Dışkıda kalprotektin testi bağırsaktaki inflamasyonu dediğimiz iltihaplanmayı göstermede çok önemli bir testtir. Özellikle Crohn, ,ülseratif kolit ve bağırsak tutulumu olan besin alerjisi durumlarında dışkıda kalprotektin seviyesinin yükseldiği görülmektedir. Dışkıda kalprotektin normal seviyesi ilk 3 ay içinde çok yüksek olabiliyor. Yaşın büyümesiyle de kalprotektin seviyesi hızla düştüğü de bilinmektedir.
Türk bebek ve çocuklarında dışkıda kalprotektin seviyesinin yaşa göre normal seviyeleri bilinmemektedir. Normal çocuklarda da ilk aylarda çok yüksek değerler görülebilmektedir. Dışkıda kalprotektin sıklıkla; kakada mukus ve kan görülen bebeklerde besin alerjisi teşhisi için de kullanıldığını görüyoruz. Ancak Türk bebeklerinde kalprotektinin normal seviyelerin bilinmemesi; yaşa göre değişmesi ve ilk aylarda çok yüksek seviyelerin de görülebilmesi nedeniyle; besin alerjisi teşhisinde kullanılması doğru olmayacaktır.
Türkiye’de bu konu üzerine yapılan çalışmada vaka sayısının çok az olması nedeniyle, bu çalışmaya göre de bu testin kullanılmasının doğru olmayacağı kanaatindeyim. Bu nedenlerden dolayı; kakada mukus olan veya kan olan bebeklerde kakada kalprotektin testinin yapılması gereksiz maddi kayıplara neden olması dışında faydası olmayacağı kanaatindeyim ve ben tercih etmiyorum.

Leave A Comment

Benzer Yazılar