Çölyak hastalığı diyetinde; buğday, arpa, çavdar, yulaf içeren tahıllara karşı diyet yapılmalıdır. Özellikle bu tahıllarla yapılan; un, bulgur, irmik, makarna, şehriye, kuskus, ekmek, kek, pasta, kurabiye, bisküvi, börek, çörek, gofret, kraker, külahlı dondurma, unlu tatlılar, gluten içeren hazır salça, ketçap, un ilave edilen çorbalar, soslar, tarhana, galeta ununa veya una batırılarak kızartılmış tavuk, balık gibi et ürünleri, malt kullanılan içecekler, gluten içeren hazır çorbalar, köfte tüketilmemelidir.

Bunun dışında sirke, çikolata, puding, sakız, ketçap, mayonez ve dondurma gibi besinlerin bazılarında gluten bulunmaktadır. Çölyak hastaları için riskli gıdalar ise modifiye nişasta, dekstrin, aroma vericiler, hidrolize bitkisel protein, hidrolize sebze proteini, soslar, baharatlı besinler, gluten içermez ibaresi olmayan paketli besinler risklidir.

Ayrıca ilaç ve kozmetikler, temizlik malzemeleri, oyun hamurları gibi ürünlerde de gluten bulunabilmektedir. Çölyak hastaları mutlaka etiket okuma alışkanlığı kazanmalıdır; gluten içermez ibaresini görmelidirler. Çölyak hastalığında diyet ömür boyu devam etmelidir.

Leave A Comment

Benzer Yazılar