Besin alerjisi astım hastalığı  ile ilişkisi olabilen bir hastalıktır. Besin alerjisi tek başına astım hastalığına neden olmaz. Ancak besin alerjisinin olması ilerde astım gelişme riskini artıran önemli bir risk faktörüdür. Besin alerjisi ve astım birlikte olduğunda astım hastalığı daha ağır belirtilere neden olmaktadır. Astım olan çocukların %10’undan daha az kısmında besin alerjisi mevcuttur. Besinlerin havayolu yoluyla solunması veya reflü ile solunum yollarına ulaşması ile astım belirtileri ortaya çıkabilir. Ayrıca besin alerjisinin neden olduğu iltihaplanma sonrası çıkan maddeler astım belirtilerine neden olabilmektedir.

Bazen de gıda alerjisi alerjik şoka neden olarak bronkospazma neden olup akciğerde hırıltı ve öksürük yaparak astım belirtilerine neden olabilmektedir. Ayrıca bebeklikte besin alerjisinin olması ilerde astım gelişmesi için önemli bir risk faktörüdür. Özellikle egzama ve gıda alerjisi olan çocukların birçoğunda ilerde astım geliştiği görülmektedir. Özellikle polenlere ve ev tozu akarına karşı alerjisi olan astımlı hastalarda oral alerji sendromu gelişebilmektedir.

Polen alerjisi olan hastalarda sebze meyve ve kuruyemiş tüketimi sonrası ağız etrafında kızarıklık ve ağız içinde ödem ve kaşıntıya neden olabilmekte ve bazen de ciddi reaksiyonlar görülebilmektedir. Ev tozu akarı alerjisi olan çocukların bazılarında da özellikle deniz ürünleri tüketimi sonrası ciddi alerjik şoka neden olabilmektedir. Bu tür tabloların nedeninin saptanması için moleküler alerji testlerinden faydalanılmaktadır. Astımlı hastalarda besin katkı maddeleri olan sülfit ve monosodyum glutamat gibi katkı maddeleri astım belirtilerini tetikleyebilmektedir. Bunun nedeni astımlı olan çocukların bronşlarının besin katkı maddelerine karşı aşırı hassas olmasından dolayıdır. Ancak besin katkı maddelerine bağlı astım belirtilerinin tetiklenmesi oldukça nadirdir. Astım teşhisinde genellikle besin alerjisine yönelik inceleme yapmıyoruz. Ancak; Beraberinde egzama ve alerjik cilt bulguları olan, -Oral alerji sendromu düşündüğümüz veya -Besin alerjisinin diğer belirtileri olan çocuklarda, -Tedaviye yanıt vermeyen astımlı çocuklarda besin alerjisinin de araştırılmasında fayda vardır.

Leave A Comment

Benzer Yazılar