Bir aile üyesine besin alerjisi teşhisi konulduğunda, evdeki yaşam biraz daha zor hale gelir. Evi güvenli tutmak için ipuçları bu süreçte yardımcınız olacaktır. Alışveriş yapma, yemek yapma ve temizlik yöntemlerini değiştirerek herkes için güvenli yemeklerin tadını çıkarabilirsiniz.
Evi güvenli tutmak için ipuçları, evinizde ” güvenli alan ” oluşturmanızı sağlayacaktır.
Mutfak Alışverişi
- Yiyecek etiketlerini okumayı öğrenin ve ailedeki herkesin de okuyabildiğinden emin olun. Buzdolabınıza veya kiler kapınıza sabitlenmiş bir Besin Etiketi Bilgi Sayfası yapıştırın.
- Güvenli olan ve güvenli olmayan yiyecekleri ayırın. Kiler ve buzdolabına belirli rafları atayın ve tüm yiyecekleri kapalı kaplarda saklayın.
- Sorunlu yiyecekleri veya güvenli yiyecekleri etiketleyin. Renk kodlu etiketler burada yardımcı olabilir.
- Gıda maddelerinin stoklarını doldurun ve elinizde güvenli ikameler bulundurun.
- Güvenli ve güvensiz gıdaları işlemek için ayrı kaplar kullanın. Bazı aileler ayrı tabaklar kullanır (genellikle farklı renkle dizayn edilmiştir).
Pişirme ve Temizlik
- Tüm aile üyeleri, yiyecek alerjenlerinin transferini önlemek için yemekten önce ve sonra ellerini yıkamalıdır.
- Yiyecekleri hazırladıktan ve yemek yedikten sonra tezgahları ve masaları temizleyin. Gıda proteinini yüzeylerden etkili bir şekilde çıkarmak için, yüzeyleri sabun ve suyla yıkayın.
- Çapraz teması önlemek için uygun yiyecek hazırlığı yapın. Tezgahları, kesme tahtalarını, bıçakları, dilimleyicileri, kaşıkları, ölçü kaplarını, karıştırma kaselerini ve yiyecekler arasındaki diğer ekipmanları temizleyin.
- Yemek pişirirken veya yemek hazırlarken havadaki alerjenlere dikkat edin. Örnekler arasında süt kaynatma, balık veya yumurta kızartma ve toz süt veya buğday unu kullanılması sayılabilir. Besin alerjisi olan aile üyelerinin bu zamanlarda güvenli bir mesafede durmaları gerekebilir. Odaya tekrar girmeden önce 30 dakika havalandırmak faydalı olacaktır.
Aile Ritüellerine Adaptasyon
- Evinizde alerjensiz bölgeler oluşturun. Yemek yeme olayını sadece mutfak ve yemek odasıyla kısıtlayabilirsiniz.
- Küçük çocuklar için, masadaki sabit oturma düzenleri yardımcı olabilir.Bu, küçük kardeşlerin “tatları” paylaşmalarını engelleyecektir.
- İlaçlarınız, epinefrin oto-enjektörü ve Besin Alerjisi ve Anafilaksi Acil Bakım Planını kullanarak bir acil durum kiti hazırlayın. Evde iki tane set yapmak isteyebilirsiniz – biri evde, herkesin bildiği, uygun ve güvenli bir yerde duran, bir tane de sizinle birlikte seyahat eden.
Güvenli Bir Mutfak İçin Adımlar
Besin alerjisi olanlara yemek yapmak adım 1, 2, 3 kadar kolay olabilir.
Adım 1: Çapraz Teması Önlemek
- Tezgahları, kesme tahtalarını, bıçakları, dilimleyicileri, kaşıkları, ölçü kaplarını, karıştırma kaselerini ve diğer malzemeleri besin alerjisi olan birisine yemek hazırlamadan önce iyice temizleyin.
- Güvenli ve güvensiz gıdaları işlemek için ayrı kap takımları tutun. Bazı aileler genellikle farklı renklerle işaretlenmiş ayrı tabaklar kullanır.
Adım 2: Yıkama, Durulama, Sterilize Etme
- Yıkama: Ilık, sabunlu sudan bir çözelti hazırlayın. Tüm mutfak yüzeylerini temizlemek için tek kullanımlık bir havlu kullanın.
- Durulama: Bir sprey şişesini temiz suyla doldurun. Sabunlu suyla temizlenmiş bölgelere püskürtün. Temiz, tek kullanımlık bir havluyla silin.
- Sterilize Etme: Tüm mutfak yüzeylerini temizlemek için tek kullanımlık, sterilize havlu veya mendil kullanın. Yüzeylerin kendi kendine kurumasını bekleyin.
Adım 3: Malzemeleri Güvenli Bir Şekilde Hazırlayın
- Ellerinizi düzgünce yıkayınız.
- Elleri yıkadıktan sonra, güvenli yiyecekleri kullanmak için lateks olmayan eldiven kullanın.
- Güvenli yiyecekler hazırlamak için belirlenmiş araç ve gereçleri kullanın.
- Diğer kişilerden önce besin alerjisi olan kişiler için yemekler hazırlayın.
- Güvenli yiyecekleri ayrı olarak servis edin. Hemen servis yapmıyorsanız, servis edilene kadar yemeği bir fırında düşük ateşte sıcak tutun.