Herhangi bir besin, mucizevi bir şekilde bölgesel yağ yakımına neden olmaz. Alınandan fazla kalori harcandığı zaman yağ kaybı oluşur. Yağ kaybını artıran faktörler ise kişiye uygun beslenme planı ile fiziksel aktivitedir. Yağ yakan besinler tabiri, metabolizmayı hızlandıran, yokluk hissi sağlayan ve iştahı azaltan gıdalar için kullanılır. Bu besinlerden bazıları ise şunları içerir:

Yumurta

Yumurta, metabolizmanızı hızlandıracak en iyi yağ yakan protein kaynaklarından biridir. Yumurtanın metabolizmayı hızlandırıcı etkisi de vardır. Bununla birlikte yumurta, tok tutucu etkiye de sahiptir. Sabah yumurta yemek, günün ilerleyen saatlerinde de tokluk hissi verir. Yumurta, et ve et ürünlerine de eşdeğerdir. Sağlıklı kişiler, et tüketemediklerinde haftada 3-4 yumurta yiyebilirler. Kalp damar hastalığı olan kişiler de haftada 1-2 kere yumurta yiyebilir.

Yağlı Balıklar

Kulağa çelişkili gelse de, sağlıklı yağ oranı yüksek balıklar, istenmeyen yağları atmanıza yardımcı olabilir. Balık, protein, omega-3 yağ asitleri bakımından zengindir. Protein, tokluk hissi sağlar ve metabolizma hızını artırır. Yağlı balıklar arasında somon, sardalya, uskumru gibi balıklar vardır. Haftada 2-3 porsiyon balık tüketimi önerilir.

Baklagiller

Fasulye, bezelye, mercimek, nohut, bakla, börülce, soya fasulyesi baklagillerdendir. Baklagiller son derece besleyici ve lif açısından yüksek besinlerdir. Baklagillerin lif açısından zengin olmasının kilo kaybı üzerinde de olumlu etkisi vardır. Lifin yanı sıra baklagiller protein açısından da daha zengindir. Haftalık 2-3 kere tüketilmeleri önerilir. Baklagillerin gaz yapıcı etkilerini azaltmak için iyi pişirme ve ıslatma yöntemini kullanabilirsiniz.

Kabuklu Yemişler ve Yağlı Tohumlar

Magnezyum içeriği yüksek, çiğ kuruyemişler ve badem, ceviz ve kabak çekirdeği gibi tohumlar, göbek yağını azaltabilecek sağlıklı yağlar içerir. Bu sağlıklı yağlar ayrıca iltihabın neden olduğu hasarla savaşan ve onaran antioksidanlar da sağlar. Bu besinler, B grubu vitaminleri, yağ ve protein açısından da zengindir; tokluk hissi sağlar. Bu yiyecekleri, ölçülü ve kontrollü yemek yarar sağlar. Örneğin badem ve fındık için önerilen günlük miktar 20 adettir.

Yüksek Lifli Besinler

Yüksek lifli besinler, besinlerin mide ve bağırsaktaki geçiş sürecini uzatır. Kilo verme üzerinde lifli gıdaların etkisi yadsınamaz seviyededir. Örneğin, yüksek lifli besinlerden biri olan yulaf, önemli miktarda çözünür lif olan beta glukan içerir. Bir diğer yüksek lifli gıda olan çavdar ise tokluk hissi verir ve kilo kaybını destekler. Yulaf ve çavar için günlük en az 30 gram tüketim önerilir.

Avokado 

Avokado; tokluk hissi verme, şişkinliği azaltma ve kilo vermeye yardımcı olma gibi özellikleri vardır. İçerdiği sağlıklı yağlar ve lif ile uzun süre tokluk hissi sağlar. Ayrıca potasyum ve magnezyum açısından da zengindir. Avokadonun kalorisi yüksek olduğu için kontrollü bir şekilde tüketilmesi gerekir. Günlük ortalama 40-50 gram avokado tüketilebilir.

Beyaz Çay

Beyaz çay, yağ hücrelerinin oluşumunu bloke ederken yağın parçalanmasını da hızlandırır. Dolayısıyla, vücuttaki yağın azaltılmasına yardımcı olur. 2 kupa şekersiz beyaz çay, günlük tüketim için yeterlidir.

Hindistan Cevizi Yağı

Hindistan cevizi yağı, çeşitli amaçlarla kullanılan bir yağdır ve metabolizmayı hızlandırıcı ve iştahı azaltıcı etkisi de vardır. Bununla birlikte tiroidinizin sorunsuz çalışmasını sağlarken hem vücut ağırlığını hem de vücut yağını azaltmaya yardımcı olabilir. Hindistan cevizi, orta zincirli trigliserit (MCT) kategorisine giren bir yağdır. MCT, yağın yakılmasını destekler, vücutta depolanmaz ve uzun süre tokluk hissi sağlar. Hindistan cevizi yağını, yiyecek ya da içeceklerinizde günlük 1 tatlı kaşığını aşmayacak şekilde kullanabilirsiniz.

Baharatlar 

Baharatlar, yiyecekleri tatlandırmanın yanı sıra tuz ihtiyacını da azalttır ve sıklıkla kullanılır. Acı bşber ve tarçın gibi baharatlar, kilo kaybını destekleyici özelliktedir. Acı biber, göbek yağını yaktığı ve vücudun yiyecekleri yakıta dönüştürme yeteneğini arttırdığı kanıtlanmış olan kapsaisin açısından zengindir. Günlük kapsaisin tüketimi karın bölgesindeki yağlanmanın azalmasına yardımcı olur. Tarçın ise, hücreler tarafından daha iyi glikoz alımına yardımcı olarak kilo kaybını destekler. Kan şekerini dengeler, güçlü antioksidanlar içerir, açlığa neden olan ani yükselmeleri ve düşüşleri önler.

Zerdeçal

Zerdeçal, obeziteye neden olan faktörlerden biri olan vücuttaki iltihabı azaltmaya yardımcı olan bazı anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Bir antioksidan olan kurkumin, yağ, pankreas ve kas hücrelerindeki iltihaplanma durumunu bastırır; kurkumin aslında yağ dokusu büyümesini baskılayabilir. Bunun yanı sıra zerdeçal, şeker seviyelerini düzenler ve insülin direncini önleyerek kilo vermeye yardımcı olabilir. Yarım santim zerdeçal kökü, günlük tüketim için yeterlidir. Toz zerdeçal için ise günlük tüketim önerisi 1/4 çay kaşığıdır.

Leave A Comment

Benzer Yazılar