu sonucuna varılır. Bazı durumlarda bu iki test de net sonucu ortaya koymayabilir. Bu gibi durumlarda alerji doktorunuz oral besin yükleme testi de uygulayabilir. Bu testinde bir uzman gözetiminde ve acil durum ekipmanlarının olduğu bir merkezde yapılması gerekir. Bu testte, alerji uzmanınız sizden fındık yemenizi ister. Kademeli olarak ve doktorunuzun gözetiminde yediğiniz fındığın yarattığı etki alerji uzmanınız tarafından gözlemlenir.
Fındık Alerjisinin Tedavisi
Fındık alerjisi olan kişilerin, fındık ve fındık içeren tüm besinlerden uzak durması gerekir. Fındık alerjileri ciddi olma eğilimindedir. Bu sebeple fındık içeren tüm ürünlerden uzak durmanız en etkili tedavi yöntemi olacaktır. Fındık alerjisi olan kişilerin genel olarak tüm kabuklu ağaç yemişlerinden uzak durması tavsiye edilir. Hangi ağaç yemişini yiyebileceğiniz ve hangi ağaç yemişinde uzak durmanız gerektiğinin bilgisini alerji uzmanınız size verecektir. Paketli çok sayıda gıdada fındık bulunabilir. Paketli herhangi bir gıda almadan önce etiketi mutlaka okumalısınız. Bazı durumlarda farkında olmadan da fındığa maruz kalabilirsiniz. Bu gibi durumlarda, alerjinizin şiddetine göre, alerji uzmanınız size bir adrenalin oto enjektör reçete edecektir. Adrenalin oto enjektörünün kullanım detayları ile ilgili ayrıntılı bilgiyi alerji uzmanınız verecektir.