Üzümler, küme şeklinde büyüyen, çeşitli kanser türlerinin oluşum riskini azaltan, antioksidan bakımından zengin bir meyvedir. Üzüm ayrıca, kabızlığı ve yüksek tansiyonu da önler. Bu faydalarının yanında bazı kişilerde üzüme karşı alerjik reaksiyon gelişebilir. Üzüm alerjisi, bir kişinin bağışıklık sistemi gıdayı yanlışlıkla yabancı ve potansiyel olarak zararlı bir madde olarak tanımladığında ortaya çıkar. Bağışıklık sistemi, üzüm için immünoglobulin E veya IgE olarak bilinen antikorlar oluşturur. Kişi bir dahaki sefere kırmızı üzüm veya üzüm ürünlerini yediğinde, IgE yiyeceğe tepki verir ve alerjik reaksiyon belirtileri ile sonuçlanan kimyasalların salınmasına neden olur.

Üzüm Alerjisi Belirtileri

Üzüm alerjisinin belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Ciddi ve hafif belirtileri olabilen üzüm alerjisinin belirtileri üzüm tükettikten kısa süre sonra ortaya çıkar.

Bu belirtiler şunlardır:

Göz alerjisi; gözlerde kızarıklık

Deri alerjisi; kızarıklık; şişme, kaşıntı ve egzama

Solunum sorunları; astım, nefes darlığı, hırıltılı solunum.

Burun alerjisi; alerjik rinit, burun tıkanıklığı, sulu burun vb.

Oral belirtiler; ağızda kaşıntı, diş etleri ve dilde karıncalanma.

Bazı ciddi belirtiler; baş dönmesi, baş ağrısı, bulanık görme…

Anafilaksi; acil tıbbi müdahale gerektiren bir durumdur ve hayati risk oluşturabilir. 

Üzüm Alerjisinde Çapraz Reaksiyon

Çapraz reaksiyon; alerjiniz olan besine benzer protein yapısına sahip besinleri, bağışıklık sisteminiz aynı olarak algılayabilir. Bu besinlerin bağışıklık sistemi tarafından aynı ve zararlı olarak algılanması çapraz reaksiyona yol açar. Üzüm alerjisi olan kişilerin Rosacae ailesindeki bulunan diğer yiyeceklere de alerjisi olabilir.

Bu besinler şunlardır:

  • Böğürtlen,
  • Loganberry,
  • Ahududu,
  • Kuşburnu,
  • Çilek.

Üzüm alerjisi olan kişilerde çapraz reaksiyona neden olabilecek besinler şunlardır:

  • Kuşkonmaz,
  • Lahana,
  • Kereviz,
  • Kiraz,
  • Kestane,
  • Salatalık,
  • Patlıcan,
  • Rezene,
  • İncir,
  • Kivi,
  • Marul,
  • Acı bakla,
  • Mısır,
  • Dut,
  • Hardal,
  • Portakal,
  • Yer fıstığı,
  • Ananas,
  • Domates,
  • Fındık ağacı.

Üzüm alerjisi olan kişiler asma polenine duyarlı olabilir, bu nedenle zeytin ve zeytinyağı potansiyel bir tetikleyici olabilir.

Üzüm Alerjisini Teşhisi ve Tedavisi

Üzüm alerjisi belirtiler yaşadıysanız ya da üzüm alerjinizin olabileceğinden şüpheleniyorsanız bir alerji uzmanına gitmeniz gerekmektedir. Alerji uzmanları; alerji konusunda üst ihtisas yapan ve kesin alerji teşhisi ortaya koyabilecek en yetkili doktorlardır. Üzüm alerjisinin teşhisinde alerji uzmanınız deri delme testi ya da kan testi yöntemlerini uygulayabilir. Deri testinde, çok az miktarda bir üzüm alerjeni derinizin altına yerleştirilir. Bu bölgede kızarıklık ya da kabarma varsa alerjiniz olduğu sonucuna varılabilir. Kan testinde, vücudunuzun üzüm alerjisi için ürettiği antikor miktarına bakılır. Alerji uzmanınızın kullanacağı test ya da yöntemler mevcut durumunuza ve belirtilerinize göre değişiklik gösterebilir. Alerji uzmanınız aynı zamanda çapraz reaksiyona neden olabilecek besinler ile ilgili de gerekli test ve tetkikleri yapabilir. Üzüm alerjiniz var ise üzüm ve üzüm içeren her şeyden uzak durmanız gerekecektir. Besin alerjilerinde en etkili tedavi yöntemi alerjik reaksiyona neden olan yiyecekten uzak durmaktır. Üzümün çok çeşitli yerlerde kullanılması sizi biraz zorlayabilir. Dilerseniz bir alerji uzmanı ile beslenme programı hazırlayabilirsiniz. Etkili bir beslenme planı, alerjinizi yönetmenizi ve kontrol altında tutmanızı sağlayacaktır.