Atopik dermatit diğer adıyla egzama, bebek ve çocuklarda en sık görülen alerjik deri hastalığı olan bir hastalıktır. Bebeklerde yanaklarda kızarıklık başlar. Daha sonra kulak arkası, boyun kollarda ve bacaklarda özellikle eklem yerlerinde olan kızarıklıklar ve cilt kuruluğu, kafada da konaklanmalar şeklinde kendini gösteren alerjik cilt hastalığıdır. Egzama aslında alerjik yürüyüşün ilk başlangıcı olan alerjik bir hastalıktır. Egzamalı çocuklarda egzamanın nedeni cildin yapısındaki bozukluklar, deterjanların etkisi yanında besin alerjisine bağlı da görülebilmektedir. Egzamanın nedeni %40 civarında bir oranla besin alerjisidir. Egzamanın ciddiyeti fazla ise bu oran çok daha yüksek olabilmektedir. Egzamalı bebeklerde mutlaka besinlere bağlı alerjinin olup olmadığı araştırılmalıdır. Bunun için kandan veya ciltten alerji testi yapılmalıdır.

Alerji Testleri

Bebeklerde 1 aylıktan itibaren besin alerjisi için ciltten alerji testi yapılabilmektedir. Daha doğru sonuç vermesi ve daha fazla alerjiye bakılabilmesinden dolayı; ciltten alerji testinin yapılması daha uygun olacaktır. Gebelik sırasında da annenin diyetinden bebeğe alerjenler geçtiği için; sadece anne sütü alan bebeklerde bile doğumdan itibaren besin alerjisi görülebilmektedir. Atopik dermatit nedeni olarak saptanan en sık besin alerjileri süt, yumurta olmakla birlikte ayrıca buğday, soya, yer fıstığı, kuruyemişler, balık ve deniz ürünleri de sık görülen besin alerjilerindendir.

Egzamanın nedenini saptamak için yapılan alerji testinde alerji bazen çıkmayabilir. Kanda veya ciltte yapılan alerji testinde besin alerjisi çıkmaması durumunda gizli alerji olabilir. Gizli alerjinin tespiti için de gizli alerji yapabilen besinlerin kesilip; daha sonra tek tek besinlerin denenip egzamaya neden olup olmadığı bulunması gerekir. Ciltten alerji testinin çocuk alerji uzmanlarınca yapılması daha doğru olur. Çünkü besin alerjisi; egzama ve alerji testi yanında diğer alerjik hastalıklar konusunda deneyimli olan ve bu konuda uzmanlıkları olan doktorlar çocuk alerji uzmanlarıdır. Sonuç olarak;

– Atopik dermatit nedeni deterjanlar, yünlü kıyafetler, cildin genetik yapısındaki bozukluk gibi cildin bariyerini bozan nedenler yanında %40 gibi azımsanmayacak oranda besin alerjileri de egzamaya neden olabilmektedir.

-Egzaması ciddi olanlarda besin alerjisi olasılığı daha yüksektir.

-Ciltten veya kandan alerji testi ile besinlere karşı alerji olup olmadığı tespit edilebilmektedir.

-Ciltten veya kandan yapılan alerji testinde besin alerjisi saptanmayan durumlarda gizli besin alerjisi araştırılmalıdır.

-Atopik dermatit ve besin alerjisi için özel eğitim alan uzmanlar çocuk alerji uzmanlarıdır.

Leave A Comment

Benzer Yazılar