İnek sütü protein alerjisi tedavisinde diyetten çıkarılan besinlerin yerine ihtiyacı karşılamak amacıyla kullanılacak mama; ekonomik, güvenli, inek sütü ile çapraz reaksiyon vermeyen bir mama olmalıdır. Tercih edilebilecek mamalar İleri derece hidrolize mamalar, Aminoasit bazlı mamalar ve soya bazlı mamalar olarak 3 farklı grup mamalardır Bunlardan ilki İleri derece hidrolize mamalar demek İnek sütünün hidrolize edilmesi sonucu elde edilen mama demektir. İnek sütü protein alerjili çocukların %90’ı tarafından iyi tolere edilirler ve hipoalerjendirler. Bu mamalar genellikle tip 2 dediğimiz gizli alerji olan bebeklerde tercih edilmektedir. Aminoasit bazlı mamalar demek inek sütünden değil de aminoasitlerden elde edilen mama demektir. Protein yapıları ileri derece hidrolize mamalardan daha küçüktür.
Alerjik şok geçirmiş olan bebeklerde, alerjik eozinofilik özafajit, inek sütü proteini ile ilişkili enterokolit, çoklu besin alerjisi gibi hastalıklarda kullanılması önerilmektedir. Araştırmalara göre aminoasit bazlı mamalar ile ileri derece hidrolize mamalar arasında besin değeri açısından önemli bir fark yoktur. Soya bazlı mamalar ise soyadan elde edilen mamalardır. İnek sütü protein alerjili bebeklerde soya alerjisi bulunma olasılığı %10-30’dur. Soya bazlı mamalar; bebek çocuk alerji uzmanı tarafından değerlendirildikten sonra uzman önerisiyle başlanmalıdır. Diğer mamalara göre daha ekonomik ve güzel tatlıdırlar. Ancak, içerdikleri fitoproteinlerin östrojen etkisi göstermesi nedeniyle özellikle 6 aydan küçük bebeklerde kullanılmaları önerilmemektedir. Ayrıca tip 2 yani gizli alerjilerde tercih edilmemektedir.