İnek sütü protein alerjisi 3 çeşittir. IgE ye bağlı, IgE’ye bağlı olmayan ve her ikisinin birlikte olduğu mikst tip olmak üzere 3 çeşittir.

IgE’ye bağlı olan inek sütü protein alerjisinde belirtiler inek sütünün alımından hemen sonra veya ilk 2 saat içinde ortaya çıkmaktadır. İnek sütü alımından sonra vücutta kaşıntı, ürtiker, kusma gibi belirtiler yanında ciddi alerji varlığında alerjik şoka neden olabilen alerji tipidir. Ciltten veya kandan yapılan alerji testleriyle teşhis konulabilir. Alerjinin ciddiyetine göre düzelme zamanı da değişmektedir. Ciddi alerjiler 7-8 yaşlarına kadar devam edebilir. IgE ye bağlı alerjiler ürtiker, oral alerji sendromu, alerjik şok, solunum sıkışması gibi durumlarda karşımıza çıkmaktadır.

IgE’ye bağlı olmayan inek sütü alerjisine gizli alerji de diyebiliriz. Çünkü alerji testlerinde alerji saptanamaz. İnek sütü alımından sonra 2 saatten daha uzun zaman sonra ve genellikle bir gün sonrasında belirtiler görülmekle birlikte; 1 hafta sonra bile belirtiler görülebilmektedir. Daha hafif belirtilerle kendini gösterir.

-Kakada mukuslanma,

-kan görülmesi,

-egzama gibi belirtilerle kendini gösterir. Genelde 9 ay ile bir yaş civarında %90’ı düzelmektedir. IgE’ye bağlı olmayan inek sütü alerjisi;

-egzama,

-proktit,

-proktokolit,

-kontakt dermatit,

-dermatitis herpetiformis, çölyak hastalığı ve pulmoner hemosiderozis gibi durumlarda karşımıza çıkmaktadır.

Mikst tip ise her iki alerji mekanizmasının da olduğu alerji çeşididir. Bu tür alerjiler genelde atopik dermatit dediğimiz egzamalı bebeklerde, kontakt dermatit, alerjik eozinofilik özofajit hastalıklarında sıklıkla karşımıza çıkmaktadır.

Leave A Comment

Benzer Yazılar